Tort lekki i pyszny

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Asiu jeżeli robisz go ot tak żeby zjeść powiedzmy za te 3 godzinki to nie dawaj śmietan-fixów... ani żelatyny
tylko po prostu dobrze ubij śmietanę :lol:
ten śmietan fix to tylko wtedy gdy tort musi poczekać dłużej :mrgreen:

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Dzieki za wszystkie porady, jestescie niezastapione :blume:

Smietany sprawdzalam- 30% nie ma, ale jest 32%- ta chyba bedzie OK :mrgreen:

A moze jeszcze wiecie jakbym chciala zabarwic czesc tej bitej smietany galaretka ( w koncu to jest tort dla kupy dwulatkow ;) ) to ile tej galaretki dodac : :

Ale jestem marudna :ugly: :ugly: :ugly:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
ten tort jest kolorowy więc nie wiem czy jest sens jeszcze go ubarwiać :roll:
i nie mam pojęcia ile dać galaretki do śmietany żeby to było oki :roll:

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
ten tort jest kolorowy więc nie wiem czy jest sens jeszcze go ubarwiać :roll:
i nie mam pojęcia ile dać galaretki do śmietany żeby to było oki :roll:
pewnie masz racje....zaraz cos przekombinuje :lol: :lol: :lol: :lol: ...nie kombinowac :ugly: , nie kombinowac :ugly: ........zostaje przy wersji oryginalnej :mrgreen: ..najwyzej posypie jakimis "robaczkami" kolorowymi :lol: :lol: :lol:

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Nesia na 0,5 litra śmietany kremówki daj 1 galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Sądzę, ze dodanie do śmietany galaretki zmieni zupełnie konsystencję kremu. Ten patrząc na składniki wydaje mi się dosyć kremowy i puszysty, z galaretką będzie twardy.

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Sądzę, ze dodanie do śmietany galaretki zmieni zupełnie konsystencję kremu. Ten patrząc na składniki wydaje mi się dosyć kremowy i puszysty, z galaretką będzie twardy.
No wlasnie......wtedy chyba wyjdzie zupelnie cos innego :roll:

Jeszcze raz dziekuje za porady :blume2: , Sha- proporcje 'galaretkowe" zapisze- na pewno przydadza ise :mrgreen: i jak napisalam wyzej- wiecej nie kombinuje 8) 8)

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
O matko, zbliza sie dzien robienia tortu :horrorr: ...ale mam stresa czy wszystko wyjdzie jak trzeba :horrorr:

Czy moge dzisaj wieczorkiem upiec biszkopt a jutro wieczorkiem go przelozyc : : : .......tort podaje w czwartek raniutko :dump: :dump: :dump: :dump: :dump:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
nio dokładnie :lol:
dziś upiecz biszkopt a jutro bardziej nocą aniżeli wieczorkiem :mrgreen: przełóż masą, malinami i galaretkami :lol: :lol: :lol:

aaa i jeszcze jedno ten tort robi się bardzo szybko, zawsze wychodzi i smakuje więc nie miej stresa ;) :lol:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
zwyklym serkiem mielonym homo ze sklepu ;)

ja przynajmniej mam zamiar tak zrobic
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
nie mysle tu o serku typu Danio, ale raczej o twarożku mielonym np z wiaderka. Mam taki w lodówce właśnie i sprawdzilam- jest nawet gęstszy od mascarpone.

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Dzieki za slowa otuchy:)

Moj serek mascarpone jest bardzo twardy- no moze raczej zbity...powinnam go troche "rozbic" mikserem przed dodaniem do bitej smietany : : :dump: :dump: :dump: ...bo jakos ciezko mi wyobraic, ze on dobrze laczy sie z puszysta bita smietana :dump: :dump: :dump: :dump:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Nesia, zmiksuj go najpierw samego, potem dodaj dwie-trzy łyżki ubitej smietanki, żeby go (znaczy sie serka) :mrgreen: rozluźnic, a potem delikatnie wmieszaj reszte ;)

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
dobrze się łączy z bitą śmietaną :lol:
dodaję go po łyżce czubatej :lol:

Nesia nie panikuj ;) ;) ;)

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Nesia a fotkę strzelisz ????

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
O rany strzele jak obiecacie, ze nie bedziecie sie smialy z dekoracji :lol: :lol: :lol: ...wlasnie zawracam ciagle glowe naszej mistrzyni, Eli :lol: :lol: :lol:

Biszkopt przeciety, nasaczony, owoce i galaretki przygotowane, ide walczyc z bita smietana :cook:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy