Torcik serowy

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Już piszę
fiesgrins.gif

Niepotrzebnie zupełnie namaczałam biszkopciki, bo one wręcz pływały i odpadały od sera aż ten płyn przeciekał przez tortownicę
icon_sad.gif

Nie wiedziałam kiedy zdjęć obręcz i gazety, zdjełam jak ciasto było letnie i brzegi wyszły takie rozciaprane i sterczące jak kluski z surowego sera, wogóle nie podpiekły się i nie stężały, ale to nic, bo sam ser był przepyszny
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
nie dodałam do sernika ani cukru z wanilii ani skórej cytryny a i tak był on w smaku mocno waniliowy
lecker.gif

Chciałam na ten sernik wylać polewę z przepisu na sernik cytrynowy, lecz niestety wyszła mi zbyt rzadka ale wpadłam na świetny pomysł na talerz wylewałam polewę, na to kawałek ciasta i znów polewa cytrynowa
lecker.gif

Ten sernik jest wyśmienity, jeszcze na jutro nam został kawałek tego przepysznego torciku
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
JotHa, opisy Kashy są tak malownicze i sugestywne, że nie potrzeba zdjęć....
icon_mrgreen.gif

W każdym bądź razie - kamień mi spadł z serca, że jednak się udało i smakowało....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
JotHo, sernik naprawdę był niefotogeniczny,
ale mam nadzieję, że następnym razem będzie z nim lepiej i wtedy cyknę fotkę
fiesgrins.gif
 

linette

Member
Lip 11, 2006
581
0
16
Piekłam ten sernik po raz drugi.
Poprzednim razem użyłam tortownicy o śr. 26 cm i torcik tak wyrósł, że częściowo niestety wypłynął z formy.
I tym razem, na wszelki wypadek nie piekłam z całej porcji, tylko z 3/4.
Sernik wyrósł pięknie ale po wyjęciu z piekarnika niestety sporo opadł (na szczęście równomiernie), poprzednim razem opadł minimalnie. Myślę, ze zbytnio pospieszyłam się z wyjęciem go z piekarnika.
Na szczęście pozostał puszysty i leciutki.
Wielbiciele serników - sztuk 3, z głośnym mlaskaniem, szybciutko pochłonęli całe ciasto
icon_smile.gif
100_8289.JPG
 

Załączniki

  • 100_8289.JPG
    100_8289.JPG
    17.7 KB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Linette, śliczny serniczek!
Ciekawa jestem, jakiego sera do niego użyłaś?
Zauważyłam, że z chudym twarogiem sernik wychodzi leciutki i puszysty jak ptasie mleczko. Im tłustszy ser, tym sernik staje się bardziej kremowy i ciężki. Może wtedy troszkę opaść. Co i tak nie ma większego znaczenia, bo smak pozostaje ten sam.....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

linette

Member
Lip 11, 2006
581
0
16
Joanno, użyłam sera z Mlekovity.
Wiesz, chyba masz rację, jeśli chodzi o związek między zawartością tłuszczu w masie, a opadaniem ciasta.
Poprzednim razem ściśle trzymałam się przepisu i sernik wyszedł bardzo lekki i minimalnie opadł. Tym razem zmniejszając ilość składników, już tak dokładnie nie trzymałam się proporcji tzn dałam 500 gr sera i 250 mascarpone. Masa zawierała więcej tłuszczu niż poprzednio i faktycznie, może dlatego bardziej opadł.
Na szczęście pozostał puszysty.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Jestem przekonana, że to właśnie sprawka zbyt tłustego sera. Ostatnio też piekłam z twarogu z Mlekovity i sernik ku mojemu zaskoczeniu wyszedł tak kremowy jak serniki amerykańskie, a do tego zupełnie się nie zrumienił! Ale i tak był pyszny....
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • sernik_gazetowy_z__urawinami1.jpg
    sernik_gazetowy_z__urawinami1.jpg
    42.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Agusiu, na 3 stronie jest zdjęcie serka z Lidla o nazwie Alpendorf sahnig ( 70% tłuszczu w suchej masie), którym zastępowałam kiedyś z powodzeniem mascarpone. Na rynku jest też polskie mascarpone z Piątnicy - niestety gorsze zdecydowanie w smaku od włoskiego i o zupełnie innej konsystencji...
Robiłam ten sernik wielokrotnie w różnych kombinacjach serowych i doszłam do wniosku, że jeśli weźmie się ser o wyższej zawartości tłuszczu, nie trzeba wcale dodawać mascarpone.... Daję go tylko wtedy, gdy używam sera o zawartości 3 lub 5 % tłuszczu.

A w wolnej chwili przejrzyj jednak cały wątek - są tam opisane różne wersje smakowe i różne kombinacje serowe...
icon_smile.gif
Może któraś Ci przypadnie do gustu.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dorotus76

Member
Lut 24, 2007
55
0
0
Witajcie, na tym forum jestem pierwszy raz
wink.gif

Zrobiłam przepyszny torcik serowy, wyszedł wspaniały
icon_smile.gif

Rozreklamowałam go w Galerii Potraw gazety.pl; warto, by poszedł w swiat
icon_smile.gif

mam nadzieje, że zdjecia sie ukażą...
pozdrawiam i dziekuje
Joanno, jestem fanką Twoich wypieków
herz.gif

100_6503.jpg
100_6527.jpg
100_6530.jpg
 

Załączniki

  • 100_6503.jpg
    100_6503.jpg
    639.6 KB · Wyświetleń: 3
  • 100_6527.jpg
    100_6527.jpg
    507.2 KB · Wyświetleń: 3
  • 100_6530.jpg
    100_6530.jpg
    510.5 KB · Wyświetleń: 3

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Witaj na forum Dorotus
bussi.gif
widziałam już Twoje wypieki na forum gazety
icon_mrgreen.gif

i jesteś moim idolem
icon_wink.gif
hehe
myślę, że nikt się nie obrazi jak wklepiesz tu swoje przepisy wraz z tymi cudownymi zdjęciami
bussi.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Dorotus, piękny sernik.
Cieszę się, że fanklub izbushkowych serników się dzięki Tobie powiększa.
Autorka przepisu byłaby pewnie zadowolona.


P.S. Boków tortownicy nie trzeba niczym wysypywać - wystarczy posmarować masłem.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
No i wyszedł super sernik ! Super delikatny i leciutki
icon_smile.gif
no i najwyższy z wszystkich jakie dotychczas udało mi się zrobić ;)

Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis
icon_smile.gif
P1030654.JPG
 

Załączniki

  • P1030654.JPG
    P1030654.JPG
    92.5 KB · Wyświetleń: 3
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy