Tort z musem z gruszek na ptysiowym spodzie

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Ciasto stoi w lodowce ;) niestety zrobilam tylko maly blad, a mianowicie nie wiem :roll: dlaczego caly czas sugerowalam sie forma o srednicy 26 cm i tak tez w niej zrobilam :dump: no i kremu jest troche za malo. Zrobilam zdjecia jak bede wiedziala jak wstawiac to wstawie :roll: zeby pokazac ze nie taki dialbel straszny jak go ............ ;)

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Elka

;) Dziekuje jeszcze raz za super przepis ;)

a ozdoby faktycznie robi sie prosto choc jak na pierwszy raz troche za duze mi wyszly :roll:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
Musia
:dance: :dance: :dance:
A nie mowilam? Bardzo-bardzo się ciesze, ze zabralas się do tego tortu. Dziękuję Ci! :blume: i czekam na zdjęcia
icon_smile.gif

No te 26 cm to rzeczywiscie trochę zaduzo. Ja w 28 cm robilam podwojną porcję kremu i 1,5 ciasta i bylo dobrze.
ALE! Robiąc podwojną porcję kremu, zelatynę trzeba wziąc na 2,5-3 porcji.

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Elka

Relacje jak smakowalo solenizantce napisze jutro. Przepis jest juz w ulubionych nastepne podejscie na wielkanoc ;) ;)

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
ELU,

ponieważ moje doświadczenie z ciastem ptysiowym jest zerowe, pomęczę Cię nieco pytaniami.... dobrze?
icon_smile.gif

Z moich przygotowań teoretycznych wynika iż zwykle do ciasta ptysiowego daje się masło. W twoim przepisie się ono nie pojawia - dlaczego? Jaki ma ono wpływ na ciasto ptysiowe?

Ciasto na tort wykładasz łyżką/nożem czy wyciskasz z worka/szprycy? Jak gruba powinna to być warstwa? A gwiazdki? wyciskasz workiem czy szprycą? ciasto tej samej konsystencji czy troszkę rzadsze?

Mam nadzieję że nie zamęczyłam Cię tymi pytaniami...
icon_smile.gif
Mam strasznistą ochotę upiec ten tort i chciałabym by się naprawdę udał
icon_smile.gif

Z góry dziękuję za pomoc
icon_smile.gif

Agnesew

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
agnesew
Ale ze mnie gapa.... W przepisie maslo napisalam, a do plynu nie dodalam... :dump: :dump: :dump: Oczywiscie musi byc! To moj blad... :oops:

Ciasto wyciskam z worka, szprycy w ogole nie uznaje - jest mnie z nia niewygodnie. Gwiazdki robie z tulejki pergaminowej, z tego samego ciasta. Nawet dobrze by bylo zeby bylo troche gestsze, by lepiej trzymalo forme. Jesli pojawiaja sie grudki, to ciasto mozna przecisnac przez drobne sito i wtenczas wkladac do tulejki. Spod ma byc okolo 1,5 cm grubosci. Po upieczeniu, jesli na nim za bardzo porobily sie gory, to mozna je sciac i polozyc pod krem sciete - ale to nie obowiazkowo
icon_smile.gif
.

Bardzo bede sie cieszyla, jesli upieczesz! Jest naprawde bardzo delikatny w smaku i i normalnie rozplywa sie w ustach
icon_smile.gif
A co do pytan - im ich wiecej, tym lepiej! Z checia odpowiem na wszystkie!

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Elka

:oops: obiecalam dodac zdjecie ale nie bardzo umie wklejai a poza tym po kupnie nowego aparatu nie umie nawet na komp ich dac :oops: wiec glupio mi bo chcialam ci pokazac ze zrobilam choc gwiazdki mi takie piekne jak twoje nie wyszly
icon_sad.gif
icon_sad.gif

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
Musia
Mysle, ze kiedys zobaczymy te zdjecia
icon_smile.gif
No a z gwiazdkami to troche potrenowac i wszystko uda sie! Nie ma rzeczy niewykonalnych!!!!! Naprawde
icon_smile.gif
A czy solenizantce smakowal? ;)

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
ELKA,

dziękuję za szybką odpowiedź
icon_smile.gif
Wczoraj zrobiłam próbę z ciastem... nie doczytałam tego masła w przepisie więc zrobiłam bez...
icon_smile.gif
I pewnie dlatego tak mi się lepiło.... było bardzo mocno kleiste i musiałam się co nieco z nim pomęczyć... koniec końców potraktowałam go ćwiczebnie - robiłam "kupeczki" różnej wielkości a'la grosek ptysiowy czy ptysie... W smaku wyszły całkiem całkiem ale nie za bardzo sobie wyobrażałam jak z tego ciasta zrobić delikatne gwazdeczki... Ale najprawdopodobniej problem leżał w tym maśle właśnie...
icon_smile.gif
dziś postaram się przeprowadzić drugą próbę... i jutro zdam relację...
icon_smile.gif

Powiedz mi jeszcze... w jaki sposób robisz pergaminową tulejkę ??? Bo ja próbowałam tej metody w grudniu przy okazji zdobienia pierniczków i poniosłam sromotną porażkę... lukier wyłaził wszystkimi możliwymi stronami tylko nie tą właściwą...
icon_smile.gif
koniec końców męczyłam sie ze szprycą
icon_smile.gif

Pozdrawiam
Agnieszka[/url][/i]

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Elka baaaardzo smakowal solenizance i to nie tylko przedewszystkim dlatego ze nie byl za slodki.

A ja moje gwiazdki robilam przy pomocy woreczka sniadaniowego i w rogu juz po nalozeniu surowej masy zrobilam malutka dziurke i tak malowalam ;) gwiazdki. Zreszta robie tak samo z polewa czekoladowa jak chce robic esy floresy :mrgreen:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
agnesew
tak, po porzadku
icon_smile.gif

tulejke robie z papieru do wypiekow. Biore zwykle prostokat i zaczynam zwijac od 1/3 szerokosci dluzszego boku. Trzymajac, a raczej obejmujac tulejke w lewej rece, prawa troche poprawiam ze srodku, a potem wkladam ciasto, lukier, czekolade do polowy wysokosci. A potem wolne czesci mocno skrecam. Wiem, ze tulejki czesto sklejaja skotczem, ale ja tego nie praktykuje. Gdzies w sieci widzialam sposob na krecenie z trojkatu, ale teraz nie znalazla, jak znajde, to dorzuce linku Ci na priwa.
Ta wysokosc ma byc do pieczenia
icon_smile.gif
, ale jesli zrobisz nizszy, to tez nie zaszkodzi
icon_smile.gif

Musia
Jak sie ciesze!!!!!! :dance: :dance: :dance:

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
agnesew

nie wiem ale wydaje mi sie ze cos z ta polewa bylo nie tak. Jak tak zawsze robilam i wychodzilo poprobuje moze jeszcze

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
ELKA

dziękuję za szczegółowy opis
icon_smile.gif
Wczoraj niestety zabrakło mi już czasu na zabawę z ciastem... ale może to i lepiej - dziś uzbrojona w Twoją szczegółową instrukcję przystąpię do pracy spokojniejsza
icon_smile.gif
Oczywiscie jakby Ci się udało odnaleźć tamten link, to jak najbardziej reflektuję
icon_smile.gif

Acha... jeszcze jedno - jak długo pieczesz gwiazdki? przynajmniej "około"?
icon_smile.gif

Hm... a moze ty masz jeszcze jakieś "dobre rady".... coś o czymś powinnam pamiętać zanim przystąpię do działania?
icon_smile.gif

Za wszystko dziękuję i pozdrawiam
icon_smile.gif

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
agnesew
Bardzo prosze! Zawsze odpowiem na pytania, jak bede wiedziala
icon_smile.gif
Gwiazdki robie od bardzo dawna, to znaczy kiedys (to znaczy lat 18 temu nazad) robilam takiego typu ozdoby prawie ze masowo, a potem i teraz to tylko dorywczo - kiedy mam ochote dla siebie na jakis tort
icon_smile.gif

A propo rad - spojrz jeszcze moze tutaj http://www.sys21.de/viewtopic.php?p=233214#233214 , tez cos mozna znalezc
icon_smile.gif

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
ELKA,

torcik upiekłam w sobotę...
icon_smile.gif
Wyszedł rzeczywiście bardzo dobry, choc jak dla mnie odrobinkę za mało było czuć te gruszki... Nie wiem czy to kwestia gruszek, na które trafiłam czy czegoś innego ale zastanawiam się czy nie poszukac aromatu gruszkowego i dodać kropelkę... dla samego "zapacho-smaku"...
icon_smile.gif

Gwiazki nie są jeszcze moją najmocniejszą stroną ale inne formy, które przy okazji sobie wymyślałam wychodziły mi całkiem całkiem, więc to tylko kwestia praktyki
icon_smile.gif

W każdym razie jeszcze raz dziękuję za przepis i wszelką pomoc
icon_smile.gif

Pozdrawiam
Agnesew

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
agnesew
Ciesze sie, ze inne formy wychodzily calkiem dobrze, a do astra idzie sie per asperum
icon_smile.gif
)))) Takze troche cwiczen przy kazdej okazji pieczenia ciasta ptysiowego i wszystko napewno sie uda!
Smak tortu rzeczywiscie jest bardzo delikatny, zgadzam sie
icon_smile.gif
ale naprz. z brzoskwiniami dla mnie bylo zaintensywnie
icon_smile.gif
Gdyby juz, to ja bym dodala nie aromat, ale jakis gruszkowy alkohol. Ale to jak na moj gust
icon_smile.gif

A propo pomocy - zawsze sluze
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy