Tatar*

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
A ja mam pytanko, z jakiej czesci wolowiny najlepiej zrobic tatara? U mnie niestety nigdzie nie moge dostac poledwicy wolowej i zastanawiam sie czym moglabym ja zastapic. Pozdrawiam
icon_smile.gif

Bagno

Member
Sty 19, 2006
28
0
0
flowerekk @ 6 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=819327A ja mam pytanko, z jakiej czesci wolowiny najlepiej zrobic tatara? U mnie niestety nigdzie nie moge dostac poledwicy wolowej i zastanawiam sie czym moglabym ja zastapic. Pozdrawiam
icon_smile.gif
Na tego typu dania nadaje się, każdy nawet najmniejszy kawałek mięsa wołowego. Dlatego, że wszystko jest mielone.
Jedyne wymagania to: chude i pozbawione ścięgien i powięzi.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Lepiej pozno niz wcale?

Rostbef jest najblizej poledwicy. Ma zblizony smak (dzieki czemu nie trzeba maggi) i jest rownie dobry jakosciowo.
Udziec, ktory niby nie ma tluszczu czy sciegien niestety juz taki nie jest.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
kermidt @ 29 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=840669Lepiej pozno niz wcale?

Rostbef jest najblizej poledwicy. Ma zblizony smak (dzieki czemu nie trzeba maggi) i jest rownie dobry jakosciowo.
Udziec, ktory niby nie ma tluszczu czy sciegien niestety juz taki nie jest.
Kermidt, myślę, że ligawa również może się nadać. Jest chyba wystarczająco miękka (a to ma ogromne znaczenie jeśli mięso jest posiekane)... nie wiem czy do zmielenia można użyć twardszego mięsa, i nie wiem jaki jest rostbef.
gruebel_2.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
u mnie jest zawsze z polędwicy- dzisiaj też robiłam dla mamy, bo kupiła mięso (podobno robię najlepszy, jassne
icon_lol.gif
).
zawsze w wersji z drobno posiekaną cebulą, ogórkami konserwowymi, żółtkiem, oliwą, solą, pieprzem i odrobiną... musztardy.
icon_smile.gif

wszelkie ulepszacze typu maggi idą precz, nawet nie mam jej w domu.

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Tatarek..... mniammm !!! Uwielbiam
lecker.gif

I potwierdzam opinię Seniorki, w czasach PRL-u tatara serwowano zawsze z sardynką, Magda Gessler serwuje z anchois.
A a'propos Gessler, w jednym z ostatnich odcinków serwowała tarara i ponoć niezbędnym składnikiem tatra jest odrobina zimnej wody, wtedy mięso jest miękkie.

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
gatita @ 22 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1184707Tatarek..... mniammm !!! Uwielbiam
lecker.gif

I potwierdzam opinię Seniorki, w czasach PRL-u tatara serwowano zawsze z sardynką, Magda Gessler serwuje z anchois.
A a'propos Gessler, w jednym z ostatnich odcinków serwowała tarara i ponoć niezbędnym składnikiem tatra jest odrobina zimnej wody, wtedy mięso jest miękkie.
zawsze tak robię!mięso nie jest tak zbite, pulche i dobre jest!
lecker.gif
icon_mrgreen.gif

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
o jejku, to takie niesprawiedliwe!!! tytul ten wskoczyl mi poprostu w oczy

odkad w ciazy jestem mam przeogramna chec na tatara a nie wolno mi surowego miesa
cry_1.gif
chodzi za mna caly czas
icon_mad.gif

u nas byl zawsze z cebula, ogorkiem, sardynka, zoltko, oliwa, sol, pieprz
mniam.gif

matko jakbym zjadla
icon_redface.gif

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
carbonicum @ 22 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1185170o jejku, to takie niesprawiedliwe!!! tytul ten wskoczyl mi poprostu w oczy

odkad w ciazy jestem mam przeogramna chec na tatara a nie wolno mi surowego miesa
cry_1.gif
chodzi za mna caly czas
icon_mad.gif

u nas byl zawsze z cebula, ogorkiem, sardynka, zoltko, oliwa, sol, pieprz
mniam.gif

matko jakbym zjadla
icon_redface.gif
carbo! zjedz! ja w ciąży jadłam i zobacz jaka Zocha żywiołowa z tego wyszła!(też miałam smaka i jeszcze na smażone mięcho z cebulą takie gorące z patelni
dump.gif
fiesgrins.gif
icon_lol.gif
)

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
jean @ 23 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1185191carbo! zjedz! ja w ciąży jadłam i zobacz jaka Zocha żywiołowa z tego wyszła!(też miałam smaka i jeszcze na smażone mięcho z cebulą takie gorące z patelni
dump.gif
fiesgrins.gif
icon_lol.gif
)
mowisz??
gruebel_2.gif
kurcze moze jednak sprobuje....
bo w sumie to ja z takich co raczej to jedza co im organizm podpowiada
icon_wink.gif
a tutaj juz panike robia jak widza, ze sie wcina chleb z salami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Na moje nieszczęście przeczytałam ten wątek przed przyjazdem mojego syna, a póżniej opowiedziałam mu o moim apetycie na tatara. Ucieszył się, pod warunkiem, że nie będzie mielony tylko siekany i to on go posieka.
cry_1.gif
, bo tak się robi prawdziwego tatara. Ma rację, tylko to siekanie przerasta moje wyobrażenia o wyglądzie mieszkania, desek, stanie noży itp. No nic, za parę dni zdam sprawozdanie, o ile wcześniej nie zrobię tego tatara sama i nie podam gotowego. A mam na niego wielką ochote Jak już zabierałam głos wcześniej, do środka oliwa, sól i pieprz, no i według rad Magdy Gessler odrobina zimnej wody. Dodatki dookoła to ogórki konserwowe i cebulka. Na środu, we wgłębieniu, surowe żółtko. Czasem podczas przyprawiania dodaję odrobinę musztardy. Też wychodzi bardzo smaczny
lecker.gif

Edit: robię tylko z polędwicy. Na szczęście mam ją w takiej niedużej budce, choć, żeby mieć pewność, najlepiej wcześniej zamówić.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy