Tort Esterhazy

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
Kata-73 @ 23 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838360Czy macie pomysły do czego można byłoby użyć tej masy (jeśli mi wyjdzie rzecz jasna
icon_mrgreen.gif
)??
ja częścą masy przełożyłam wafle
zniknęły w oka mgnieniu
lecker.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
index.php?act=findpost&pid=838175Jeśli piszesz, że masa przypomina sos waniliowy, to stwierdzam, że mojej (zanim dodałam kawę) daleko było do tego - była zdecydowanie ciężka, maślana. Tak sobię myślę, że nie udała mi się na 100% i jestem przekonana, że to zaważyło na naszej ocenie.
Bo połączenie orzechowych blatów i masy a'la sos waniliowy byłoby jak najbardziej w moim stylu.

Co do cukru...
Jednym z pytań autorki przepisu, gdy okazazło się, że masa mi nie wyszła, było pytanie, czy nie zmniejszyłam ilości cukru (co zresztą zrobiłam), a więc z tym dozowaniem cukru wedle upodobań to chyba nie do końca prawda.
Zmieniłam trochę przepis na masę (od tej która jest podana na rosyjskiej stronie) m.in. zmniejszając właśnie ilość cukru. Nie zaryzykowałabym robienia tej masy z bardzo małą ilością cukru, obawiam się, że podczas podgrzewania kremu mogłaby wyjść z tego jajecznica. Ale do odważnych kuchnia należy...
icon_wink.gif
Mogę się przecież mylić.

Kata, wydaje mi się, że Twoja masa nie udała Ci się z powodu dodania mąki do kremu z żółtek. Wyszło Ci coś w rodzaju budyniu, a nie delikatnej pianki. Budyń w połączeniu z masłem... Potrafię to sobie wyobrazić i wiem, że nie tak powinna wyglądać ta masa.
icon_wink.gif

Muszę przyznać, że nie jest to masa, którą łatwo i szybko się robi. Masło trzeba dobrze utrzeć (na puch), później stopniowo, po łyżce dodawać krem z żółtek. Zajmuje to sporo czasu ale tak jest zawsze przy kremach i masach z dodatkiem masła.

index.php?act=findpost&pid=838187Pytanie do Maryy.

Ja robisz takie cudne wiórki z czekolady? Z grubsza niby wiem - rozpuścić czekoladę, rozsmarować, ma prawie zastygnąć i można nożem pod kątm45 stopni ścinać wiórki.

Moim wiórkom daleko do tych, które Ty zrobiłaś. Czy jest jakaś tajemnica, żeby były tak piękne, jak Twoje?

To wprawdzie dopiero czwarty tort w moim życiu i piąte "wiórki", może więc to jest kwestia wprawy?
Zdecydowanie, to jest kwestia wprawy... i ostrego noża.
icon_smile.gif
Robię je właśnie tak, jak to opisałaś.

Joanna @ 23 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838244Co do cukru - zawsze zmniejszam jego ilość w wypiekach, więc i w tym też to zrobię.
icon_smile.gif
Joanno, czekam na Twoją opinię po degustacji!

jswm @ 23 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838292a ja zrobiłam na próbę taki torcik dwu blatowy, ilość kremu zmniejszyłam o połowę
blaty po leżeniu z kremem w lodówce zrobiły się zupełnie miękkie,
torcik przy tej ilości kremu był dla mnie trochę za słodki (ale sądzę, że większa ilość blatów to przełamie),
krem jest przepyszny, delikatny pomimo swojej słodkości.

rodzina zachwycona, na pewno zrobię go jeszcze raz
Jswm, cieszę się, że ta słodka "próba" Wam smakowała.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ten tort na pierwszy rzut oka przypomniał mi tort grylażowy janie który kiedyś dawno robiłam. Przyznam, że niezbyt mnie wówczas zachwycił, spodziewałam się czegoś innego. Ale może teraz ten wypróbuję, jednak trochę inny jest, a może i smak mi się zmienił przez lata, kto wie...

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Odszczekuję wszystko, co napisałam na temat masy.
icon_mrgreen.gif

Prawda jest następująca..

Źle zrobiona masa jest ciężka, obrzydliwie słodka i bardzo maślana.

Ale dobrze zrobiona masa, hmmm..... POEZJA!!!!!!! Jest taka muślinowa...., aksamitna.... waniliowa.... Dodatek alkoholu (u mnie koniak) podkreśla jej subtelny waniliowy charekter i dodaje jej głębi.
mniam.gif

cvety.gif
- to dla Maary za to, że śmiałam wątpić w tę masę.

No dobra. Mam pół porcji masy... Do czego jej użyć (wafli nie mam) , ale tak na szybko (w kategorii "szybko" mieści się upieczenie jednego placka).
Proszę o rady

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Kata-73 @ 24 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838662Odszczekuję wszystko, co napisałam na temat masy.
icon_mrgreen.gif

Prawda jest następująca..

Źle zrobiona masa jest ciężka, obrzydliwie słodka i bardzo maślana.

Ale dobrze zrobiona masa, hmmm..... POEZJA!!!!!!! Jest taka muślinowa...., aksamitna.... waniliowa.... Dodatek alkoholu (u mnie koniak) podkreśla jej subtelny waniliowy charekter i dodaje jej głębi.
mniam.gif

cvety.gif
- to dla Maary za to, że śmiałam wątpić w tę masę.
Kata, cieszy mnie, że się nie zniechęciłaś i spróbowałaś jeszcze raz zrobić tę masę. No i dobrze, że zmieniłaś zdanie na jej temat!
icon_smile.gif

vidar @ 24 Mar 2009 napisał:

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Wykorzystałam masę do tortu orzechowego z przepisu BeatySz.
Zrobiłam orzechowy biszkopt z połowy porcji, nasączyłam go mocną, lekko osłodzoną herbatą i odrobiną koniaku, przełożyłam masą, na godzinę wylądował w lodówcę, a potem..... już go nie było.
Pożarliśmy go w całości - był pyszny, nie za słodki, masa pasowała idealnie.

Masę będę robić na pewno jeszcze nie raz. Pasuje do wszelkigo typu tortów (makowego, orzechowego), ale myślę, że będzie też świetnie nadawać się do kruchych babeczek z owocami.

Jest naprawdę pyszna...

Maraa
myślę, że warto byłoby bardziej szczegółowo opisać proces robienia masy i dać w przepisie wskazówki, które ułatwią pracę.
Niedługo ten przepis będzie miał kilkanaście stron postów i nie każdemu będzie się chciało przez nie przebrnąć.
Myślę, że jeśli nie będzie jasno napisane, że masa ma mieć piankową konstystencję i że nie należy jej gotować, aż zgęstnieje, to wiele osób popełni ten sam błąd, co ja, uważając, że duża ilość żółtek z cukrem dodana do stosunkowo niewielkiej ilości mleka i postawiona na ogniu ma w efekcie dać budyń.
Acha i potrzebny jest spory garnek, bo masa się napowietrza i bardzo rośnie.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Kata-73 @ 25 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838989myślę, że warto byłoby bardziej szczegółowo opisać proces robienia masy i dać w przepisie wskazówki, które ułatwią pracę.
Niedługo ten przepis będzie miał kilkanaście stron postów i nie każdemu będzie się chciało przez nie przebrnąć.
A ja uważam, że nie po to pisze się komentarze pod przepisem, by je potem przy czytaniu omijać. To wymaga tylko odrobinę wysiłku.... I jeśli komuś nie chce się tego robić, to już jego problem. Maraa podzieliła się z nami świetnym przepisem, dodała swoje cenne uwagi i trudno od Niej dodatkowo wymagać , by robiła coś jeszcze. I tak znajdą się osoby, które wręcz napiszą, że nie chce im się czytać zbyt długiego opisu, bądź nie mają na to czasu. I zapytają o to, na co odpowiedź już padła, niekiedy niejeden raz.
Jeśli nie czujemy się pewni w kuchni, czy nie znamy jakiejś technologii, nie musimy się wcale uczyć na swoich błędach. Wystarczy się oprzeć na doświadczeniu tych, którzy się chcieli z nami nim podzielić. Ale nie nadużywajmy życzliwości, bo za jakiś czas odechce im się to robić...

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Bardzo lubie czytac komentarze do przepisu. Czasem sama lektura dostarcza wspaniałej zabawy i dodatkowo motywuje do wykonania potrawy. Wystarczy poczytać choćby komentarze do ciasta ciepniętego. Cudo.

Forum kulinarne to przecież nie tylko same przepisy ale i opisane doświadczenia użytkowników - sukcesy przede wszystkim ale  i błędy, wątpliwości czy pomyłki.  

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Maryno, z ust mi to wyjęłaś!
Jeżeli ktoś chce czytać suche przepisy - niech otwiera książkę kucharską. Prepisów tam ci dostatek, tylko jakoś duszy nie mają, a nasze, proszę... miód na serce...
Pozdrawiam

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Tak, macie rację, ale jednak czasem warto jakąś ważną rzecz dopisać w pierwszym poście.
Nie wiem jak ważna jest sprawa dotycząca akurat tego konkretnego przepisu ( bo mi się nie chce wszystkiego czytać
icon_wink.gif
) ale mówię tak ogólnie.
Ja też czytam zazwyczaj wszystkie komentarze przy interesującym mnie przepisie, ale bywa też tak, że kiedy po jakimś czasie zaglądam ponownie to już nie pamiętam, w którym miejscu była jakaś konkretna uwaga i jestem zła, że muszę wszystko od początku przeglądać, bo sobie nie wydrukowałam przepisu i nie naniosłam tych wszystkich uwag ( zresztą nie zawsze drukuję i nie zawsze daję sobie przez to możliwość dopisania uwag).

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Jak już sobie wybiorę jakiś przepis do testowania, to zawsze zaczynam od dokładnego przeczytania całego tematu, wszystkich komentarzy. Zawsze można trafić na cenne uwagi ale też na ciekawe modyfikacje zastosowane przez osoby które już piekły:)

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Ja zazwyczaj też czytam komentarze i bardzo cenię sobie uwagi i modyfikacje innych. I nieraz bardzo mi one pomogły w uniknięciu
błędów lub znajdowały się w nich cenne wskazówki.

Jeżeli chodzi o nadużywanie życzliwości Maryy, które zarzuca mi Joanna, to nie zgodzę się z tym zupełnie.

Od wielu lat kilka razy w tygodniu piekę ciasta i w tej kwestii uważam się za osobę doświadczoną. Mimo to popełniłam błąd przy robieniu masy, którego być może bym uniknęła, gdyby w przepisie znalazła się informacja o konsystencji masy w czasie gotowania i że ona bardzo rośnie, więc trzeba wziąć spory garnek. Czy gdyby te informacje się znalazły w przepisie to byłoby to nadużyciem uprzejmości? Nie. Byłaby to po prostu część przepisu. I tylko o to mi chodzi.
icon_smile.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Dopisałam te niezbędne informacje!
icon_wink.gif

Wpisując przepis było dla mnie oczywiste, że jeżeli podgrzejemy ubitą masę z żółtek, mleka i cukru to powietrze, które się w niej znajduje (po coś przecież ubijaliśmy tę masę) powiększy swoją objętość. Było też dla mnie logiczne, że skoro cały czas, we wszystkich etapach napowietrzamy ją, to może wyjść nam z tego tylko piana! Przygotowanie i studzenie budyniu wygląda jednak trochę inaczej... Ale rozumiem, że inni mogą mieć wątpliwości, więc uzupełniłam przepis dopisując te informacje.

Ps. Uwielbiam czytać komentarze do przepisów!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy