Tarta z ricottą

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
Bo wy za ta granica wszystko macie odwrotnie! u nas ricotta czy inne takie są drogie za to twarogu ile chcesz. A ci twarogu szkoda a ricotte masz zawsze w lodowce..........

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Tak, jak pisze lidqa- u as ricotta na taka tartę kosztowałaby jakieś 40 złotych ( dobra ricotta, a nie jakieś sery TYPU ricotta). Tam, gdzie nie da się zastąpić tego serka bez kompletnego zubożania walorów potrawy to tak, stosuje. DO deserów zwłaszcza, których się nie piecze. Tak samo, jak mascarpone - nei wyobrażam sobie tiramisu z czym innym. Ale w tej tarcie używam na puch zmielonego śmietankowego sera i jest naprawde pyszna.
Czasem musze za jednym zamachem zrobić dwie blaszki, a z ricotta to nistety byłby dość drogi biznes
icon_smile.gif

ewa

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Tak, jak pisze lidqa- u as ricotta na taka tartę kosztowałaby jakieś 40 złotych ( dobra ricotta, a nie jakieś sery TYPU ricotta). Tam, gdzie nie da się zastąpić tego serka bez kompletnego zubożania walorów potrawy to tak, stosuje. DO deserów zwłaszcza, których się nie piecze. Tak samo, jak mascarpone - nei wyobrażam sobie tiramisu z czym innym. Ale w tej tarcie używam na puch zmielonego śmietankowego sera i jest naprawde pyszna.
Czasem musze za jednym zamachem zrobić dwie blaszki, a z ricotta to nistety byłby dość drogi biznes
icon_smile.gif

ewa
Strasznie drogo!!! Ja mascarpone za tyle kupie
icon_smile.gif

Ale gdybym chciala kupic zwykly polski bialy ser w polskim sklepie to tez niewiele taniej by mnie to kosztowalo :dump:

lida, masz racje - wszystko odwrotnie, przynajmniej jezeli chodzi o sery
icon_smile.gif

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
cale szczescie ze u nas nie jest az tak drogo, choc przyznam ze i tak do najtanszych nie nalezy.

Ricotty uzywam do faszu do lasagne, canneloni( niestety na slodko nigdy nie jadlam) no i od niedawna to tego bajaderkowego philadelphia i ricotta sernika( pysznosci) :mrgreen:

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Ricotta jest serem z serwatki, w Polsce nie ma zamiennika, z tego co wiem. Ricotta firmy Galbani jest za to w większych supermarketach i nawet nie jest niewyobrażalnie droga ( 2 razy tańsza od Mascarpone i tak)
to chyba technicznie nie możliwe jest :shock:

Serwatka to jest własnie ten płyn, który powstaje po zrobieniu serka bez względu na metode.

Tez mnie ta tarta kusi i to bardzo

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Czy obowiazuje twarog jakiejs konkretnej firmy ? Czy tylko ma byc 3-krotnie zmeilony ? Czy to moze byc cos, co np. w nazwie ma 'serek do wypiekow' ?

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Serek do wypiekow jest zazwyczaj trzykrotnie mielony.
Taki chwyt marketingowy z inna nazwą, żeby lepiej okreslić kategorię
icon_smile.gif

Czyli odpoiweź na pytanie czy może być serek do wypieków brzmi: TAK!
icon_smile.gif

ewa

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
to chyba technicznie nie możliwe jest :shock:

Serwatka to jest własnie ten płyn, który powstaje po zrobieniu serka bez względu na metode.

Tez mnie ta tarta kusi i to bardzo
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Iguano, z samej serwatki to rzeczywiscie nic by juz sie nie dalo wycisnac
icon_smile.gif
Ricotte otrzymuje sie dodajac do serwatki mleko i po podgrzaniu wytracaja sie takie male grudki - to wlasnie ricotta - tu masz to fajnie zilustrowane:

http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Chees.../RICOTTA_00.HTM

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Czasem dodaje sie takze smietane.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A jesli robie bez alkoholu, to w czym moczyc rodzynki ?
Czy piekac w formie bez wyjmowanego dna ryzyko wyjmowania tarty w losowych kawalkach sie jakos szokujaco zwieksza ?

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Moze po prostu zmiekcz je goraca woda z odrobina ekstraktu z wanilii?

Mozesz miec problem z pierwszym kawalkiem, ale to chyba typowe
icon_smile.gif
Potem juz nie powinno byc zadnych problemow
icon_smile.gif

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
A jesli robie bez alkoholu, to w czym moczyc rodzynki ?
Czy piekac w formie bez wyjmowanego dna ryzyko wyjmowania tarty w losowych kawalkach sie jakos szokujaco zwieksza ?

Ja pieke w szklanej formie i mi tarta po ostygnięciu sama wyskakuje z foremki ( delikatnie ją zsuwam w całości na paterę lub duzy talerz). Nie złamała się jeszcze ani razu, ani nie pokruszyła.

ewa

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Bardzo smakowita tarta. Radze tylko podpiec spód przed nałozeniem sera i pilnowac długości piecznia.
Moja tarta po 40 min była juz lekko przepieczona.

Zamiast ricotty polecam serek smietankowy OSM Rawicz. Doskonale się sprawdził.

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
moje modyfikacje: dac jedno jajko i jedno zoltko, dac skorke zamiast rodzynek, dac serek campiny zamiast ricotty. Podpiec spod

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy