Torcik serowy

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
oo właśnie Joanno mam pytanie kolejne
rofl.gif

Czy Ty odkrawasz sernikowy brzeg ? Bo Twój taki gładki a u mnie taki hym..
icon_rolleyes.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Olcieek ja nie Joanna ale myślę, że ona niczego nie odkrawa, bo po prostu nie ma takiej potrzeby, jej sernik jest perfekcyjny = równy jak stół
icon_mrgreen.gif

Ja też niczego nie odkrawam, trzymam się ściśle przepisów Joanny i moje serniki coraz doskonalsze w wyglądzie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
mnie nie chodzi o wierzch tylko o boki. bo wierzch mam dość ładny, równy ale te boki bo ściągnięciu tortownicy .. oczywiście poprowadziłam nóż wokół zanim zdjęłam obręcz ale one (te brzegi się znaczy) tak jakoś się kruszyły
rofl.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Aaa, goopol ze mnie, nie zajarzyłam
dump.gif
Boków nie ucinam, jakoś mi się ładne udają, ale ja zawsze szczodrze boki formy smaruję masłem.

Znosa

Member
Lip 19, 2008
17
0
0
Dziś wieczorem będziemy znów piec ten sernik z siostrą tyle, że zastanawiamy sie nad "innowacją". Wachamy się czy to dobry pomysł dodać kawałki ananasa lub brzoskwiń do ciasta i olejek cytrynowy zamiast waniliowego. Jak sądzicie, warto w ogóle próbować takiego zestawienia czy może ananas nie nadaje się do pieczonych ciast????

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Myślę, że owoce mu nie zaszkodzą, ale zamiast sztucznego olejku osobiście wolałabym dodać sok i skórkę otartą z cytryny.
icon_smile.gif

jagoda-p

Member
Gru 20, 2008
2
0
0
Witam serdecznie
Jestem nową fanką tegoTorcika serowego
Pierwszy raz go upiekłam na święta,wyszedł rewelacyjny.
Dzisiaj upiekłam ponownie z innego sera,ser był 9% w kostkach.
Niestety urósł ciut mniej , i chyba jest mniej puszysty,ale mimo to wygląda smakowicie.
Joanno
Bardzo dziękuję za ten przepis
anbetung.gif

sernik.jpg

sernik1.jpg

Załączniki

• sernik.jpg
    sernik.jpg
    72.7 KB · Wyświetleń: 2
  • sernik1.jpg
    sernik1.jpg
    111.3 KB · Wyświetleń: 2

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Dla mnie wygląda perfekcyjnie!
daumen.gif

Z moich obserwacji wynika, że im tłustszy ser, tym sernik jest bardziej kremowy, a mniej puszysty.
Oba mi jednakowo smakują.
icon_smile.gif

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
piekłam, w końcu:)
zdjęcia niestety nie mam, bo sernik był zabrany na wyjazd do rodziców, a tam od razu zjedzony
mniam.gif

Polecam z czystym sumieniem
daumen.gif

Ja dałam do niego 0,5 kg mascarpone i 0,5 kg delfiko waniliowego. I dodałam te dwa białka, które zostały z ciasta. Sernik rewelacyjny, puszysty, przesmaczny. Wchodzi do częstego pieczenia
fiesgrins.gif

Lis 5, 2008
12
0
0
Przeczytalam caly watek i sie zalamalam.Robilam go 3 razy i za kazdym razem jest puszysty mniej wiecej w 1/3-1/2 gornej a dol jest zbity.a
Joanno ratuj, co moze byc przyczyna?Robie wg przepisu.

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Upiekłam wczoraj ten torcik, całą noc nie mogłam spać bo mnie męczyło jak wyszedł. I musze powiedzieć mmmyyyyyy miodzio, nie jadłam jeszcze tak puszystego sernika. Joanno dzieki
anbetung.gif
Sernik nie piekłam na kruchym spodzie tylko na spodzie z ciastek Digestive (bardzo lubie te ciastka i uznałam że taki spód będzie pyszny i faktycznie był) . A tak wygląda, troche mi wierzch sie w jednym miejscu przypiekł, ale to nic, zrobiłam zebre czekoladową, wszyscy , mąż, rodzice i moi dzisiejsi goście się zachwycali.

Załączniki

• IMG_6572.JPG
    IMG_6572.JPG
    53.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6573.JPG
    IMG_6573.JPG
    50.8 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
mamadokwadratu @ 11 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=821407Przeczytalam caly watek i sie zalamalam.Robilam go 3 razy i za kazdym razem jest puszysty mniej wiecej w 1/3-1/2 gornej a dol jest zbity.a
Joanno ratuj, co moze byc przyczyna?Robie wg przepisu.
Niestety nie mam pojęcia... Może niezbyt dokładnie mieszasz masę serową z pianą z białek?
Albo używasz od niego cieżkiego, tłustego sera?

e_iskierka @ 15 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=835575Upiekłam wczoraj
Wygląda ślicznie. Cieszę się, że smakował Tobie i Twoim gościom.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Upieklam dzis ten sernik
icon_biggrin.gif

Nie mialam z nim zadnych problemow, wszystko poszlo gladko
icon_biggrin.gif

Podczas pieczenia, a wlasciwie juz prawie przy koncowce, zastanawialam sie, czemu wszystkim wyrasta poza forme,
a moj ciagle rowny
icon_mrgreen.gif

Dalam mu spokoj, wyszlam z kuchni, a gdy wrocilam i popatrzylam do piekarnika, co sie dzieje
icon_wink.gif
oczom nie wierzylam
icon_mrgreen.gif

Slicznie urosl- tzn. tak 2 cm ponad- czyli przepisowo
icon_wink.gif

Po wylaczeniu piekarnika, zostawilam go na przeszlo godzine i pozniej, gdy znow do niego zajrzalam, - wrocil do stanu pierwotnego -tzn. do brzegow formy.
Czyli znow przepisowo
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Jeszcze go nie probowalismy, to znaczy, jak sciagalam obrecz, to ciutke na niej zostalo, wiec to wylizalam
zahnlos.gif

Sernik mial byc dla kogos na urodziny, wiec tylko dlatego powstrzymywalam sie z ukrojeniem kawalka
icon_mrgreen.gif

Na urodziny prawdopodobnie nie jedziemy, wiec prawdziwa i taka porzadna degustacja bedzie jutro
icon_wink.gif

Ale juz wiem, ze bedzie mi smakowal, bo to co "capnelam" bylo pycha
icon_biggrin.gif

Zgodnie ze wskazowkami siedzi w lodowce
icon_biggrin.gif

Jak go przekroje, to pokaze, jaki jest w srodku. Sama jestem ciekawa, czy jest taki, jak po brzegu
icon_biggrin.gif

A tu, juz po sciagnieciu obreczy, a jeszcze na papierze, i jeszcze letni
icon_wink.gif

PICT000_8.JPG

Załączniki

• PICT000_8.JPG
    PICT000_8.JPG
    64.4 KB · Wyświetleń: 2

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Caritko - sernik to Ci wyszedł jak na wystawę
lecker.gif
Piękny. I już widac, że jest bardzo puszysty. Ja jeszcze ni robiłam go. Nie mam na tyle dużego naczynia aby zrobic tę kąpiel. A taką mam na niego ochotę ......mniam

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Krystyno ale nie potrzebujesz naczynia na kąpiel, obłóż go mokrymi gazetami do pieczenia i będzie jak złoto, ja tak go piekę i wychodzi idealnie
icon_smile.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_biggrin.gif
Krystyno- dziekuje
bussi.gif

A kapieli nie musisz robic. - Wystarczy forme owinac gazetami tak, jak opisuje Joanna
icon_biggrin.gif

Ja uzylam recznikow papierowych. Moze to dziwne, ale w domu nie mam ani jednej gazety
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif

I jeszcze jedno.
Myslalam, ze jakos skomplikowanie sie go robi, ale nie. Jest bardzo szybki w robieniu i nie ma przy nim wiele pracy.
Bardzo polecam
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy