Torcik serowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,416
3,725
113
A wystudziłaś(eś) go przed nałożeniem masy serowej?

Od kruchego spodu wygodniejszy i łatwiejszy jest spód z rozgniecionych ciastek typu Digestive, wymieszanych ze stopionym masłem. Raczej trudno uzyskać w nim zakalec...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
a dałoby się ten sernik zrobić bez spodu kruchego ??? tylko sam ser ??? jak myślicie ???

bo ja kocham serniki tylko te bez spodów
gruebel_2.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Spróbuję
daumen.gif
Dam cynk jak mi wyszedł. Będę piekła w niedzielę
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,416
3,725
113
U mnie też się spody nie marnują... Dwie sztuki ( w tym jedna bardzo kudłata) tylko czekają na swoją kolejkę...
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Hyhyhy
icon_mrgreen.gif

Mój kudłacz też dostaje. Ale że tam proszek jest to wole dać mamie
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mama ma mocniejszy żołądek
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Chcę upiec to cudo na święta
fiesgrins.gif


Ale jak zwykle kilka pytań
icon_mrgreen.gif


Mam ser taki do sernika z Piątnicy, tłuszczu ma 14,5%, w porządku będzie ?
Kolejne pytanie mam odnośnie tego serka śmietankowego. Wszystkie dziewczyny piekły zawsze z mascarpone ? Czym go mozna zastąpić, bo jam się nie znam totalnie, a kolejne przeglądanie tego wątka doprowadzi mnie do saleństwa i do ślinotoku (i uszkodzenia klawitury xD)
Co do foremki.. u mnie w domu jakoś tak przyzwyczajeni jesteśmy do serników w prostokątnej blaszce. Da się w takiej blaszcze zrobić metodą gazetową? Próbował ktoś ?
A no i bakalie .. Mama nie wyobraża sobie sernika bez rodzynek. Będzie to dobry sernik pod rodzynki?
fiesgrins.gif

Poza tym sama też bym zrobiła bez spodu, ale jestem ciekawa jak Hichotce wyjdzie ;)

To narazie tyle
icon_razz.gif

Nęci mnie od dłuższego czasu upieczenie tego serniczka, bo wszystkim wychodzą takie piękne, więc może i mi wyjdzie ? :D

No chyba, że ktoś ma wypróbowany sernik, który się udaje, smakuje jak sernik, nie odpada i idealnie nadaje się na święta ?
Jakieś inny przepis mam wypróbować ?
fiesgrins.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
NIe uzyskałam odpowiedzi, więc przetrzepałam ponownie wątek od początku do końca, tym razem bardziej skupiając sie na treści a nie na zjdęciach ;)

Jednam dalej mam pytanie (taka ma natura
icon_razz.gif
)
Czy jak mam ten ser Piątnicy to już nie dawać mascarpone tylko ciapnął cały kilogram owego serka ?
Bo on trochę tłustszy niż 9%
icon_mrgreen.gif

Ty Joanko chyba właśnie tak zrobiłaś z tego co zrozumiałam.

A w ogóle jak to jest z tym serkiem Delfiko ?
Używałyście go jako substyt tego mascarpone ?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,416
3,725
113
olcieek @ 20 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=639946No chyba, że ktoś ma wypróbowany sernik, który się udaje, smakuje jak sernik, nie opada i idealnie nadaje się na święta ?
Jakieś inny przepis mam wypróbować ?
BeataSz kiedyś w tym wątku pisała, że robi bardzo dobry sernik z rodzynkami, zerknij na przepis:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2606&hl=sernik
Może ten Ci będzie bardziej odpowiadać.
icon_smile.gif


olcieek @ 21 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640461Czy jak mam ten ser Piątnicy to już nie dawać mascarpone tylko ciapnął cały kilogram owego serka ?
A w ogóle jak to jest z tym serkiem Delfiko ?
Używałyście go jako substyt tego mascarpone ?
Ja bym już mascarpone nie dawała, tylko zrobiła z samego serka Piątnicy.
Delfiko używam jako substytut amerykańskiego cream cheese'a, czyli philadelphii w sernikach typu nowojorskiego.
Mascarpone jest bardziej tłuste i bardziej kremowe. Całkiem dobre i niedrogie jest w Lidlu. Polskiej podróbki nie polecam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Koniecznie chce jednak upiec Twój serniczek
icon_smile.gif

Nie nadaje się pod rodzynki - trudno będzie bez.

Dzięki że rozwiałaś moje wątpliwości z tym serem .. ;) Zrobię z samej Piątnicy.
Ha i to już jutro
fiesgrins.gif

Na pewno nie obędzie się bez relacji.

Pozdrawiam ! :*
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,416
3,725
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Kciuki niestety nie pomogły.

Piekarnik mi dzisiaj szalał, ciasto pięknie rosło, ale popękało (bo wysoka temperatura.. wiem, wiem. ale nic nie mogłam z tym zrobić ).
Urosło jakieś dwa centymetry poza blaszkę i mimo tego popękania byłam strasznie szczęśliwa .. ;) Ale.
Zawsze musi być jakieś ale. Zmniejszyłam gaz jak najbardziej się dało, nie otwierałam piekarnika, sernik siedział w spokoju a opadł tak okropnie, że aż żal.
Wiem, że tt natura serników tylko denerwuje mnie ten wzrok mamy, która kolejny raz chciała zrobić sernik z rosą, a którego ja miałam już serdecznie dość.
Patrzy się w takim politowaniem i wściekłością, bo oczywiście jej sernik by się udał, a mój nie.
Ble.

Ale co sobie będę święta jakimś sernikiem psuć..

Niech tylko wszystko wynagrodzi nam smak..


;)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,416
3,725
113
Przykro mi, że Ci się nie udało...
Najbardziej mnie dziwi postawa mamy, która zamiast Cię pocieszać, miota gromy...
A może tylko Ci się tak wydaje?
Nie martw się - następnym razem na pewno się uda.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Nie ma co przepraszać, ja sie tam nie poddaje tak łatwo.
Jak będzie smakował ( a w to wątpić nie smiem :D ) to spróbuję kolejny raz ! a co ;)

A co do mamuśki - kobiece dni, więc jej wybaczam ..
icon_mrgreen.gif