Tort czekoladowy z czekoladowym kremem

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Mocny, aksamitny w smaku tort. Dla wielbicieli czekolady i... whisky. Niezbyt tani, ale wart swej ceny.

składniki
Ciasto:

1/2 szklanki mleka
10 dag gorzkiej czekolady
25 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek gorzkiego kakao
szczypta soli

Krem:

1/2 litra śmietany kremówki 36%
40 dag gorzkiej czekolady
2 śmietan-fixy

Do nasączenia i przybrania:

150 ml whisky
bita śmietana "śnieżka"
gorzkie kakao
1/2 tabliczki startej białej czekolady

sposób przygotowania
Czekoladę do ciasta drobno posiekać i rozpuścić w gorącym mleku caly czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym jajku i łyżce mąki ziemniaczanej. Resztę mąki wymieszać z mąką pszennej, proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wlać mleko z czekoladą i dokladnie wymieszać.
Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 175 st. Przed końcem pieczenia przykryc pergaminem.
czekoladę do kremu połamać na kawałeczki i rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gotujacą się wodą.
Śmietanę podgrzać i do ciepłej przełożyć rozpuszczoną czekoladę. Cały czas podgrzewając mieszać az masa stanie się jednolita. Nie można dopuścić do zagotowania śmietany.
Masę ostudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Wystającą kopułkę ciasta ściąć i zetrzeć na tarce. Tort przekroić na 3 placki, mocno nasączyć whisky i wokół spodu zapiąć obręcz od tortownicy.
Czekoladową śmietanę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy.
Tort przełożyć kremem, posmarować wierzch. Wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie zdjąć obręcz, posmarować boki tortu pozostałym kremem. Startymi okruszkami oblepić bok tortu. Wierzch posypać startą białą czekoladą i ozdobić kleksami z bitej śmietany. Każdy kleks posypać kakao.

dodatkowe informacje
Przepis na ten tort pochodzi z wydania specjalnego "Tiny". Jest on trochę pracochłonny, ale naprawdę pyszny. Piekłam go w 22 cm tortownicy i wyszedł nieco za wysoki. Dlatego polecam większe blaszki.
W wersji dla dzieci whisky można zastąpić ponczem z herbaty.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Malinnko, a czy zamiast whisky może być krowiak eee... to znaczy koniak, bo mam tylko taki alkohol i jeno tym ciasta nasączam

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Nasączaj czym chcesz. Byle dużo!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Nasączaj czym chcesz. Byle dużo!
Rozumiem
rotfl_.gif

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Dobrze się domyślam, że najlepszy jest w dniu zrobienia...? :roll:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
OK, to zrobię ciasto dziś, a jutro zajmę się kremem. Trzymajta kobity kciuki... ;)

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Znam ten przepis jeszcze z mniama . Tort jest przepyszny !

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Kłopoty:
1) zważyła się mi sie śmietana z czekoladą. Na szczęście wysokie obroty mikserkiem załatwiły sprawę. :mrgreen:

2) bardzo twarda śmietana, bo mąż nabył taką w kubeczkach Piątnicy. I ubita z czekoladą nie dawała się rozsmarowywać. Wmiksowałam w nią trochę kremówki 30% UHT. Pomogło. Wysokie obroty mikserkiem rulez! :mrgreen:

Modyfikacje:
- Nasączyłam ciasto gorzką herbatą z esencją rumową (bo dziecko).
- Jedna warstwa pomiędzy krążkami ciasta to był dżem brzoskwiniowy domowy (a'la sacherowa konfitura morelowa :mrgreen: ).
- Jako że polewa nie dała się równo rozsmarować i tort był taki troszkę sękaty z wyglądu, to zrezygnowałam z kleksów z bitej śmietany (czy miała być słodka?) i poprzestałam na posypce z tartej białej czekolady...

Jeju, jakie pyszne!!!!!! Dzięki! :anbetung:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Dopiero teraz sobie uświadomiłam jeszcze jedną, poczynioną przeze mnie modyfikację - a mianowicie nie dodałam do ciasta wymienonych w składnikach pięciu łyżek kakao... :oops: Zresztą nigdzie w opisie wykonania nie było o nich mowy, więc może to i lepiej...? :roll: :mrgreen:

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Te 5 łyżek kakao idzie razem z mąką pszenną Johasiu.
icon_smile.gif

Miło mi, że tort smakował mimo kłopotów i modyfikacji.

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Joannas, robiłam ten tort osobiście kilka razy. raz mi się tylko ciasto pokruszyło, ale to przez moje gapiostwo. Trudno w nim coś zepsuć.
Będę trzymać kciuki za sukces!

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Możesz dzisiaj upiec ciasto, jutro przełożyć kremem, żeby się przegryzł.

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Tort chłodzi się w lodówce. Ciasto piekłam w torotwnicy 28, więc pokroiłam go tylko na 2 części. Walory smakowe testowac będę jutro
Jest naprawdę czekoladowy, a pomysł ze Śmietan-fixem do kremu jest rewelacyjny
Tak jak Johasia nasączyłam: "gorzką herbatą z esencją rumową (bo dziecko)"
Górę ozdobiłam tylko kremem i usypałam kokosowe serduszka :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy