u mnie nie jest droga, u mnie jej nie ma![]()
Dokladnie
Chba, ze sie na niej gdzie w sklepie poslisgne, to Wam napisze.![]()
Tak, jak pisze lidqa- u as ricotta na taka tartę kosztowałaby jakieś 40 złotych ( dobra ricotta, a nie jakieś sery TYPU ricotta). Tam, gdzie nie da się zastąpić tego serka bez kompletnego zubożania walorów potrawy to tak, stosuje. DO deserów zwłaszcza, których się nie piecze. Tak samo, jak mascarpone - nei wyobrażam sobie tiramisu z czym innym. Ale w tej tarcie używam na puch zmielonego śmietankowego sera i jest naprawde pyszna.
Czasem musze za jednym zamachem zrobić dwie blaszki, a z ricotta to nistety byłby dość drogi biznes![]()
ewaStrasznie drogo!!! Ja mascarpone za tyle kupie![]()
Ale gdybym chciala kupic zwykly polski bialy ser w polskim sklepie to tez niewiele taniej by mnie to kosztowalo![]()
lida, masz racje - wszystko odwrotnie, przynajmniej jezeli chodzi o sery![]()
Ricotta jest serem z serwatki, w Polsce nie ma zamiennika, z tego co wiem. Ricotta firmy Galbani jest za to w większych supermarketach i nawet nie jest niewyobrażalnie droga ( 2 razy tańsza od Mascarpone i tak)to chyba technicznie nie możliwe jest![]()
Serwatka to jest własnie ten płyn, który powstaje po zrobieniu serka bez względu na metode.
Tez mnie ta tarta kusi i to bardzo
to chyba technicznie nie możliwe jest![]()
Serwatka to jest własnie ten płyn, który powstaje po zrobieniu serka bez względu na metode.
Tez mnie ta tarta kusi i to bardzo![]()
![]()
![]()
Iguano, z samej serwatki to rzeczywiscie nic by juz sie nie dalo wycisnacRicotte otrzymuje sie dodajac do serwatki mleko i po podgrzaniu wytracaja sie takie male grudki - to wlasnie ricotta - tu masz to fajnie zilustrowane:![]()
http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Chees.../RICOTTA_00.HTM
A jesli robie bez alkoholu, to w czym moczyc rodzynki ?
Czy piekac w formie bez wyjmowanego dna ryzyko wyjmowania tarty w losowych kawalkach sie jakos szokujaco zwieksza ?
Ja pieke w szklanej formie i mi tarta po ostygnięciu sama wyskakuje z foremki ( delikatnie ją zsuwam w całości na paterę lub duzy talerz). Nie złamała się jeszcze ani razu, ani nie pokruszyła.
ewa
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.