Tort truskawkowy

kasiulek1983

Member
Wrz 5, 2010
6
0
0
Witam dziewczyny, wpadlam na wasz watek przy okazji szukania przepisu na krem smietanowy
icon_smile.gif
Przepis na krem wyprobowany, jest genialny
icon_lol.gif
Piekne te wasze torty, ja jestem poczatkujaca w tym temacie wiec niewychodza mi tak ladnie
icon_razz.gif
wkurzam sie bo nie potrafie idealnie gladko rozprowadzic masy na wierzchu i zawsze mi miejscami biszkopt przeswituje (macie jakies swoje sprawdzone sposoby???) Jak bede robic kolejny tort truskawkowy zrobie zdjecia i postaram sie wkleic, narazie dodam linka z moimi ciastami

http://picasaweb.google.com/10921864720013...2HM3PuS1HSOAAw#

wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
CYTATJak bede robic kolejny tort truskawkowy zrobie zdjecia i postaram sie wkleic, narazie dodam linka z moimi ciastami

http://picasaweb.google.com/10921864720013...2HM3PuS1HSOAAw#

wink.gif
Chwalisz się zdjęciami swoich ciast a wśród nich znajdują się dwa okrojone z blogu dorotus a dokładnie Pani Walewska i ciasto kokosowo-budyniowe.

http://mojewypieki.blox.pl/2007/01/Ciasto-...-budyniowe.html
http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Pani-Wa...a-Pychotka.html

Nic więcej nie napiszę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasiulek1983

Member
Wrz 5, 2010
6
0
0
ok wiec ja sypie glowe popiolem, niechcialam nikomu krzywdy wyrzadzic, a zdjecia z blogu wkleilam jako tymczasowe, z racji tego ze nie zdazylam zrobic swoich (ktore staram sie robic na bierzaco, ale nie zawsze sie uda)
obiecuje poprawe
icon_wink.gif

a teraz jesli mozecie to podpowiedzcie mi czym rozprowadzacie biala mase na torcie, chodzi mi o uzyskanie w miare idealnie gladkiej powierzchni i w jakich proporcjach dodajecie zelatyne do smietany i jakiej firmy jest najlepsza

Z gory Wam dziewczyny dziekuje za podpowiedzi
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Masę rozprowadzam długim i szerokim nożem, a śmietanę do ubijania lubię Łaciatą.
Co do żelatyny - zależy od przepisu i pory roku.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ten długi nóż warto też moczyć w gorącej wodzie przy wykonywaniu ostatniego szlifu. Za każdym razem jak nóż "złapie" troszkę masy trzeba go dokładnie umyć i zwilżyć na nowo gorącą wodą.

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
tort wyszedl pyszny
icon_mrgreen.gif
Do bialej masy zamiast zelatyny dalam kostke rozpuszczonej bialej czekolady i jeden smietan-fix, tez sie dobrze trzymalo. napewno powtorze jeszcze nie raz
lecker.gif

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
dziewczyny planuje zrobic ten tort na chrzciny i stad moje pytanie : czy moge zrobic go we czwartek rano a podac w sobote wieczorem, jesli tak to czy wzmocnic mase truskawkowa dodatkowo zelatyna? wiem ze szybko sie go robi ale bede miala mnostwo pracy a do tego czesc gosci bedzie dwa dni wczesniej wiec wolalabym miec juz ten tort z glowy

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
Nie wiem, bo nigdy nie dotrwał u mnie tyle ten tort ;)
lepiej jednak, gdybyś upiekła biszkopt w czwartek, przełożyła go w piątek (lub ew. też w czwartek) i udekorowała w piątek wieczór lub sobotę rano

masa truskawkowa nie popłynie, jest w niej galaretka, która wiąże wystarczająco.

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Siostro poradz mi prosze z jakich truskawek mam zrobic mase majac do dyspozycji i swieze i mrozone, mrozone ponac smaczniejsze o tej porze roku, widzialam ze robilas z tych i z tych, ktore polecasz ?

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
390
83
Martyna, do masy to chyba lepiej dać mrożone (ja dawałam mieszankę owocową, bo chciałam, żeby masa była kwaskowa), a ubrać na wierzchu - świeżymi. Będzie ładnie i ekstrawagancko
icon_wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dokładnie tak jak prawi Moniak - mrożone do masy koniecznie, one chłodzą i zestalają masę i wtedy to jest tak akurat i szybko i wygodnie.
A dekoracja ze świezych - mogą być nawet niesmaczne byleby wyglądały
icon_wink.gif

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
dobrze ze zapytalam bo mialam zamiar dac swieze a skoro chce go zrobic dwa dni wczesniej to dobrze ze one zestalaja mase, dziewczyny bardzo wam dziekuje za pomoc
bussi.gif
bussi.gif

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
pozostalo po nim wspomnienie, bardzo dobry, Siostro
anbetung.gif
przelozylam we czwartek a dekorowalam w piatek wieczorem

Załączniki

• P1040087.JPG
    P1040087.JPG
    166 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy