Torcik serowy

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Nie krój póki ciepły!
Niech wystygnie i potem do lodówki! Jutro pokroisz.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Nie będzie tak źle, tylko trzeba go dobrze schłodzić, choćby na balkonie.
To na szczęście nie jest cheesecake, więc można go podać w dniu upieczenia.
Choć przyznam, że i ja go najbardziej lubię po nocy w lodówce.

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Podałam go jeszcze wczoraj wieczorem po godzinie w lodówce. Pomimo tego, że znacznie opadł nadal był puszysty. Piekłam bez spodu.
W smaku jest fantastyczny! Okazało się, że wcale nie surowy
icon_wink.gif

Może kolejnym razem uda mi się bardziej wizualnie, bo lepszego smaku to nie potrafię sobie wyobrazić
anbetung.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
miał być inny ,ale zostałam przegłosowana i był ten(pycha) i taki trochę z przepisu , trochę z głowy bez jajek (bo siostrzenica od stycznia nie jada jaj)

oto ulubiony sernik mojej rodziny , Joanno
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Alleluja_416.jpg

Alleluja_417.jpg

Załączniki

• Alleluja_416.jpg
    Alleluja_416.jpg
    82.4 KB · Wyświetleń: 1
  • Alleluja_417.jpg
    Alleluja_417.jpg
    92 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Fajny Ci wyszedł. Co dałaś zamiast jajek, mus z dyni?

Jeśli pamiętasz, wpisz modyfikacje - może jeszcze się komus przydadzą.
anbetung.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Joasiu , ten był ściśle wg przepisu(z dużo startej skórki cytrynowej dałam i porządny chlust rumu 80%,a spod ciasteczkowy ) , ten bez jajek wpiszę, bo wzięłam przepis i dodałam morele tak jak daje Krysia i tą polewę z z śmietany i odrobiny cukru pudru

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Rozumiem, "i" mi się zjadło podczas czytania i nie zauważyłam, że o dwa serniki chodzi.
icon_smile.gif

U mnie też były dwa - jeden agatki, jeszcze nie kosztowany, i drugi - "na motywach" przepisu pana Słodko - Gorzkiego.
Nie najgorszy wyszedł, ale szczerze powiem, że ten torcik jednak lepszy.
Może to wina sera, bo robiłam z wiejskiego, a nie śmietankowego czy innego fabrycznie mielonego, dlatego i wrażenia inne. Spróbuję powtórzyć tę wersję z innym serem i wtedy porównam.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Ja Joanno chciałam inny ,ale mnie zakrzyczeli ,że na Wielkanoc to ten ma być i w sumie dobrze bo to pewniak i pyszny , jeden z tych serników co naprawdę bardzo lubię
a ser ma znaczenia , może to u ciebie miało znaczenie ze inny (gorszy) smak ?choć ja nie wierzę ,że upiekłaś gorszy sernik
icon_mrgreen.gif
Na pewno jest pyszny
lecker.gif

mdz

Member
Sty 29, 2010
24
0
0
Zrobiłam ten słynny serniczek i faktycznie, jest PRZEPYSZNY, ale...
wyrósł jak szalony, znacznie za formę, ale po wyjęciu dużo opadł. i nie był równy jak stół
icon_sad.gif
nie wiem, może to kwestia sposobu studzenia? zostawiłam go na 15 minut (może więcej nawet) w piekarniku po wyłączeniu, a później na kolejne 30 przy uchylonych drzwiczkach.. może powinnam go od razu wyciągnąć? a może to przez to, że od razu po upieczeniu nie odkroiłam boków ciasta od tortownicy? albo dlatego że nie posmarowałam boków masłem przed nałożeniem masy serowej...
sera użyłam PILOS lidlowego, 6,5 % tłuszczu. wszystko inne jak w przepisie, no i nie wiem już co zawiniło..
dump.gif
chcę spróbować jeszcze raz, tylko żeby mi wyszedł taki piękny i równiutki jak na zdjęciach w tym wątku...
icon_mrgreen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
mdz @ 14 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1128462nie wiem, może to kwestia sposobu studzenia?
Prawdopodobnie. Zawsze wyjmuję go z piekarnika od razu po upieczeniu, zdejmuję opaski z gazet, a za jakieś dziesięć - piętnaście minut, rozpinam obręcz tortownicy. Nie trzeba odkrajać boków - same pięknie odchodzą.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, by nie był równy, a piekłam go niezliczoną ilość razy. Ostatnio nawet z lenistwa upraszczam metodę - daję od razu więcej mocno namoczonych opasek i już ich nie zmieniam, tylko zmniejszam temperaturę do 160 stopni i trzymam w niej sernik jakieś 50 minut.

mdz

Member
Sty 29, 2010
24
0
0
dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
kolejnym razem spróbuję właśnie tak go wystudzić - i mam nadzieję, że tym razem wyjdzie nie tylko smaczny, ale i śliczny!

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
O, więc i ja będę tak studzić ten sernik. Wcześniej studziłam tak jak mdz, w piekarniku, może właśnie dlatego tak opadł.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
o tak go trzeba potraktować jak Joanna pisze , ja piekłam w kwadratowej formie i był ostami to został w piecu dostygniecia i nie opadł może duzo ,ale boki się przykleiły i były wyższe niż reszta , ciut ale jednak ,a tak jest jak stół(w okrągłej)

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Zrobiłam jak radziłyście - po upieczeniu od razu wyciągnęłam z piekarnika. I nie opadł
banana.gif

Zdjęcie ostatniego kawałka, dlatego takie denne, ale to jest dowód jego puszystości
icon_mrgreen.gif

sernik.jpg

Załączniki

• sernik.jpg
    sernik.jpg
    98.2 KB · Wyświetleń: 1

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
i ja dziekuje za ten puszysty torcik serowy i sernikowe ABC. Juz jakis czas korzystam tylko z tego przepisu i mam nadzieje bawic sie w rozne rodzaje (jak i Joanna modyfikuje) i przekonac mojego meza do sernikow ;)

Kasiekes

Member
Maj 28, 2011
522
0
0
Upiekłam na zwykłym biszkopcie.
Gdy robiłam na kruchym cieście, wyszło jakieś troszkę zakalcowate.

Zauważyłam też, zamiast owijania blachy gazetami, wystarczy do piekarnika wstawić kubeczek wody. Efekt jest taki sam (pierwszy raz robiłam z gazetami, później z kubkiem wody, żadnej różnicy)

Załączniki

• sernik.JPG
    sernik.JPG
    268.9 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Piekłam z gazetami dziesiątki razy i zapewniam Cię, że efekt jest inny niż z kubeczkiem wody.
Dla mnie widoczny gołym okiem.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy