Tatar*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
doris, nie próbowałam, ale poddałaś mi świetną myśl. Dziękuję.
wink.gif

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Kupując wczoraj wieczorem wołowinę,pani w Inter Marche od razu mi ją zmieliła (za siekanie z moimi tępymi nożami się nie zabieram)
,a dziś mężowi podałam od razu przyprawioną i zmieszaną(patrzył troszkę podejrzliwie)
Dodałam sos sojowy,maggi,musztardę ,odrobinę ostrej papryki...i został już tylko pusty talerz.
lecker.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Seniorko ja ostatnio jak przeczytałam że powinien być siekany to się nawet ucieszyłam bo maszynka mi nie chce mielić, kroiłam ligawę na plastry i wrzucałam do maszyny, smacznie wyszło
lecker.gif
, w piątek nic "tatarowego" nie dostałam a też mam chęć na tatarka
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Ja bym zjadła ale cóż mąż nie znosi.
I tata mi się przypomina który uwielbiał tatara i był mistrzem w siekaniu drobno cebuli do niego.

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Nie robisz sobie, choć lubisz, bo mąż nie znosi? Mnie by nie powstrzymał
rofl.gif

Uwielbiam surowe mięso, do tatara pałam miłością ogromną, jem przynajmniej raz w tygodniu. Zawsze siekam w malakserze z prostej przyczyny - nie mam maszyny do mielenia. I zawsze kupuję mięso w kawałku, nie mielone.

U mnie zawsze sól, pieprz - dużo, maggi, żółtko, czasem oliwa z oliwek. Obowiązkowo ogórki kiszone i cebula. I jeszcze koniecznie na chrupiącym toście. Można go na gorąco posmarować ząbkiem czosnku, na to mięso, ogórki i cebula, odrobina oliwy. Od momentu gdy spróbowałam w takiej kombinacji, inaczej podany mi nie smakuje
icon_wink.gif

Teraz tez mam zrobiony, czeka w domu
mniam.gif

Jeśli serwujecie tatara na imprezie i boicie się, ze mięso będzie ciemniało (w lodówce, na stole), wystarczy dodać łyżeczkę cukru przy wyrabianiu mięsa, a będzie czerwone.

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
ja uwielbiam tatara... Idę na łatwiznę, bo kupuję gotowego... Ale to takie proste, że chyba zrobię w najbliuższym czasie sama.

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Moja siostra mrozi mięso na tatara,
ja jeszcze nie próbowałam więc nie wiem czy ujmuje to smaku .

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
znów zrobiłam tatara, jako że nikt w domu nie chce ze mną jeść, co mnie bardzo cieszy (więcej dla mnie!), zamroziłam dwie porcje, jedną rozmroziłam dziś i pożarłam dosłownie, pyszny

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
Małżon wzcoraj kupił wołowinę ładną, dzisiaj będę robić. To mój debiut z domowym taterem będzie
icon_smile.gif

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
Nie zrobiłam tego dnia. Drugiego na wieczór mi się przypomniało o tej wołowinie - już się bałąm jeść na surowo to zrobiłam gulasz
icon_smile.gif

jak uda mis ię kupić świeże mięso to zrobię, bo nadal za mną chodzi ;)

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
ok, ja dziś kupiłam z "Olewnika", ostatnio był jadalny, nie rewelacja ale może być

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy