Torcik serowy "Czarny Las"

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Torcik serowy "Czarny Las"

Przepis podała na Izbushce Lavender Dream:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=579#post579

Spód:
1 i 1/2 szklanki zmielonych czekoladowych ciasteczek
1/3 szklanki roztopionego masła
1/4 szklanki płatków migdałów

Masa serowa:
452 g rozmiękczonego tłustego serka śmietankowego (typu cream cheese, np. Philadelphia, Delfiko)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/ 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
680 g śmietany
3 jajka
2 łyżki wiśniowej brandy lub soku z wiśni
3/4 szklanki suszonych wiśni, grubo pokrojonych

Do dekoracji:
3/4 szklanki bitej śmietany
wiórki z czekolady

Ze zmielonych w malakserze herbatników i roztopionego masła zrobić jednolitą masę, wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy 23 cm, dobrze ugnieść szklanką lub wałeczkiem. Boki formy posmarować masłem i równomiernie posypać płatkami migdałów.
Wymieszać ser z cukrem, mąką, ekstraktem waniliowym i migdałowym do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać śmietanę, jajka, wiśniową brandy lub sok z wiśni i wymieszać do połączenia składników. Nie ubijać!
Do formy wylać połowę masy serowej. Równomiernie rozłożyć na niej wiśnie, a na nie delikatnie wyłożyć łyżką resztę masy. Ustawić formę na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 176 stopni na 55 minut. Po tym czasie wyjąć sernik, chłodzić 15 minut na metalowej kratce, a następnie delikatnie oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy. Odstawić sernik na 30 minut. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy i całkowicie wystudzić sernik (przez około godzinę). Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady.



Jeszcze go nie piekłam, ale wpisałam tłumaczenie na prośbę Pauli.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0
Joanno, a ten na pierwszym zdjęciu?
(ja nie znam rosyjskiego)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Sinistro, na pierwszym zdjęciu jest sernik kawowy. Jak do tej pory - mój zdecydowany faworyt .... Stawiam go nawet przed rewelacyjnym sernikiem "gazetowym"....
icon_smile.gif

Tu masz przepis:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14741
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Dodaję zdjęcia mojego sernika:

sernik_czarny_las2.jpg

sernik_czarny_las1.jpg

Robiłam go jako prezent w środku nocy ( ze względu na upały), więc zdjęcia są marne. Miałam go jednak możliwość kosztować, więc możecie mi uwierzyć na słowo, że wyszedł pyszny - bardzo kremowy i aksamitny. Wg dzieci smakował lepiej jak lody śmietankowe z wiśniami i czekoladą.
Piekłam oczywiście metodą gazetową.
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • sernik_czarny_las1.jpg
    sernik_czarny_las1.jpg
    18.6 KB · Wyświetleń: 3
  • sernik_czarny_las2.jpg
    sernik_czarny_las2.jpg
    39.5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Okazało się, że jednak dostałam kawałek serniczka do sesji fotograficznej.
icon_wink.gif
Jest nieco "wczorajszy", zmaltretowany transportem, zaroszony po nocy w lodówce, ale jest:

sernik_czarny_las4.jpg

Piekłam go tradycyjną, sprawdzoną już wielokrotnie metodą gazetową, dlatego nie obsypywałam boków tortownicy migdałami. Jak widać, w przeciwieństwie do oryginału, dzięki temu nie opadł i nie ma za bardzo zrumienionych brzegów. Dałam trochę migdałowych płatków na warstwę ciasta, dla smaku.
Tym razem wypróbowywałam taką kombinację: serek śmietankowy 50% tłuszczu z OSM Piaski + Delfiko śmietankowe naturalne 24% tłuszczu, mniej więcej po połowie.
 

Załączniki

  • sernik_czarny_las4.jpg
    sernik_czarny_las4.jpg
    34 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Podobnie, tylko bardziej świeżo...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
CYTATTym razem wypróbowywałam taką kombinację: serek śmietankowy 50% tłuszczu z OSM Piaski + Delfiko śmietankowe naturalne 24% tłuszczu, mniej więcej po połowie.
a czy dodałas równiez smietane? mozna zastąpić ja serem?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
CYTATTym razem wypróbowywałam taką kombinację: serek śmietankowy 50% tłuszczu z OSM Piaski + Delfiko śmietankowe naturalne 24% tłuszczu, mniej więcej po połowie.
a czy dodałas równiez smietane? mozna zastąpić ja serem?
Tak, śmietanę dałam zgodnie z przepisem. Osiemnastkę.
Nie wiem, czy można ją zastąpić serem - nie jestem przecież autorką przepisu. Sama eksperymentuję....
icon_smile.gif
Wydaje mi się jednak, że sernik straciłby wtedy na urodzie, czyli na kremowej konsystencji. Ale próbuj- do odważnych świat należy!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Poradźcie skąd wziąć suszone wiśnie.