Szefowa Akulka robi porządki, więc na jej polecenie zakładam nowy wątek ze starym przepisem
*******************************************************************
Wklejam przepis na Tort Napoleon, pochodzący z Kulinarek Qd:
"Najpierw przygotowuje się ciasto. Trzy żółtka uciera się ze szklanką cukru,
po czym dodaje się szklankę kwaśnej śmietany , dziesięć deko rozpuszczonego
masła i około osiemdziesięciu deko mąki wymieszanej z łyżeczką sody
oczyszczonej. Praktycznie po wsypaniu połowy mąki należy ciasto wyłożyć na stolnicę i dalej wyrabiać dodając resztę mąki. Wałkować bardzo cienkie placki ( tak cienkie jak na makaron) , podsypując mąką w razie potrzeby.
Kształt placków nie jest istotny, istotna jest ich grubość. No i piecze się te
placki niemal w nieskończoność, bo wychodzi dwanaście do czternastu blach.
Ułożone w stosik i przykryte ściereczką mogą leżeć dosyć długo.
Dwa dni przed podaniem tortu następuje druga faza. Półtora litra mleka
należy zagotować ze szklanką cukru i całą laską prawdziwej wanilii ( a jak
nie, to dać cukier waniliowy, ale efekt nie jest tak wytworny). Półtorej łyżki
mąki pszennej wymieszać w połowie szklanki zimnego mleka . Sześć żółtek ubić na kogel - mogel z cukrem ( 6 łyżek). I teraz w następującej kolejności :
mleko się gotuje, wlewamy mleko z mąką i czekamy do lekkiego zgęstnienia , gasimy
gaz i natychmiast dodajemy kogel -mogel, mieszamy dłuższą chwilę i sos
gotowy. Szykujemy dużą tortownicę, wykładamy ją folią aluminiową . Układamy w
tortownicy warstwę ciasta - łamiemy placki tak, by pokryły całą powierzchnię i
polewamy kremem .Ciasto, krem, ciasto i tak dalej , ostatnia warstwa powinna
być z ciasta. Przy pewnej wprawie układanie zajmuje jakieś dwadzieścia minut.
Tortownicę wkładamy do lodówki. Na pół godziny przed podaniem wykładamy tort
na podstawkę, obsypujemy pokruszonym pozostałym ciastem (albo pokruszonymi
herbatnikami jak nam rodzina ciasto wyżarła). Oczekujmy pochwał pilnując, żeby
i nam dostała się uczciwa porcja."
Jak widac trochę roboty jest, ale warto, zgodnie z planem zrobiłam ten tort i efekt był
pozdrawiam
Basia

*******************************************************************
Wklejam przepis na Tort Napoleon, pochodzący z Kulinarek Qd:
"Najpierw przygotowuje się ciasto. Trzy żółtka uciera się ze szklanką cukru,
po czym dodaje się szklankę kwaśnej śmietany , dziesięć deko rozpuszczonego
masła i około osiemdziesięciu deko mąki wymieszanej z łyżeczką sody
oczyszczonej. Praktycznie po wsypaniu połowy mąki należy ciasto wyłożyć na stolnicę i dalej wyrabiać dodając resztę mąki. Wałkować bardzo cienkie placki ( tak cienkie jak na makaron) , podsypując mąką w razie potrzeby.
Kształt placków nie jest istotny, istotna jest ich grubość. No i piecze się te
placki niemal w nieskończoność, bo wychodzi dwanaście do czternastu blach.
Ułożone w stosik i przykryte ściereczką mogą leżeć dosyć długo.
Dwa dni przed podaniem tortu następuje druga faza. Półtora litra mleka
należy zagotować ze szklanką cukru i całą laską prawdziwej wanilii ( a jak
nie, to dać cukier waniliowy, ale efekt nie jest tak wytworny). Półtorej łyżki
mąki pszennej wymieszać w połowie szklanki zimnego mleka . Sześć żółtek ubić na kogel - mogel z cukrem ( 6 łyżek). I teraz w następującej kolejności :
mleko się gotuje, wlewamy mleko z mąką i czekamy do lekkiego zgęstnienia , gasimy
gaz i natychmiast dodajemy kogel -mogel, mieszamy dłuższą chwilę i sos
gotowy. Szykujemy dużą tortownicę, wykładamy ją folią aluminiową . Układamy w
tortownicy warstwę ciasta - łamiemy placki tak, by pokryły całą powierzchnię i
polewamy kremem .Ciasto, krem, ciasto i tak dalej , ostatnia warstwa powinna
być z ciasta. Przy pewnej wprawie układanie zajmuje jakieś dwadzieścia minut.
Tortownicę wkładamy do lodówki. Na pół godziny przed podaniem wykładamy tort
na podstawkę, obsypujemy pokruszonym pozostałym ciastem (albo pokruszonymi
herbatnikami jak nam rodzina ciasto wyżarła). Oczekujmy pochwał pilnując, żeby
i nam dostała się uczciwa porcja."
Jak widac trochę roboty jest, ale warto, zgodnie z planem zrobiłam ten tort i efekt był

pozdrawiam
Basia
Ostatnią edycję dokonał moderator: