Tort makowy z musem jogurtowo – czekoladowym

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja niestety tyż...
icon_biggrin.gif

Takie autorytety polecają, chyba w świeta będzie spożywany...

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Przymierzam sie do tego tortu na święta i tak się zastanawiam ile wcześniej mogę upiec te blaty. Czy jeśli zrobię to w czwartek czyli jutro wystudzę i zawinę w folię to nic im nie będzie do soboty kiedy to będę składać całość. Tort będzie konsumowany w niedzielę na urodzinach taty. Drugie pytanie mam masę makową Babuni Helio o gramaturze 900g, zużyć całą czy tylko część. Proszę o radę, to bardzo ważny tort i musi być idealny.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Gdybym musiała upiec to ciasto wcześniej, po ostudzeniu przechowywałabym go w pojemniku na tort w lodówce.
Ze względu na dużą ilość masy makowej jest ono bardzo wilgotne, więc bałabym się, że w temperaturze pokojowej może skwaśnieć. Maku dodałabym około 800 g.
Dodam jeszcze, że do masy jogurtowej można dać trochę więcej żelatyny - będzie bardziej stabilna.
Polecam też modyfikację Marai i pieczenie ciasta w dwóch małych tortownicach. Łatwiej i efektowniej.
Wspaniale wygląda, gdy blaty składa się z kremem w większej o numer tortownicy, dzięki czemu masa jogurtowa tworzy piękny, gładki obwód tortu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Pojemnik na tort mam miejsca w lodówce też sporo, bo święta wyjazdowe a o czwartku myślałam z tego względu że na piątek i sobotę mam zaplanowane pieczenie sporej ilości chleba a z maja malutką to może mi zająć sporo czasu. Ale co tam upiekę w piątek ale nic to nocka długa nie mogę ryzykować porażki.
Jeszcze jedno ma zamiar piec właśnie dwa placki ale nie jestem pewna czy do mojego piekarnika wejdą mi dwie tortownice. Jak długo piec taki pojedynczy blat i czy reszcie ciasta nic sie nie stanie w trakcie oczekiwania na swoją kolej, czy lepiej podzielić składniki na pół i dwa razy po prostu je robić. A i czy na tortownice 30 cm wystarczy 1,5 porcji czy raczej z dwóch porcji chciałabym mieć cztery warstwy jak na tych pięknych zdjęciach ale czy wtedy nie będzie za wysoki.
Oj oj tyle dylematów że zaczynam wątpić czy podołam.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Hmm, trudna sprawa. Chyba w takiej sytuacji upiekłabym odzielnie dwa ciasta, każde z jednej porcji.
Blaty będą cienkie i eleganckie, a tort nie za wysoki.
A może jedna porcja to będzie na tak dużą tortownicę za mało....
gruebel_2.gif

Naprawdę trudno mi coś sensownego doradzić....

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Myślę że jednak kupię dziś tortownicę 28 cm bo ta 30 to i tak w sumie ledwo wchodzi do pojemnika a po co ryzykować problemy z transportem.
Upiekę najpierw z jednej porcji dwa placki i wtedy ocenię sytuację (wysokość blatów) i zdecyduję co dalej czy jeszcze jedna cała porcja i cztery warstwy czy pól porcji i trzy warstwy. Co do kremy to jestem pewna na pewno z dwóch porcji a jak będzie za dużo to się przecież nie zmarnuje
icon_redface.gif
choć dla mnie było by lepiej żeby sie zmarnowało.
Dziękuję Joanna za pomóc jeszcze na pewno czegoś nie będę wiedziała ale lepiej spytać niż później mieć problem a na forumowiczki zawsze można liczyć.

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Muszę się wreszcie pochwalić moim tortem. Udał się super miałam poważne obawy. Upiekłam jednak na tortownicy 26 cm z 1,5 porcji. Upiekłam oddzielnie trzy blaty wyszły dość wilgotne więc w ogóle zrezygnowałam z skrapiania. Krem też się udał w zasadzie bezproblemowo choć jak zaczęłam wszystko łączyć to miałam poważne obawy czy taki delikatny krem utrzyma w sumie dość ciężkie blaty ale 15 minut w lodówce i po zdjęciu obręczy ulga. Ogólnie efekt super smakował prawie wszystkim choć następnym razem chyba dam więcej czekolady, bo torty wolę zdecydowanie bardziej słodsze.

wielkanoc2010_032.JPG

wielkanoc2010_030.JPG

Załączniki

• wielkanoc2010_032.JPG
    wielkanoc2010_032.JPG
    593.1 KB · Wyświetleń: 6
  • wielkanoc2010_030.JPG
    wielkanoc2010_030.JPG
    588.9 KB · Wyświetleń: 6

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Tu w roli torcika urodzinowego:

tort_urodzinowy.jpg

Załączniki

• tort_urodzinowy.jpg
    tort_urodzinowy.jpg
    33.7 KB · Wyświetleń: 6

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Maraa, gdzie mieszkasz i czy daleko ode mnie? Zrób mi taki tort cudny na chrzciny Mikulaszka
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
tort_urodzinowy.jpg

Tegoroczne (udane) modyfikacje: poncz - zamiast kawowego, pomarańczowy; trochę soku i likieru pomarańczowego jako dodatek do musu; dekoracja - mascarpone z kremówką

Załączniki

• tort_urodzinowy.jpg
    tort_urodzinowy.jpg
    102.4 KB · Wyświetleń: 6

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
I po co ja tu zaglądałam,
icon_smile.gif

stwierdzam ze będzie kolejnym ciastem na święta (imieninowym) oprócz niego na pewno też cycki murzynki ,a niech tam
rofl.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Zgłupiałam i proszę o wyjaśnienie.
Czy ta masa makowa, to jest gotowa wilgotna masa z bakaliami w puszce, czy zwykły sypki mak w torebce ?

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Dziękuję Joanno.
Tak podejrzewałam, że chodzi o tą masę puszkową. Pewnie dlatego ciasto wychodzi wilgotne i ciężkie.

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Tort jest pyszny i mam w planie zrobić go po raz kolejny , ale chciałabym zaskoczyć gości czymś innym i myślałam nad zrobieniem połowy tortu w tej wersji a drugiej połowy w innej . Pytanie jakiej , aby do siebie wszystko pasowało i było smacznie . Czy ktoś ma jakiś pomysł ?
gruebel_2.gif

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Joanna @ 5 Jan 2017 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1619695Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli - chcesz zrobić dwa różne ciasta na blaty do tortu?
Jeśli tak, imo jako drugie dobre byłoby czekoladowe, np. z tego przepisu:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24576&hl=lekkie
Dokładnie tak . Zastanawiałam się nad biszkoptem przełożonym zamiennie z ciastem makowym do tego mus jogurtowy i jeszcze jeden inny rodzaj masy Tylko czy nie przekombinuje za bardzo . Wersja oryginalna jest dobra , ale chciałabym coś zmienić aby było bardziej pod dzieci . A może macie jakieś ciekawe pomysły na tort . Ja zawsze robię biszkopta przełożonego kremami i bitą śmietaną z owocami ( różne kremy i różne owoce ) i jakoś tak ostatnio nudno się zrobiło .
Ciasto czekoladowe mogłoby być ( jest smaczne ), ale jaką jeszcze dać masę ?

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Margot @ 6 Jan 2017 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1619709a ja sobie myślę ,ze blaty mógłby być z niebieskiego i białego maku , tak po połowie upiec
Biały mak ? Boże chyba pierwszy raz słyszę
gruebel_2.gif

Ok już poczytałam co nie co. Człowiek uczy się całe życie . Brzmi ciekawie . Ciasto Joanny robiłam z gotowej masy makowej w puszce , a masy z białego maku to raczej nie dostanę .

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy