Tort chałwowy

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Obiecany przepis na tort chałwowy, niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić - zniknęło zaraz po podaniu na stół.

- 1 szkl. wody
- 2 szkl. mleka w proszku (tłuste, nie granulowane)
- 30 dag chałwy
- 0.5 kg masła (ja daję znacznie mniej, ok. pół kostki z 250g)

Biszkopt (ja robiłam z gotowych krążków) i dżem do posmarowania, najlepiej porzeczkowy lub borówki, żurawina.

Mieszamy mleko z wodą, dodajemy masło i podgrzewamy, wrzucamy pokruszoną chałwę i trzymamy na małym ogniu mieszając, aż masa nieco zgęstnieje (będzie dość rzadka, jak budyń, ale tym się nie przejmować). Studzimy.
Teraz przekładamy biszkopt. Ja robię z 2 krążków, ale można też z 3. Krążki smarujemy dżemem, wylewamy masę, znów biszkopt. Polewam czekoladą (rozpuszczona czekolada gorzka ze śmietaną 30 lub 36% i podgrzana).
To ciasto trzeba robić w formie lub z obręczą. Wstawiamy do lodówki. Po ok. 3 godzinach masa już jest na tyle stężała, że można podawać ciasto.
Jest naprawdę przepyszne!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ilka

Member
Lip 24, 2006
33
0
0
Zrobiłam ten torcik bo przepis mnie bardzo zainteresował i muszę powiedzieć że rodzince torcik smakował ( ja nie przepadam za chałwą więc się nie wypowiadam).

Tak mi wyszedł:

Polecam tym co bardzo lubią chałwę
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Hmmm... mama chalwe uwielbia, a zblizaja sie jej urodziny....
icon_biggrin.gif

Czy mozna cos w tym torcie schrzanic ? Bo robilabym na zywca od razu. A... jaka funkcje pelni dzem ? Chodzi o zlamanie mdlawego smaku ? Mama raczej nie przepada, ze dzemami w tortach, ale jak to koniecznosc, to...
icon_biggrin.gif

ilka

Member
Lip 24, 2006
33
0
0
Ja dałam masła tak jak autorka czyli 250g.

Schrzanić raczej nie ma co w tym torcie
icon_lol.gif
Robi się bardzo łatwo.Ja upiekłam biszkopt z 6 jaj. Masę rozsmarowałam w środku i troszkę na wierzchu.

Jeśli chodzi o dżem to ja użyłam wiśniowego(wcześniej go podgrzałam i zmiksowałam na jednolitą masę bo nie lubię jak wyczuwa się owoce).. Powinien być kwaskowaty bo masa faktycznie wychodzi trochę mdła. Ja posmarowałam dwa placki ale w przepisie jest jeden więc jeśli mama nie lubi dżemu w tortach to tak możesz zrobić (tzn posmarować tylko jeden).

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Tak, dżem ma przełamać smak.
Sorry za błąd w "żurawinie", nie wiem, skąd mi się wzięło to "Ó"
icon_redface.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Dzieki za odpowiedzi-podpowiedzi. Kusi... moze zrobie, to sie pochwale
icon_wink.gif

Co do poprawki literki, Bethan, to mozessz sama przeedytowac swoj post i zamienic tak, jak byc powinno i bedzie ok. Musisz przy poscie do poprawki nacisnac (z prawej strony u dolu) przycisk 'zmien' i dokonac korekty.
icon_biggrin.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ten tort zrobię mężowi na urodziny - on jest chałwożerca
icon_smile.gif
Zreszta im cos slodsze, tym on to bardziej lubi...
icon_smile.gif

Ja chałwy nie lubię...

PS. A dlaczego czasem przycisk "zmień" znika i juz nie mozna swojego postu edytować?

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Hmmm, a to mnie zaskoczylyscie. Przy swoich postach mam przycisk 'zmien'.
Jesli Wy nie macie, to chyba trzeba adminow popytac. Nie sadze bowiem, aby ten przycisk byl dostepny tylko dla wyzszych ranga (stazem) uzytkownikow.

Bethan, na szybko to moze moderatorke 'ciast' popros o poprawke bledu.

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
a chałwę o jakim smaku dać najlepiej (waniliową, sezamkową
icon_question.gif
gruebel_2.gif

a dżem z czarnej porzeczki może być
gruebel_2.gif

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
a na polewę czekoladową to ile czekolady gorzkiej i ile śmietanki
gruebel_2.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Mam juz biszkopt. Wlasnie sie stygnie w piekarniku. Chalwe kupilam waniliowa w Lidlu.
Ciekawe, co mi wyjdzie... Bede musiala go jeszcze przetransportowac do mamy, wiec raczej w formie placka bedzie - bez dekoracji na bokach, bo znajac siebie, rozpapram po drodze
icon_biggrin.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Moja koleżanka robiła tort chałwowy ucierając masło z żóltkami i cukrem i dodawała do tego pastę tachini. Był pyszny!

JotHa @ 15 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=395207Hmmm, a to mnie zaskoczylyscie. Przy swoich postach mam przycisk 'zmien'.
Jesli Wy nie macie, to chyba trzeba adminow popytac. Nie sadze bowiem, aby ten przycisk byl dostepny tylko dla wyzszych ranga (stazem) uzytkownikow.
A właśnie, że poprawki po jakimś czasie są tylko dla wybranych. Ostatnio wyczytałam w technicznym forum.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Sinistra @ 17 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=397047Taki będzie imho najlepszy, bo kwaśny
Chałwa zawsze jest "sezamkowa", bo przecież z sezamu. Ja bym spróbowała z orzechową.
Sinistra @ 17 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=397060Spróbuj polewy owieczkowej

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...l=polewa+owcowa

albo ganache Dziuni, którego nie ubijesz po prostu:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...&hl=ganache
Sinistra dzięki stokrotne. Spróbuję. Dziś piekę
rofl.gif
To trzymajcie kciuki, bo dla wyjątkowej osóbki - urodzinki mej mamuśki
icon_mrgreen.gif
Ale czy wyjdzie
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy