Torcik serowy

Kasiandru

Member
Sie 16, 2011
41
0
0
Upiekłam po raz pierwszy sernik cytrynowy metodą gazetową! Pierwszy raz w życiu mi taki fantastyczny sernik wyszedł! Jestem zachwycona!
Zastanawiam się tylko czy te gazety to oby na pewno nie są szkodliwe... podczas pieczenia jak woda paruje to farba drukarska przecież trochę też... oświećcie mnie, może niepotrzebnie się martwię... no ale jakieś wątpliwosci mnie ogarnęły:/

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
A co w tej farbie może fruwać szkodliwego? Toż gdyby była toksyczna, pracownicy drukarni padaliby jak muchy....
Drzewiej czcionki drukarskie ze szkodliwego ołowiu były robione, ale dzisiejsze farby?
W każdym bądź razie upiekłam takich gazetowych serników parę dziesiątków i na razie jakoś żyję*. Bojący się mogą piec bez gazet, w kąpieli wodnej. Efekt nieco gorszy, ale coś za coś...

*jeśli się któregoś dnia nie zamelduje na cinie, pewnie przez te gazety....

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Tzn farby drukarskie jako takie są szkodliwe to fakt (znajomy drukarz) ale taka wyschnięta farba i w takiej ilości jak w druku gazetowym już taka szkodliwa nie jest w bezpośrednim kontakcie, nawet po zmoczeniu - z wyschniętej już nie ulatnia się nic nawet jak jest mokre, a rozpuszczalne w wodzie te farby nie som
icon_smile.gif
w powietrzu piekarnika nic szkodliwego nie powinno z takiej gazety fruwać a bezpośredniego kontaktu z sernikiem gazety nie mają. Myślę więc Kasiandru że możemy piec serniki metodą gazetową, jeść je i spać spokojnie
icon_biggrin.gif

Tu o farbach conieco http://www.moj-ogrodnik.pl/ekologia/Ekotok...enia-101-a/str0

Kasiandru

Member
Sie 16, 2011
41
0
0
Dzięki dziewczyny
icon_smile.gif

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Wlasnie jestem w trakcie pieczenia. Nie miesci mi sie juz w piekarniku, nie wiem co bedzie dalej...

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
W piekarniku i krotko po wyjeciu byl dwupietrowy. Po chwili jednak zjechal w dol. Balam sie ze oklapnie jak wszystkie inne serniki ale on pieknie sie umoscil i wygladal bardzo ladnie. Poza bokami, ktore obgryzlam bo odstawaly a ja bylam ciekawa.

Bardzo, bardzo delikatny sernik. Moj maz sernikozerca bardzo mi kibicowal przy pieczeniu tego cuda. Tez pierwszy raz widzial aby w gazetach piec ciasto. Nawiasem mowiac sam sobie ten sernik na naszym cincinie wynalazl.

Pierwszy sernik byl goly bez dodatkow, musialam najpierw go poznac. Nastepny bedzie ju urozmaicony. Bo moj sernikozerca juz domaga sie nastepnego.

Bardzo , bardzo , bardzo delikatniuchne ciacho i baaaardzo pyszne.

POLECAM niezdecydowanym.!!!!!!!!! Joanno
bussi.gif
za ten przepis

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,689
860
113
ja się będę chwalić za dwie osoby. w święta w kwestii sernika został poinstruowany mój Be. teściowej się piec sernika nie chciało, Be. postanowił, więc upiec samodzielnie. dumny był niesamowicie, ja zresztą też, bo po zdjęciach widzę, że faktycznie mu się udał
icon_smile.gif
nie miałam niestety okazji spróbować, ale twierdził, że w smaku obłęd
icon_smile.gif

zdjęcie dowodowe :

img1076y.jpg

a ja wczoraj popełniłam sernik dwuwarstwowy. jedna zwykła serowa. druga czekoladowo-kawowa. smakuje wybornie.

sernik1.jpg

(nie wiem czemu jak wrzucam zdjęcia na forum to robią się takie blade jakieś i pozbawione faktycznych kolorów
icon_sad.gif
)

Daderma

Member
Lut 7, 2012
76
0
0
Witajcie ;)
Bardzo dobry przepis.Wczoraj zrobiłem i był to mój pierwszy sernik w życiu ;)
Wyszedł wzorcowo.Miałem trochę kłopotu z tymi gazetami k. otulały formę niby dobrze, ale nie ściśle.
Nie miało to wpływu na boki.Pozostały jasne.Natomiast przy pieczeniu w 160 st.góra dół,zaczął mi się przypiekać wierzch mimo iż sernik był dość nisko.Natychmiast wyłączyłem górę i zmniejszyłem do 150 st.Po godz. było oki.
Aha- robiłem na serku Piątnicy+mascarpone z Lidla i bez spodu.Ser niby dobry- faktycznie lepszy niż President, ale następnym razem kupię w kostkach i sam zmielę.
Dziękuję i pozdrawiam

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
domain_cheesecake.3..jpg

To moj "goly". Robilam kilka razy, jest swietny, jak w opisach. Rosnie jak szalony, malo opada, jest prosty i niepopekany, kremowy, dla wielbicieli tego typu ciast w sam raz.
Jedyny szkopul to to, ze mi sie dwa piekarniki popsuly, a przed tym pieklam ten wlasnie gazetowy sernik... Nie wiem, co sie moglo stac, teraz sie boje ;)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
faraula @ 28 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1323559[Jedyny szkopul to to, ze mi sie dwa piekarniki popsuly, a przed tym pieklam ten wlasnie gazetowy sernik... Nie wiem, co sie moglo stac, teraz sie boje ;)
Piekłam tą metodą dziesiątki razy, w kąpieli wodnej też, a piekarnik odpukać cały, więc trudno mi wiązać awarie ze stosowaniem mokrych gazet. Nawet dziś popełniłam ten sernik; właśnie siedzi w piekarniku (w eksperymentalnym składzie, z ricottą, jogurtem i kropelkami czekoladowymi).

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ja też piekłam ten sernik wiele razy i od kilu lat regularnie wrzucam kostki lodu przed pieczeniem chleba, nie było żadnej awarii. Myślę, że to nieszczęśliwy zbieg okoliczności.

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
Mam nadzieje, ze to zbieg okolicznosci, jeden piekarnik ledwie dostalismy... Teraz maz wilkiem na mnie patrzy... A ja tylko wspominam to ciasto, Joanno... Poczekam jeszcze z rok, jakby sie cos z piekarnikiem stalo, to bedzie, ze stary byl ;)) Joanno, dodawaj zawsze zdjecia, uwielbiam je ogladac

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,953
2,296
113
W końcu upiekłam ten sernik. Wprawdzie wolę kremowe czizkejki, ale taki leciuchny też czasami miło zjeść. Pyszny jest, żałuję tylko, że nie dodałam wanilii.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy