Torcik serowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Niestety, dziewczyny, przydługie wątki mają to do siebie, że nie wszystkim się chce do nich zaglądać lub czytać w całości ...
icon_wink.gif



Mnie niekiedy również...
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Maraa @ 27 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=731907Joanno, wybacz, że się wtrącę ale pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Chyba pierwszy raz...
icon_mrgreen.gif


Uważam, że ten torcik nie ma i nigdy nie będzie miał przydługiego wątku.
icon_mrgreen.gif
Tak!
anbetung.gif

Ja zawsze czytam watek o torciku serowym i jestem ciekawa poprostu wszystkiego. Kazda uwaga jest cenna i kazde zdjecie piekne. A wiec piszcie prosze i zamieszczajcie duzo zdjec.
lecker.gif
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Joanno bardzo dziękuję za przepis
anbetung.gif
Serniczek wyszedł pyszniuteńki. Zrobiłam go w wersji kajmakowo - czekoladowej. Pominęłam tylko białą czekoladę, którą Ty dodałaś do jasnej masy. Nie wiem czy to było dobre posunięcie, bo wydawało mi się, że ciemna masa jest cięższa od jasnej. W trakcie nakładania bardzo się bałam o efekt pasków, ale wyszły. Nie takie równiuteńkie jak u Ciebie, ale jak poćwiczę, to może dojdę do wprawy:) I na górze zrobiłam dekorację taką jak Margot.

sernik_kajmakowy2.jpg

sernik_kajmakowy4.jpg
 

Załączniki

  • sernik_kajmakowy2.jpg
    sernik_kajmakowy2.jpg
    53.2 KB · Wyświetleń: 2
  • sernik_kajmakowy4.jpg
    sernik_kajmakowy4.jpg
    70.1 KB · Wyświetleń: 2

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
atina @ 26 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=742707Joanno bardzo dziękuję za przepis
anbetung.gif
Serniczek wyszedł pyszniuteńki. Zrobiłam go w wersji kajmakowo - czekoladowej.
Jaki śliczny! Naprawdę apetyczny
lecker.gif
Chętnie bym się skusiła, ale zeskrobałabym polewę czekoladową, bo jej nie lubię na sernikach
icon_mrgreen.gif

A jak zrobiłaś tę część kajmakową, jakie proporcje?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Lud_ @ 26 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=742836Jaki śliczny! Naprawdę apetyczny
lecker.gif
Chętnie bym się skusiła, ale zeskrobałabym polewę czekoladową, bo jej nie lubię na sernikach
icon_mrgreen.gif

A jak zrobiłaś tę część kajmakową, jakie proporcje?
Jeżeli chodzi o masę serową, to zrobiłam tak jak podała Joanna: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...360#entry709794. Natomiast polewę zrobiłam według wskazówek Margot. Podgrzałam resztę masy kajmakowej (około 2 łyżek) i polałam nią sernik.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
atina @ 26 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=742707Pominęłam tylko białą czekoladę, którą Ty dodałaś do jasnej masy. Nie wiem czy to było dobre posunięcie, bo wydawało mi się, że ciemna masa jest cięższa od jasnej.
Sernik wygląda przepięknie, więc mu pewnie ta modyfikacja nie zaszkodziła, ale ja ją dałam właśnie dlatego, by wyrównać gęstość mas i uzyskać równe paski.
icon_smile.gif

Cieszę się, że sernik cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie.
icon_smile.gif
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Dziękuję za odpowiedź
cvety.gif
A czy do jasnej masy można by dodać coś innego zamiast białej czekolady, żeby masy miały podobnę gęstość
gruebel_2.gif
 

wiolaz23

Member
Mar 18, 2008
11
0
0
daumen.gif

lubię ten sernik ale dodaje troszkę więcej cukru i ostatnio nie miałam tłustego serka marcephone wiec dodałam szklane oleju i tez był super
lecker.gif
 

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
Serniczek jest pychota
jeszcze przed upieczeniem
DSCF2279.jpg
i juz po upieczeniu
DSCF2308.jpg
upieklam go w kapieli wodnej i nic nie opadl, sernik wyszedl jak puch.
Dzieki za przepis
anbetung.gif
 

Załączniki

  • DSCF2308.jpg
    DSCF2308.jpg
    611.6 KB · Wyświetleń: 2
  • DSCF2279.jpg
    DSCF2279.jpg
    601.5 KB · Wyświetleń: 2

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Zrobilam juz dwa razy. Nie pasiasty ale normalny, na pasiasty zabraklo mi odwagi
icon_mrgreen.gif
Ale na pewno kiedys...
Do sernika podalam sos z mrozonych truskawek (rozgniecione widelcem + cukier)
Wzbudzil ogolne zachwyty!
Zalaczam zdjecie juz bez sosu truskawkowego, bo ostani kawalek, niestety.
Joanno, wielkie dzieki!
anbetung.gif
sernik_Joanny.jpg
 

Załączniki

  • sernik_Joanny.jpg
    sernik_Joanny.jpg
    81.7 KB · Wyświetleń: 2

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Acha, acha: gore polalam przezd ukonczeniem pieczenia poslodzona smietana pt. creme fraiche.

I mam taka uwage: jezeli sernik zaczyna sie przypadkiem (PRZYPADKIEM! Bo nie powinien!) rumienic...- moj dostal taki rumieniec w jednym miejscu dobrze jest dolac wody na blaszke, bo to chyba oznacza, ze reczniki lub gazety nie oddaja juz pary, moze byly za malo zamoczone..
Ale to tylko taka refleksja...

Sernik zrobilam z 750 gramow serka 20 % tluszczu i 250 gramow mascarpone w tortownicy 28 cm.

No i kto tego sernika jeszcze nie upiekl, jest sam sobie winien.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Ten sernik akurat ma prawo się trochę zarumienić, ale pomysł z polewą jest kapitalny!
Dzięki niej bardzo elegancko wygląda.
icon_smile.gif
mniam.gif

 

BabyJane

Member
Lis 28, 2008
21
0
0
up!up!up! niestety niechlubnie,
bowiem upiekłam dzisiaj i już już wyglądał idealnie, lekko przyrumieniony z minimalną ryską przy obwodzie, a tu trach, pękł na środku, tak, że przypomina to troche krater wulkanu i opadł nierówno...

i czym to teraz zamaskować?
gruebel_2.gif

jutro wrzucę zdjęcia, bo teraz leżakuje w piekarniku
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
BabyJane - i jak wrażenia? Sernik smakował? Mam nadzieję, że po ostygnięciu szczelina po pęknięciu się zmniejszyła.
O maskowaniu - w sernikowym ABC (link pod przepisem).
Wiem, że to teraz musztarda po obiedzie, ale wcześniej nie zauważyłam pytania.


Wyciągam, bo będę piec na święta w nowej wersji pomarańczowo - czekoladowej.
Może jeszcze ktoś się skusi.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Przeeeeeeestańcie, fioła dostanę
zahnlos.gif
Miałam piec orzechowy, potem cytrynowy (bo orzechy w keksie, makowcu, biscotti), aż wreszcie kupiłam suszone wiśnie, bo wymyśliłam, że biały z czerwonym będzie pięknie wyglądał. Ale ten sernik w wersji czekolada + pomarańcze, mmmmmmmmmmmm...
A Święta na 4 osoby.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy