Tort Egipski

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
jean, dlaczego już go nie zrobisz? coś z nim nie tak?
icon_mrgreen.gif

przeglądałam przepisy na torty i ciasta i ten twój egipski mnie zachwycił - przymierzam się teraz, żeby go na swoje urodziny upiec
ale mam dylemat - bo chyba zrobię z podwójnych składników do takiej kwadratowej tortownicy 24x24 cm?
ma być spory - w sumie 8 osób będzie go zajadało, ale przeraża mnie trochę wykonanie masy z 20 żółtek...
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Podaje Ci link, do bloga gdzie znalazłam ten przepis, pod przepisem są uwagi dotyczące wykonania-przeczytaj! On jest prosty w wykonaniu ale pracochłonny dość, w końcu to tort!
icon_smile.gif

Karmelu nie zrobię bo on jednak za mocno trzeszczy zębach i nie jest to przyjemne, chyba, że potłuc na mniejsze kawałeczki , moje chyba były zbyt duże!
icon_exclaim.gif

A odczucie takie jak zjadasz kanapkę a tu ci coś niespodziewanie chrupnie w ustach
zahnlos.gif

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
jean, dzięki - sprawdzę link z pierwszego postu
i na wszelki wypadek tę bitą śmietanę z karmelem zrobię dziś na próbę (w małej ilości ofkors) - i zobaczy się
fiesgrins.gif

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
nie rób śmietany! szkoda roboty!, pogryź sam karmel!
W gotowym cieście są orzechy, te do blatów zmieliłam bardzo drobno i nie są wyczuwalne, te do masy to już większe kawałki które fajnej chrupkości nadają a karmel jest za twardy mimo wszystko!

Orzech jak będziesz rumieniła to całe, ja najpierw pokroiła i musiałam zrobić drugi raz bo ta brązowa skórka się przypaliła, a w całych ładnie zeszła! Służę pomocą!
icon_mrgreen.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Robiłam blaty z 3 białek w tortownicy o średnicy 24 cm. Ilość masy budyniowej wystarczająca, a masę śmietanową
robiłam z 500ml śmietany. W obu masach użyłam mniej cukru, a karmel tylko z połowy cukru. Wyszedł nie za słodki
taki akurat lubimy.Następnym razem dam orzechy włoskie zamiast laskowych i może dodam odrobinę spirytusu do masy
budyniowej.
lecker.gif

Załączniki

• Tort_egipski.jpg
    Tort_egipski.jpg
    150.4 KB · Wyświetleń: 0

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
kinia260579 @ 6 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=973871jak sadzicie, moge go zrobic jako tort komunijny?
tak za mna chodzi juz od jakiegos czasu, a okazja sie znalazla ;)
jako komunijny jak najbardziej, jest taki inny, no można powiedzieć wykwintny nawet!
fiesgrins.gif

...a i ciekawostka, miałam kawałek zamrożony od lutego i w ubiegłym tygodniu po rozmrożeniu smakował jak świeży! pyszny jest!
lecker.gif

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy