joannas @ 14 Apr 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1278392Dobre krojone pomidory z puszki swietnie się sprawdzająMówisz? To wypróbuję jak dopadnę bakłażany. Ostatnio w Lidlu nie było.
Cinka @ 5 Sep 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1540698Nikt nie robi?ja przyznam że zmodyfikowałam przepis wg naszych upodobań i też nie bawię się w marynaty i sosy tylko połączyłam to w jedno, a nawet poszłam dalej i sos pomidorowy podrasowałam cebulą i cukinią, czasem dodaję też paprykę. Chodziło nam o to żeby tego sosu było dużo więcej - no i wychodzi sporo
Na 3 duże bakłażany (smażę je na suchej niemalże patelni, bo piją olej jak smoki) takie ok 0,5 kg każdy (1,5 kg razem) sos robię z cebuli, 2-3 cukinii w tym jedną ścieram na tarce na dużych oczkach a resztę kroję w kostkę. Żeby sos miał treść. Do tego 2 puszki pomidorów krojonych. Wszystko duszę aż powstanie gęsty sos, doprawiam na słono-słodko-kwaśno-czosnkowo, dodaję trochę koncentratu pom. i jeszcze czosnku na koniec i zalewam wcześniej podsmażone bakłażany gorącym sosem. Wychodzi spora micha - jest co pojeśćGdybyś jeszcze dodała oliwki i kapary, byłaby niemalże caponata:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...amp;hl=caponata
yrsa @ 6 Sep 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1540707Ja bakłażany piekę (pokrojone i wymazane oliwą). To znacznie skraca czas produkcji, poza tym wolę pieczone.Ja też piekę, od kiedy tylko znalazłam ten przepis.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia