- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis-przetłumaczony przez Elę-tu-i-tam i dostosowany do polskich warunków przeze mnie, pochodzi ze strony: http://www.marmiton.org/pratique/ateliers_...al_chocolat.cfm tam też są zdjęcia.
Składniki na spód:
2 jajka
60 gram cukru
40 gram utartych na proszek orzeszkow laskowych (albo ewentualnie migdałów)
2 łyżki płaskie mąki
30 gram stopionego masla
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa chrupkowa:
200 gram nutelli
100 g rurek waflowych
40 gram praline
Mus czekoladowy aksamitny:
500 gram smietany slodkiej 30-36% bardzo mocno schłodzonej
300 gram dobrej czarnej czekolady (52% kakao)
1 chlusniecie alkoholu mietowego (ricqlès, albo get27, moze byc lyzka do zupy
soku mietowego)- może być również inny alkohol albo można go pominąć jeśli ktoś nie może użyć
kakao gorzkie do posypania
Pierwszy etap, przygotowac spód:
Do miski wbic jaja i ubijac dlugo z cukrem, ma zbielec. Dodajemy make, proszek,
orzeszki utarte, i maslo stopione, mieszamy recznie-delikatnie!
Kladziemy foremke (bez dna) na plytke wyscielona papierem do pieczenia(albo używamy po prostu tortownicy o średnicy ok.26 cm), wlewamy
ciasto do srodka, nie grubiej niz 1/2 centymetra, pieczemy 10 do 15 minut w
piekarniku podgrzanym na 180 stopni.
Kiedy spód jest upieczony (przy dotyku ma byc ledwo upieczony, i blady),
przelozyc z papierem do pieczenia na wilgotna sciereczke( spodem do góry), potem
odczepic papier. Polozyc kolko foremki(tortownicy) na polmisku w ktorym ono bedzie sie
prezentowalo dla biesiadnikow, wlozyc w srodek odczepiony od papieru spód.
To ma byc operacja blyskawica: pospieszyc sie z odczepianiem papieru od
biszkoptu i wkladaniem na polmisek, bo ciasto schnie szybko, i zacznie sie
lamac.Zostawic 10 minut by ostyglo, tyle czasu co potrzeba na nastepny etap.
Drugi etap:
Podgrzać nutellę żeby była dość płynna, rurki pokruszyć(można włozyć do woreczka z mocnej folii i przejechać wałkiem) wymieszać z nutellą, dodać praline i od razu rozłozyć na spodzie. Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30 minut- ma stwardnieć.
Trzeci etap: mus czekoladowy
Zaczynamy ten etap, gdy masa jest twarda (znaczy to co bylo w zamrazalniku)
Stopic czekolade ze śmietaną (smietana nie wiecej niz 1/5 wagi
czekolady, czyli ok. 60 g)). Pozostala smietane ubic na sztywno.
Delikatnie dodac jedna lyzke ubitej śmietany do stopionej czekolady, dodac alkohol.
Mieszac delikatnie, dokladac ubitą śmietanę. Wlozyc do foremki na spód z masą,
na ok 2 cm grubosci. Wygładzamy powierzchnię i potem robimy rowki widelcem. Wstawiamy wszystko do lodówki na 3-4 godziny, potem wyjmujemy i sypiemy na wierzch kakao używając sitka.
Składniki na spód:
2 jajka
60 gram cukru
40 gram utartych na proszek orzeszkow laskowych (albo ewentualnie migdałów)
2 łyżki płaskie mąki
30 gram stopionego masla
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa chrupkowa:
200 gram nutelli
100 g rurek waflowych
40 gram praline
Mus czekoladowy aksamitny:
500 gram smietany slodkiej 30-36% bardzo mocno schłodzonej
300 gram dobrej czarnej czekolady (52% kakao)
1 chlusniecie alkoholu mietowego (ricqlès, albo get27, moze byc lyzka do zupy
soku mietowego)- może być również inny alkohol albo można go pominąć jeśli ktoś nie może użyć
kakao gorzkie do posypania
Pierwszy etap, przygotowac spód:
Do miski wbic jaja i ubijac dlugo z cukrem, ma zbielec. Dodajemy make, proszek,
orzeszki utarte, i maslo stopione, mieszamy recznie-delikatnie!
Kladziemy foremke (bez dna) na plytke wyscielona papierem do pieczenia(albo używamy po prostu tortownicy o średnicy ok.26 cm), wlewamy
ciasto do srodka, nie grubiej niz 1/2 centymetra, pieczemy 10 do 15 minut w
piekarniku podgrzanym na 180 stopni.
Kiedy spód jest upieczony (przy dotyku ma byc ledwo upieczony, i blady),
przelozyc z papierem do pieczenia na wilgotna sciereczke( spodem do góry), potem
odczepic papier. Polozyc kolko foremki(tortownicy) na polmisku w ktorym ono bedzie sie
prezentowalo dla biesiadnikow, wlozyc w srodek odczepiony od papieru spód.
To ma byc operacja blyskawica: pospieszyc sie z odczepianiem papieru od
biszkoptu i wkladaniem na polmisek, bo ciasto schnie szybko, i zacznie sie
lamac.Zostawic 10 minut by ostyglo, tyle czasu co potrzeba na nastepny etap.
Drugi etap:
Podgrzać nutellę żeby była dość płynna, rurki pokruszyć(można włozyć do woreczka z mocnej folii i przejechać wałkiem) wymieszać z nutellą, dodać praline i od razu rozłozyć na spodzie. Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30 minut- ma stwardnieć.
Trzeci etap: mus czekoladowy
Zaczynamy ten etap, gdy masa jest twarda (znaczy to co bylo w zamrazalniku)
Stopic czekolade ze śmietaną (smietana nie wiecej niz 1/5 wagi
czekolady, czyli ok. 60 g)). Pozostala smietane ubic na sztywno.
Delikatnie dodac jedna lyzke ubitej śmietany do stopionej czekolady, dodac alkohol.
Mieszac delikatnie, dokladac ubitą śmietanę. Wlozyc do foremki na spód z masą,
na ok 2 cm grubosci. Wygładzamy powierzchnię i potem robimy rowki widelcem. Wstawiamy wszystko do lodówki na 3-4 godziny, potem wyjmujemy i sypiemy na wierzch kakao używając sitka.
Ostatnią edycję dokonał moderator: