Szybkie pierniczki

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ach...Znów dziś robiłam
icon_mrgreen.gif
Potrzebne mi do ciasta było, ale oczywiście, że więcej zrobiłam i się obżerałam cieplutkimi
mniam.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
hmmm... nie wiem czemu nikt nie robi tych pierniczkow (albo przynajmniej do nich nie zaglada). poki co, robilam juz w tym roku dwa razy i znikaja za szybko. mieciuchne od razu, roztapiaja sie w ustach (mojego 2-letniemu Kubusiowi to nawet w dłoni). to moje ulubione pierniczki. jakos tak sie zdarza ze za kazdym razem cos nei tak dam do ciasta, za pierwszym razem dalam 2 razy tyle przyprawy piernikowej, a dzisiaj zapomnialam o proszku i 1/2 szkl maki, jak wyciagnelam z lodowki, to ciasto bylo miekkie, rwalo sie - wysypalam sporo maki (te 1/2szkl) i proszek z przepisu na stolnice i ciasto zagniotlam jeszcze raz. piernikom o dziwo to nie zaszkodzilo. sa pyszne.

polecam baaardzo, szczegolnie debiutantom.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Po tym, jak twardnialy caritkowe serduszka zrobilam i te, bo zawsze pewne, ze miekkie.

pierniki_08_b.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Podnosze temat ;) jesli upieke je w weekend to moge przetrzymac do Świąt ? Czy lepiej przed świetami zrobic na "swieżo" ?

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Przejrzałam całą dyskusję i widzę, że dziewczyny trzymały je w puszkach od około 12 grudnia. Ja dziś zamierzam je upiec z Zulką, o ile mały Piotruś nie wciągnie ich wszystkich do Świąt, będziemy wiedziały, czy da się je przechowywać tak długo
icon_smile.gif
Myślę jednak, że czas powinien im służyć.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Swietne a przedewszystkim miekkie, szkoda ze nie dalam wiecej przypraw. Fotka na szybko!!
IMGP4248.JPG

Załączniki

• IMGP4248.JPG
    IMGP4248.JPG
    102.2 KB · Wyświetleń: 2

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Zagniotłam i dostałam telefon od mamy, że ma dla mnie nowe foremki (renifery i śnieżynki!), ale będzie dopiero wieczorem. Mam nadzieję, że ciasto może poleżeć w lodówce dłużej niż pół godziny?...

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
wczoraj przy lukrowaniu ciastek dla potworkow rzuciło mi sie na głowę-zapragnełam pierniczkow.
nabyłam więc przyprawę do piernika (w trzecim sklepie dopiero mieli
icon_eek.gif
)i idę robić
lecker.gif

uwielbiam ten przepis.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Orelka -hi,hi,hi znaczy choroba piernikowa ma charakter wirusowy
rofl.gif
moje ciacho się chłodzi a ja przebieram nogami i je poganiam : no szybciej ,szybciej
dump.gif
icon_wink.gif

dorkie

Member
Cze 13, 2010
34
0
0
zasługują na swoją nazwę, rzeczywiście szybkie są,
szybko się je robi, i również szybko znikają,
miękkie - można wcinać zaraz po upieczeniu
icon_smile.gif

szybkie_pierniczki.JPG

Załączniki

• szybkie_pierniczki.JPG
    szybkie_pierniczki.JPG
    48.7 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy