- Maj 14, 2006
- 1,077
- 0
- 0
Na wstępie dziękuję burkowi, bo dzięki niej powstał ten torcik
Mój synek jest ostatnio zafascynowany basenem, więc postanowiłam zrobić torcik w tej tematyce.
A oto efekt:
Przepis tutaj: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5128
CYTATSkładniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe (po 40g)
- 2 opakowania herbatników zwykłych ("Petitki"
- 2 opakowania herbatników czekoladowych ("Petitki"
- 4 opakowania Śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki 30% "Łaciatej" do deserów
- 3 łyżki cukru pudru
Jak przyrządzić?
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć(woda + sok z cytryny + cukier). Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (sok z mandarynek i 1 1/2 szkl. soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać.) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.
Potrzebne przybory:
duża, prostokątna forma, rondel, miska, mikser
Uwagi:
Ciasto jest najlepsze następnego dnia, gdy herbatniki nasiąkną kremem, wówczas dobrze się kroi. Życzę smacznego.

Mój synek jest ostatnio zafascynowany basenem, więc postanowiłam zrobić torcik w tej tematyce.
A oto efekt:



Przepis tutaj: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5128
CYTATSkładniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe (po 40g)
- 2 opakowania herbatników zwykłych ("Petitki"
- 2 opakowania herbatników czekoladowych ("Petitki"
- 4 opakowania Śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki 30% "Łaciatej" do deserów
- 3 łyżki cukru pudru
Jak przyrządzić?
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć(woda + sok z cytryny + cukier). Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (sok z mandarynek i 1 1/2 szkl. soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać.) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.
Potrzebne przybory:
duża, prostokątna forma, rondel, miska, mikser
Uwagi:
Ciasto jest najlepsze następnego dnia, gdy herbatniki nasiąkną kremem, wówczas dobrze się kroi. Życzę smacznego.
Ale biszkopt robilam wg przepisu Hichotki![]()
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: