Torcik serowy

Okruszyna

Member
Lut 6, 2010
9
0
0
Witam ponownie! W ciągu tygodnia zrobiłam już 3 serniczek gazetowy. Mój mąż sie śmieje,że przez całe dotychczasowe kulinarne życie nie zrobiłam tylu serników co teraz, tojest chyba prawda. 2 razy robiłam z twarogu sernikowego z Piątnicy - 1 raz urósł i troszke właściwie nieznacznie opadł. 2 raz urósł wyższy niż za pierwszym razem i trochę opadł ale smak niezmiennie przepyszny a wczoraj robiłam z president śmietnkowego urósł olbrzymi i bardzo opadł. Jeszcze nie próbowałam, bo sie boję. Bo smak sera president w porównaniu z tym z piatnicy to niebo i ziemia. Niebo dla Piątnicy. Ten president był taki rzadki,że nawet nie dolewałam mleka. Włściwie można było go wylac z wiaderka, blleee. Jak sernik nie wyjdzie to się wkurzę strasznie. Co zrobić żeby był równomiernie zarumieniony? Mój na zewnątrz jest pieknie złocisty a w środku właścieiw biał. Jednak niezmiennie równy jak stół. Pozdrawiam

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Pierwszy raz widzę takie cudo ,a może i u mnie jest tylko ja z przyzwyczajenia do innych twarożków takiego nie widzę
icon_mrgreen.gif

Bardzo jestem ciekawa twojej opinii Joanno o tym twarożku

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Trafiłam na niego w Carrefourze. Ma delikatną konsystencję i łagodny, neutralny smak ricotty.
Sama jestem ciekawa, jak zachowa się w serniku.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Sernik wyszedł bardzo smaczny, delikatny jak pianka. Będę kupować ten serek.
Tym razem zamiast mąki ziemniaczanej dałam maizenę, a zamiast mleka - sok z dwóch limonek i cytryny.
Zrobiłam bez spodu, bo okazało się, że Digestive "wyszły", a nie chciało mi się robić kruchego ciasta.
Wcale się nie zarumienił, ale leciutko popękał przy brzegach, więc pierwszy raz w życiu zastosowałam "maskowanie" ze śmietany z odrobiną cukru waniliowego.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Śliczny! Mam nadzieję, że Ci smakował. U mnie goście zjedli cały za jednym zasiadem i bardzo się dziwili, że to pieczony sernik - myśleli, ze to taka serowa pianka na zimno ( dekorowałam bitą śmietaną i malinami).
icon_biggrin.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Lepiej bez termoobiegu, grzałki góra i dół.

U mnie siedzi właśnie w piekarniku. Wersja marmurkowa, z pomarańczą i gorzką czekoladą.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Oczywiście, że jest istotny. Takiej ilości masy jak w przepisie nie zmieścisz do tortownicy o średnicy np. 20 czy 22 cm.
Jeśli nie masz takiej jak podała autorka, to zmień proporcjonalnie ilość składników.

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
chodzi mi o to, czy jeśli upiekłabym z tych proporcji w większej (30 cm średnicy) tortownicy, to czy miałoby to wpływ na ciasto?

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
chyba tylko pod tym względem, że będzie po prostu niższe
fiesgrins.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
CYTATWyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm ( ja wzięłam tortownicę o śr. 28 cm i wyszło super - przygotowany sernik sięgał niemal do samego brzegu, a podczas rośnięcia nawet go sporo przekroczył).
To cytat Joanny z przepisu.
30 cm też powinno być dobrze, ale ciasto będzie nieco niższe.

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Siedzi w piekarniku. Nie urósł znacznie po tych 10 minutach w 250*, mam nadzieję, że wkrótce to nadrobi
icon_lol.gif

Urósł, ale wygląda śmiesznie, ma góry i doliny
gruebel_2.gif

Zostało mu do końca 10 minut, a jest zupełnie blady
icon_neutral.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy