Tort Esterhazy

Marti

Member
Mar 23, 2006
106
0
0
zrobiłam:)
miałam trochę problemów z kremem, ale dałam radę. Jutro degustacja:)
Zdjęć nie będzie bo bardzo nieudolnie mi się przyozdobił, wstyd pokazywać. Nie jest bardzo kłopotliwy w robieniu. Blaty piekłam po 4 na raz.

Arribeth

Member
Cze 19, 2006
76
0
0
alice @ 13 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=834793Mogłabyś podać ile tej kawy i w jakiej postaci ? Bo ja coś czuję, że z kawą krem będzie lepszy (zapewne mniej słodki, albo kombinuję sobie część zrobić z kawą a część bez).
Rany, skąd ja mam dzień wolnego wytrzepać celem upieczenia tortu ?
gruebel_2.gif
Po prostu dodałam łyżkę kawy do ucieranych żółtek, wychodząc z założenia (słusznego), że przy podgrzewaniu i tak się rozpuści.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Arribeth @ 16 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=835650Po prostu dodałam łyżkę kawy do ucieranych żółtek, wychodząc z założenia (słusznego), że przy podgrzewaniu i tak się rozpuści.
To prawda, że kawa rozpuści się w masie podczas jej podgrzewania, ale... Spora część aromatu( na którym nam przecież zależy) podczas dalszego ubijania masy, co trwa dłuższą chwilę, ulotni się.
Nie jest to jakieś odkrywcze stwierdzenie, że dodatki aromatyzujące masę dodajemy zawsze na końcu.
icon_wink.gif

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Właśnie robię ten torcik na urodziny męża i mam problem z masą.
gruebel_2.gif

Jak postawiłam garnek na małym ogniu i grzecznie mieszałam, masa chyba potroiła swoją objętość i przybrała formę nie masy ale bardzo napowietrzonej pianki. Doprowadziłam do wrzenia, cały czas miaszając, co trwało dosyć długo. Masa nie opadała ani nie gęstniała. Zdjęłam z ognia i ubijałam na wolnych obrotach, aż wystygła. Jest bardzo rzadka i są wyczuwalne grudki. Zwarzyła się?
gruebel_2.gif

Co dalej? Czy mam to wywalić i robić od nowa? Czy przetrzec przez sito i spróbować uratować? W smaku nie czuć "jajecznicy"....

Kiedy ta masa mleczno żółtkowa powinna zgęstnieć i czy w ogóle?

Mądrzejszych proszę o radę i to w miarę szybciutko...
Jutro urodziny, goście, a tu jeszcze ciasto ma 12 godzin w lodówce siedzieć
dontknow.gif
dontknow.gif
dontknow.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Kate, nie wiem dlaczego zrobiły Ci się te grudki. Może podczas podgrzewania masy jej część przywarła do dna? Ja podgrzewam ją i mieszam dość energicznie przy pomocy ręcznej trzepaczki (rózgi). Masa powiększa swoją objętość i robi się dokładnie taka jak opisujesz. Jak już się zagotuje przelewam ją do miski i ubijam mikserem na wysokich obrotach do całkowitego ostudzenia, nie powinna opaść. Zimna masa jest puszysta, lekka i dobrze napowietrzona.
Kate, a zmniejszałaś może ilość cukru?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
vidar @ 10 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=833424Rozumiem,ze do blatow potrzeba 9 bialek a podanej masy starczy na caly tort?
O właśnie, brakowało mi pewności co do ilości białek na 5 blatów bezowych. Z grusza bardzo przypomina technologią i większością składników zamieszczony tutaj przeze mnie "staropolski tort grylażowy" ale Twój "wygląda" i pewnie smakuje jeszcze ciekawiej choćby ze względu na ten dodatek morelowej konfitury i polewę z białej czekolady. Na pewno w najbliższym czasie się skuszę.
dance.gif

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Maraa @ 21 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837607Kate, nie wiem dlaczego zrobiły Ci się te grudki. Może podczas podgrzewania masy jej część przywarła do dna? Ja podgrzewam ją i mieszam dość energicznie przy pomocy ręcznej trzepaczki (rózgi). Masa powiększa swoją objętość i robi się dokładnie taka jak opisujesz. Jak już się zagotuje przelewam ją do miski i ubijam mikserem na wysokich obrotach do całkowitego ostudzenia, nie powinna opaść. Zimna masa jest puszysta, lekka i dobrze napowietrzona.
Kate, a zmniejszałaś może ilość cukru?
No to chyba już wiem, gdzie był błąd. Byłam przekonana, że ta masa ma zgęstnieć na ogniu i mieć konsystencję budyniową. Może za długo ją na tym ogniu trzymałam i rzeczywiście zaczęła się lekko warzyć.
gruebel_2.gif

Uratowałam ją. Zdjęłam z ognia, miksowałam do wystudzenia i zostawiłam, bo mnie wkurzyła i musiałam wyjść z kuchni.
icon_mrgreen.gif

Ale, gdy po 10 min. znowu przystąpiłam do walki, okazało się, że powietrze wyleciało i masa była odrobinę gęściejsza. Znowu postawiłam ją na ogniu i dodałam - Maraa nie przeraź się - łyżkę mąki. No i wreszcie zgęstniała.
Reszta jak w przepisie plus kawa. Teraz już wiem, że powinna być piankowa, ale wtedy za punkt honoru postawiłam sobie, że masa ma być gęsta.
Masa wyszła bardzo fajna choć ciut za słodka i trochę boję się, czy nas jutro nie zemdli.
Cukru rzeczywiście dałam trochę mniej - szklankę już razem z waniliowym.

Torcik już ozdobiony siedzi w lodówce.
icon_mrgreen.gif

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Spróbowaliśmy i jak dla nas o wiele za słodki. Mój małżonek stwierdził "dobry, ale dużo zjeść się nie da". Masa typowo tortowa - słodka i bardzo maślana.
Czytając przepis spodziewałam się, że po leżakowaniu w lodówce blaty zmiękną i tort będzie rozpływał się w ustach. Tymczasem przypomina mi orzechowego wafelka z kawową masą.
Zdecydowanie nie nasze klimaty, co nie znaczy, że jest niesmaczny....

22032009887.jpg

Załączniki

• 22032009887.jpg
    22032009887.jpg
    479.4 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Kata-73 @ 22 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837835Czytając przepis spodziewałam się, że po leżakowaniu w lodówce blaty zmiękną i tort będzie rozpływał się w ustach. Tymczasem przypomina mi orzechowego wafelka z kawową masą.
Dla mnie to wspaniała wiadomość, że blaty zostają kruche i chrupiące! Miękkie bezy to dla mnie porażka!
Już się nie mogę doczekać okazji, by go zrobić.
mniam.gif

A ilość cukru można przecież dostosować do upodobań i nie sypać go tyle, ile jest w przepisie.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
602
113
Joanna @ 22 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837846Dla mnie to wspaniała wiadomość, że blaty zostają kruche i chrupiące! Miękkie bezy to porażka!
mniam.gif

A ilość cukru można przecież dostosować do upodobań i nie sypać go tyle, ile jest w przepisie.
dokładnie ,tez mnie bardzo cieszy fakt ze bezy są chrupiące
mniam.gif

Ja robie go na Wielkanoc lub zaraz po Wielkanocny

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
janie @ 21 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837629Z grusza bardzo przypomina technologią i większością składników zamieszczony tutaj przeze mnie "staropolski tort grylażowy"
Janie, bardzo ciekawy przepis! Nie wiem jak to się stało, że go nie zauważyłam. Na pewno kiedyś go zrobię!
lecker.gif

Kata-73 @ 22 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837835Masa typowo tortowa - słodka i bardzo maślana.
Kata, myślę, że ta masa jednak Ci się nie udała. Nie będę kwestionować Twojego zdania, że jest za słodka dla Ciebie, bo masz prawo do takiej opinii. Nie zgodzę się jednak, że w smaku jest jak klasyczna maślana masa do tortów.
Robiłam ją wiele razy i zawsze bardziej przypomina mi smakiem sos waniliowy, a nie ciężką maślaną masę.
Przykro mi, że spotkało Cię rozczarowanie...

Twój tort prezentuje się bardzo ładnie, szkoda tylko, że Wam nie smakuje.

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Maraa @ 22 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837882Kata, myślę, że ta masa jednak Ci się nie udała. Nie będę kwestionować Twojego zdania, że jest za słodka dla Ciebie, bo masz prawo do takiej opinii. Nie zgodzę się jednak, że w smaku jest jak klasyczna maślana masa do tortów.
Robiłam ją wiele razy i zawsze bardziej przypomina mi smakiem sos waniliowy, a nie ciężką maślaną masę.
Przykro mi, że spotkało Cię rozczarowanie...

Twój tort prezentuje się bardzo ładnie, szkoda tylko, że Wam nie smakuje.
Maraa, ja nie twierdzę, że jest niesmaczny. Po prostu za słodki, a my lubimy sobie ciasta trochę podjeść.
icon_mrgreen.gif

Jeśli piszesz, że masa przypomina sos waniliowy, to stwierdzam, że mojej (zanim dodałam kawę) daleko było do tego - była zdecydowanie ciężka, maślana. Tak sobię myślę, że nie udała mi się na 100% i jestem przekonana, że to zaważyło na naszej ocenie.
Bo połączenie orzechowych blatów i masy a'la sos waniliowy byłoby jak najbardziej w moim stylu.

Joanna napisała:
"Dla mnie to wspaniała wiadomość, że blaty zostają kruche i chrupiące! Miękkie bezy to dla mnie porażka!
mniam.gif

A ilość cukru można przecież dostosować do upodobań i nie sypać go tyle, ile jest w przepisie."

Suche blaty są jak najbardziej bezowe, ale przełożone kremem w smaku w ogóle bez nie przypominają. Są cienkie, a ilość kremu stosunkowo spora, więc "bezowatość bez" gdzieś umyka.
Co do cukru...
Jednym z pytań autorki przepisu, gdy okazazło się, że masa mi nie wyszła, było pytanie, czy nie zmniejszyłam ilości cukru (co zresztą zrobiłam), a więc z tym dozowaniem cukru wedle upodobań to chyba nie do końca prawda.

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Pytanie do Maryy.

Ja robisz takie cudne wiórki z czekolady? Z grubsza niby wiem - rozpuścić czekoladę, rozsmarować, ma prawie zastygnąć i można nożem pod kątm45 stopni ścinać wiórki.

Moim wiórkom daleko do tych, które Ty zrobiłaś. Czy jest jakaś tajemnica, żeby były tak piękne, jak Twoje?

To wprawdzie dopiero czwarty tort w moim życiu i piąte "wiórki", może więc to jest kwestia wprawy?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Kata-73 @ 23 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838175Suche blaty są jak najbardziej bezowe, ale przełożone kremem w smaku w ogóle bez nie przypominają. Są cienkie, a ilość kremu stosunkowo spora, więc "bezowatość bez" gdzieś umyka.
Dziękuję za dokładny opis.
Co do cukru - zawsze zmniejszam jego ilość w wypiekach, więc i w tym też to zrobię.
icon_smile.gif

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
Joanna @ 23 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838244Dziękuję za dokładny opis.
Co do cukru - zawsze zmniejszam jego ilość w wypiekach, więc i w tym też to zrobię.
icon_smile.gif
a ja zrobiłam na próbę taki torcik dwu blatowy, ilość kremu zmniejszyłam o połowę
blaty po leżeniu z kremem w lodówce zrobiły się zupełnie miękkie,
torcik przy tej ilości kremu był dla mnie trochę za słodki (ale sądzę, że większa ilość blatów to przełamie),
krem jest przepyszny, delikatny pomimo swojej słodkości.

rodzina zachwycona, na pewno zrobię go jeszcze raz

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
jswm @ 23 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838292a ja zrobiłam na próbę taki torcik dwu blatowy, ilość kremu zmniejszyłam o połowę
blaty po leżeniu z kremem w lodówce zrobiły się zupełnie miękkie,
torcik przy tej ilości kremu był dla mnie trochę za słodki (ale sądzę, że większa ilość blatów to przełamie),
krem jest przepyszny, delikatny pomimo swojej słodkości.

rodzina zachwycona, na pewno zrobię go jeszcze raz
Mam jeszcze w lodówce 3 żółtka, które mi zostały z pieczenia blatów i postanowilam zrobić drugie podejście do masy (z połowy porcji). Kusi mnie wizja lekkiego waniliowego kremu - u mnie to było solidnie posłodzone masło z kawą
icon_neutral.gif
.
Czy macie pomysły do czego można byłoby użyć tej masy (jeśli mi wyjdzie rzecz jasna
icon_mrgreen.gif
)??

Przed chwilą spróbowałam tortu - blaty też u mnie zmiękły i teraz chrupią tylko orzechy (orzechy miałam kupne i raczej grubo zmielone niż starte).

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy