- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
Składniki:
1 biszkopt ciemny
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania śmietan fix
wiśnie kandyzowane lub mrożone bez pestek
200 ml kirschschnapsu (można zastąpić polską wiśniówką)
wiórki czekoladowe
Biszkopt przekroić na trzy placki, śmietanę ubić ze śmietan fix i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować syrop do nasączania biszkoptu: pół szklanki soku wiśniowego zagotować z 0,25 szkl. wody i łyżką cukru. Po ostudzeniu wlać kirschschnaps (ew. wiśniówkę). Nasączyć syropem placek, wyłożyć czwartą część śmietany, a na śmietanę część wiśni, następny placek, potem syrop, śmietana, wiśnie, placek, syrop, cienka warstwa śmietany. Posypać wiórkami z czekolady, pozostałą śmietaną posmarować boki tortu i również posypać czekoladą. Na wierzchu można ozdobić tort bezikami ze śmietany i wiśniami.
(znalezione kiedyś w sieci)
1 biszkopt ciemny
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania śmietan fix
wiśnie kandyzowane lub mrożone bez pestek
200 ml kirschschnapsu (można zastąpić polską wiśniówką)
wiórki czekoladowe
Biszkopt przekroić na trzy placki, śmietanę ubić ze śmietan fix i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować syrop do nasączania biszkoptu: pół szklanki soku wiśniowego zagotować z 0,25 szkl. wody i łyżką cukru. Po ostudzeniu wlać kirschschnaps (ew. wiśniówkę). Nasączyć syropem placek, wyłożyć czwartą część śmietany, a na śmietanę część wiśni, następny placek, potem syrop, śmietana, wiśnie, placek, syrop, cienka warstwa śmietany. Posypać wiórkami z czekolady, pozostałą śmietaną posmarować boki tortu i również posypać czekoladą. Na wierzchu można ozdobić tort bezikami ze śmietany i wiśniami.
(znalezione kiedyś w sieci)