Caritka @ 24 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=766889A maga, to przyprawa maggi. Gdzies juz kiedys bylo na ten temat.Maggi to nazwa własna/handlowa przyprawy, która pochodzi od nazwiska jej twórcy. Biedy Julis nie miał na nazwisko "Maga".
A co do sardynek- ok, ale wtedy już kombinacja bezżółtkowa i bezoliwna. A jeszcze lepiej byłoby dodać anchois.
Smaczne są jeszcze wariacje z marynowanymi grzybkami i kaparami.
Teraz marzy mi się każda z takich "wariacji na temat".![]()
Uwielbiam surowe mięso. Trzeba się odważnie przyznać do bycia barbarzyńcą![]()
e, dlaczego? Jasne, że to była tylko propozycja, z ta sardynką.
A dla nas okazała się jedynie cokolwiek szokująca![]()
Mała_Mi @ 24 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=766909e, dlaczego? Jasne, że to była tylko propozycja, z ta sardynką.
A dla nas okazała się jedynie cokolwiek szokująca
bo to jest dziwny mariaż ale własnie dodatki rybne do mięs (tatar to nie wyjątek) sprawiają że smak jest nieco inny ale rybą nie zajeżdża, oczywiście nie ładujemy całej puchy, tylko po 1-2 szt na porcjęAcha, niektórzy dodają również kapary.![]()
kermidt @ 24 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=766967Tylko czy tatar z sardynka ciagle jest tatarem?Bez wątpienia nie jest. To raczej "wariacja na temat".
Sinistra @ 24 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=767065Bez wątpienia nie jest. To raczej "wariacja na temat".Są różne tatary. Nie tylko z mięsa wołowego i sztywnych reguł ... wystarczy trochę poczytać ( i nie mam tu na myśli wikipedii czy netu) żeby zobaczyć, że w każdym kraju inaczej się go robi. U nas nasz rodzimy nosi nazwę befsztyku tatarskiego. Ale w Bułgarii np. robią tatara z łososia, czy tatara z gęsi - Czesi... i również nazywają go tatarem. Światowi kucharze opisują różne wersje tatara... więc nie jest to takie jednoznaczne, że jest on tylko jedyny, nasz z wołowiny.![]()
kermidt @ 26 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=767552Jest tez sos tatarski.no comments
kermidt @ 26 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=767552Jest tez sos tatarski.Sos tatarski jest pyszny, ale z tatarem niewiele ma wspólnego.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.