Tort bezowy mrożony - jeszcze jeden

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
On muuuusi byc boski. :roll:
W latach kryzysu, jak udalo sie dorwac wowczas plyty bezowe (torcik bezowy sie nazywalo - taka gotowizna, ale dosc dobra) i smietane sniezke (kremowki nie uswiadczylo), to sie wlasnei plyty bezowe przekladalo ubita sneizka i owocami. Ehhhh.... to byly czasy. :mrgreen:

A ten to musi byc jeszcze lepszy ! :lol:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,277
2,865
113
W latach kryzysu, jak udalo sie dorwac wowczas plyty bezowe
Też kupowałam blaty bezowe w czasach kryzysu. Pamiętam, że były pakowane w karton po 3 sztuki, a w rogach kartonu były jeszcze dodatkowo malutkie bezy, które można było wykorzystać do dekoracji. W czasach pokryzysowych nigdy nie udało mi się kupić takich blatów. Używałam je do tortu mokka. Może ktoś wie, gdzie w Warszawie można podobne blaty kupić : .

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
ja takie blaty kupuje w Almie (dawna Krakchemia )

a można tymi blatami zastąpić te beziki?

wygląda to oszałamiająco, szkoda że nie mam czasu teraz robić bo na pewno bym zrobiła :mrgreen:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Dokladnie Hazo te plyty tortowe. Do dzis pamietam pudelko i kolory (brazowo-bialo-pomaranczowe) ;) ... i te male beziki
Robiono je chyba 2, a moze i 3 wielkosciach, tzn srednicach. :roll:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
dziękuję Hazo :bussi: jutro rano robie bezy mam malutkie i bardzo lekkie, jak już pisałam cała reklamówa jest więc poupycham je gdzie się da :mrgreen: relacje oczywiście zdam i fotka też będzie
icon_smile.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Hazo nie wyszedl mi ten torcik bo jak już pisalam w "niebie" nie udalo mi się ubić śmietany
icon_sad.gif
następnym razem kupie te co polecacie i spróbuje jeszcze raz.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
CYTATMoże ktoś wie, gdzie w Warszawie można podobne blaty kupić Question
Na Ursynowie są (pasaż na ul. Belgradzkiej)

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
CYTATAguśś, jesteś z Tarnowa czy wszędzie Krakchemie zamienili na Almy?
zgadłaś lislawo z Tarnowa

tylko w Tarnowie Krachemie przemianowali :shock: myślałam że wszędzie :shock:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,277
2,865
113
Właśnie go zrobiłam.
Taki powędrował do zamrażarki:

060723135424pa6.jpg

Ubijałam taką śmietankę. Nie miałam żadnych problemów z ubiciem.

rne056xx5.jpg

anke55

Member
Sty 8, 2007
3
0
0
hazo @ 27 Jun 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=317864
rne0377gu.jpg

Składniki:
50 dkg bez
2 łyżki polewy czekoladowej
kilka bez do przybrania
Krem żółtkowy:
250 ml śmietanki 36 % (1 szklanka)
4 żółtka
6 łyżek cukru
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki wody
Krem czekoladowy:
500 ml śmietanki 36% (2 szklanki)
1,5 gorzkiej czekolady (15 dkg)
Przygotować krem żółtkowy: płatki migdałowe uprażyć na patelni. Z cukru i 4 łyżek wody ugotować gęsty syrop. Żółtka ucierać, wlewając cienkim strumieniem syrop, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Śmietankę ubić i połączyć z masą i migdałami.
Przygotować krem czekoladowy: czekoladę rozpuścić w śmietance, schłodzić a następnie ubić na sztywno.
Bezy podzielić na 3 części. Jedną część ułożyć na dnie tortownicy i przykryć połową kremu czekoladowego, na to druga warstwa bez i przykryć kremem żółtkowym, a trzecią warstwę resztą kremu czekoladowego. Tort przybrać bezami oraz polewą czekoladową. Wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
Taki tort już od kilku lat robię na swoje imieniny, które są w lipcu, więc zazwyczaj jest ciepło.
<span style='font-size:16pt;line-height:100%'>Przepis i zdjęcie pochodzi z miesięcznika KUCHNIA z 1999 roku.</span>
Witam !!! Nie mogę oprzeć się pokusie skosztowania tego arcydzieła ....mam już wszystkie potrzebne produkty więc zaraz zabieram sie do pracy , mam tylko pytanie ....czy podajemy tort na stół bezpośrednio z lodówki czy też wcześniej . Może to moje pytanie brzmi głupio ale obawiam sie że kiedy go podam bezpośrednio z zamrażarki to będzie twarde . Bardzo proszę o odpowiedz i z góry dziękuję
icon_smile.gif

Zula

Member
Kwi 30, 2006
623
0
0
Hazo, ślicznie dziękuję za przepis
anbetung.gif

Na przyjęciu komunijnym miałam ten tort bezowy w podwójnej ilości, czyli dwie tortownice i zniknęły one w oka mgnieniu.
Goście byli zachwyceni
anbetung.gif
wink.gif

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Zula @ 2 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=515705Hazo, ślicznie dziękuję za przepis
anbetung.gif

Na przyjęciu komunijnym miałam ten tort bezowy w podwójnej ilości, czyli dwie tortownice i zniknęły one w oka mgnieniu.
Goście byli zachwyceni
anbetung.gif
wink.gif
Potwierdzam tort jest obłędny w smaku, to jest rozkosz dla podniebienia. Gorąco polecam wszystkim, róbcie bo warto. Ja dzieki temu tortowi zabłysłam niesamowitym talentem;) i mam nastepne zamówienie na imieniny Mami. Jeszcze raz wielkie dzięki.
icon_smile.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
A skąd bierzecie bezy? Kupić można, gdzie? Wstyd, ale jakoś nigdy nie kupowałam bezów bo nie przepadam za nimi, ale pod wpływem przepisu na roladę bezową (z mascarpone i malinami) zmieniam zdanie.....

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy