Torcik serowy

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
haha to tak samo jak ja Azazelle
rofl.gif

miał być na piernikowym spodzie ze skórką pomarańczową i polewą ze śmietany, miałbyć orzechowy i nowojorski.
teraz to już sama nie wiem
rofl.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Niech Cię nie zwiedzie jej anielski wygląd, aniołkiem to ja jej w dni robocze nie nazywam
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marianka

Member
Cze 24, 2008
22
0
0
Joanno muszę przyznać, że jestem pozytywnie zszokowana po przestudiowaniu twoich sernikowych przepisow. Zdjęcia cudne:)
Mam dylemat. Nie wiem, ktory sernik upiec, ten w pierwszej wersji bez dodatkow, czy pomaranczowo czekoladowy? Ktory lepszy? Ma być dla gosci i nie moge sie zdecydowac.
Lepiej upiec dzień wcześniej, czy tego samego dnia?
Aha, jeszcze jedno, czy ser smietankowy to twaróg? Taki do zmielenia?

Pozdrowki
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Marianko, dziękuję za uznanie. "Stare" towarzystwo cinowe zblazowane mocno, byle co go nie szokuje.
icon_wink.gif

Jak się tu bardziej rozejrzysz, to dopiero cuda zobaczysz...
icon_smile.gif

Co do sernika, to dla mnie połączenie czekolady i pomarańczy ma smak świąt, więc i Tobie takie polecam.
Będę go robić bardzo prosto - do masy serowej dodam skórkę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Część masy odłożę, wymieszam z rozpuszczoną czekoladą i wyłożę na białe ciasto podobnie jak w tym przepisie:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=640755
Specjalnie kupiłam do tego celu gorzką czekoladę Lindta z dodatkiem migdałów i pomarańczy, by wzmocnić smak ciasta.
Jeśli jednak Twoja rodzina woli tradycyjne smaki, lepsza będzie wersja wyjściowa, bez dodatków. Zawsze można dołożyć aromatyczną polewę lub glazurę, czy dodać ulubione bakalie (np. suszone wiśnie, żurawiny, pistacje).
Możesz też przejrzeć inne moje ulubione sernikowe przepisy - może któryś Cię zainspiruje:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=413611
Wybór należy do Ciebie.
icon_smile.gif

Piec warto wcześniej, bo moim zdaniem zyskuje na smaku po nocy w lodówce.
Polecam w wolnej chwili przejrzenie całego wątku, bo jest w nim sporo pomocnych rad i naszych dwuletnich doświadczeń.
Wydaje mi się, że przez ten czas powiedziano już o nim wszystko, o co tylko można zapytać.
icon_smile.gif

BabyJane

Member
Lis 28, 2008
21
0
0
Joanna @ 19 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=793231BabyJane - i jak wrażenia? Sernik smakował? Mam nadzieję, że po ostygnięciu szczelina po pęknięciu się zmniejszyła.
O maskowaniu - w sernikowym ABC (link pod przepisem).
Wiem, że to teraz musztarda po obiedzie, ale wcześniej nie zauważyłam pytania.

Wyciągam, bo będę piec na święta w nowej wersji pomarańczowo - czekoladowej.
Może jeszcze ktoś się skusi.
icon_smile.gif
wykombinowałam
icon_smile.gif
przykryłam go tak, jak znalazłam w ABC, ale jak zakrywałam folią to trochę mi sie tej masy przykleiło do folii, więc po chwili paniki myk! i posypałam startą czekoladą
icon_smile.gif

sernik bardzo smakował, wyszedł trochę słodszy niż być powinien, bo przypadkiem kupiłam twaróg sernikowy, który już miał w sobie ciut cukru ale i tak wszyscy bardzo chwalili, a mama chce żeby taki sam był na święta
icon_smile.gif

a w środku są rodzynki
icon_smile.gif

zdjęcie niestety w formie, bo leżakował już czekając na wyjście
icon_smile.gif

Załączniki

• PC130071.JPG
    PC130071.JPG
    143 KB · Wyświetleń: 0

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Joanno, widzę, że planujesz piec ten sernik na święta w wersji, nad którą i ja się zastanawiam. Nie ukrywam, że bardzo się z tego cieszę, bo miałam wątpliwości czy można tak.
dump.gif

Będziesz coś zmieniała w przepisie oprócz dodania soku i skórki pom. i czekolady? Sok będziesz dodawać zamiast mleka czy oprócz mleka? A może pół na pół?
Jakie rodzaje serów planujesz użyć. Ja myślałam nad serem 3% z lidla i mascarpone z tego samego sklepu, bo ostatnie je widziałam. Ale Ty masz znacznie większe doświadczenie, więc nie zaszkodzi zapytać.
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Baby Jane - cieszę się, że sobie poradziłaś! Następnym razem będzie już perfekcyjnie!
icon_smile.gif

Evalill - sok chcę dać zamiast mleka, a piec będę z sera Mlekowity ( 6,5 % tłuszczu), bo taki już zanabyłam i z lidlowego mascarpone. Odleję ze szklankę masy, dodam do niej pół tabliczki czekolady i zrobię marmurek, a pozostałe pół tabliczki wykorzystam na dekorację.
Z lidlowego sera piekłam kilka razy - sernik wychodzi bardzo delikatny, wręcz piankowy.
Zresztą pisałam już o tym wielokrotnie. Wystarczy zadać sobie nieco trudu i z grubsza przestudiować wątek.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Joanno pomóż bo ja już nic nie wiem.
Pamiętam że robiłam w tamtym roku ten sernik i mi się nie udał...

Chciałabym do niego wrócić i teraz w sumie nie wiem czy to dobry pomysł.
Czytałam ten wątek, no ale ogłupiałam. Sernikowe Abc też przestudiowane
icon_wink.gif
Skoro w poradniku piszesz, że nie powinno się napowiatrzać masy serowej z żółtkami bo to gwarancja opadnięcia ciasta a tutaj w przepisie piszesz, że ubić te żółtka trzeba to gdzie tu konsekwencja ?
No chyba że ta rada tyczy się tylko tych ciężkich cheesecaków, a tutaj właśnie trzeba ubić te białka przed dodaniem sera na puszysty kogel mogel ?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Sernik powinno się robić zgodnie z przepisem.
Rada o nienapowietrzaniu masy serowej dotyczy cheesecake'ów, a on do nich nie należy.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Sprawdziłam przed chwilą sernikowe ABC - jest tam jasno i dokładnie opisane, co dotyczy tego sernika:

Joanna @ 25 Jun 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=316138Dwa ostatnie torciki serowe piekłam już zgodnie z tymi radami, a do tego - bez użycia miksera. Żółtka mieszałam po prostu z serem i resztą składników, a białka ubijałam ze szklanka cukru na lśniącą i gęsta masę i porcjami dodawałam do przygotowanej masy serowej. Serniki wyrosły pięknie i niemal nie opadły. A i pracy z nimi było mniej.
icon_smile.gif
Zamiast się niecierpliwić, wystarczyło tylko spokojnie przeczytać....

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Mój już gotowy.
Wygląda i pachnie ładnie, choć go robiłam z przygodami.
Dałam do środka całą tabliczkę pomarańczowej czekolady Lindta, a dekorację zrobię z białej.

Marianka

Member
Cze 24, 2008
22
0
0
Joanno dziękuje za szybką odpowiedź.
Zrobiłam w wersji pomaranczowo-czekoladowej. Co prawda użyłam twarogu półtłustego ale sernik wyszedł pyszny, goście z zachwytem zjedli prawie cały;)
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam:)!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy