Torty Dorotyxx

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
Dorotaxx @ 2 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=711564Tobie zrobie z przyjemnością Pokaż załącznik 27072
dziękuje
bussi.gif
bussi.gif
bussi.gif
jestes bardzo serdeczna osobą .

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Dorotaxx @ 3 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=712008Kochana jeśli chcesz to wyślij mi w wiadomosci Twojego prywatnego maila, prześle ci zdjęcia piętrowych tortów , które możesz śmiało zrobić sama . Na 25 rocznice ślubu taki tort jest idealnym prezentem. Ze swojego doświadczenia wiem jak ludzie reagują na tego typu prezenty i wierz mi ,ze warto postać nawet cały dzień, zeby zobaczyć ich reakcje!! Jeśli będziesz miała jakiś problem czy pytanie to bardzo chętnie podpowiem , doradze w miare moich możliwości.

Pozdrawiam serdecznie
Dorota
Dorotko ! Dzięki !
Śmiało możesz słać na cantiq@tlen.pl

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Witam po przerwie. Zgodnie z danym słowem, załączam tortowe zdjęcie. Dość długo przygotowywałam się. Wiedzę dzięki temu forum, i owszem, posiadam - gorzej z praktyką...Styl, powiedzmy... mieszany (h_elenowo-angielski...)
Właśnie dzisiaj jest tort konsumowany. Nie mam fotki po przekrojeniu, bo nie jestem na chrzcinach. Bardzo chciałam zrobić tort w stylu angielskim. Część lukru kupiłam, ale okazało się zbyt mało do pokrycia mojego ciasta. Zrobiłam sama parę dni temu ale kiedy dzisiaj chciałam go wykorzystać to okazało się, że lukier jest zbyt sypki. Nie miałam czasu aby poszukać na forum co zrobić aby uratować lukier a wydawało mi się, że pewniejsze będzie zrobienie sztucznego marcepanu. Masa marcepanowa wyszła bardzo ładna i plastyczna. Sukces wydawał mi się gwarantowany, do momentu pokrywania... tu nastąpił zawód
icon_frown.gif
....Obrusik pod ciężarem oberwał się na ostrych krawędziach wafla, którym pokryłam ostatni blat ciasta...Aby ratować sytuację, tzn aby móc wykorzystać posiadane cukrowe ozdoby, zrobiłam krótki obrusik. Wcześniej tego nie planowałam, dlatego kakaowe rurki nie pasują do całości...Zgodnie z projektem, na górze miał być przestrzenny smoczek z masy cukrowej, ale nie zdążyłam go zrobić i wysuszyć dlatego wózek i buciki są z tortowni.
Całość, po różnych perypetiach, wygląda tak:
im000837vn7.jpg

Dzięki Doratexx, dzięki wszystkim, którzy mi podpowiadali jak się do stylu angielskiego zabrać. Następnym razem będę wiedziała na co mam zwracać uwagę.
Pozdrawiam

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
H-elen tort jest śliczny, wcale nie wygląda na Twój pierwszy w stylu angielskim
daumen.gif

''Zrobiłam sama parę dni temu ale kiedy dzisiaj chciałam go wykorzystać to okazało się, że lukier jest zbyt sypki.''

W takiej sytuacji wystarczy lukier uplastycznić zwilżonymi wodą dłońmi, ugniatając go jak ciasto na pierogi. A jeżeli przechowywałaś go w lodówce to trzeba wyjąć
wcześniej. Oczywiście jeżeli pracujesz z masą cukrową, którą zrobiłaś sama, bo z gotowym lukrem to już inna bajka...
icon_mrgreen.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dzięki za pochwały i za cenną podpowiedź. Ja wiem, że miało nie być widać rurek tylko odciśnięte regularne szczebelki... (w projekcie torcik miał być biało błękitny ze złotym napisem). Wiedziałam, że ktoś pisał jak uratować lukier ale czas naglił, dlatego nie siadałam do komputera. Widziałam różnicę w pracy z lukrem swoim i kupionym. Wstęga jest z lukru z tortowni a małe różyczki na dole zrobiłam łącząc po połowie swój niebieski z białym kupionym, było na tyle plastyczne że mogłam formować dość małe kwiatuszki. Nie miałam pojęcia czy jedną paczką kupionego lukru pokryję swoje ciasto, bo porcja lukru objętościowo wydawała mi się mała, stąd pomysł na zrobienie własnej powłoki.
Mam spory zapas różnokolorowego lukru i sporo sztucznego marcepanu dlatego, już na spokojnie spróbuję zrobić coś atrakcyjnego.
Pozdrawiam.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Helen Twój tort jest PRZEPIĘKNY!!!! Naprawde bardzo ładny!! Nic dodać nic ująć! I myśle ,ze tak wyglada dużo lepiej niż gdybys pokryła go całego lukrem czy marcepanem.

Na przyszłosć polecam ci ten marcepan : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis32898.html możesz go przechowywac bardzo długo , jeśli rozwałkujesz go na papierze do pieczenia i przeniesiesz na tort to nie bedze sie rwał i ładnie pokryjesz nim cały tort .

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Tort ,, Prezent ,,

Biszkopt ciemny:

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , kakao, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Prostokątną forme o wymiarach 24 x 28 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Po ostygnięciu przekroić na 3 placki

Obraz_030.jpg

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 litr mleka

2 kostki masła dobrej jakości

Z podanych składników ugotować budyń,
utrzec 2 kostki masła , dodawać po łyżce zimnego budyniu ,

dowolne owoce
krokant orzechowy : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis29928.html

Do posmarowania wierzchu :
kostka masła
cukier puder

poncz:

woda
alkohol ( ilośc wg. upodobań)

Masa cukrowa do pokrycia tortu : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry6047

do pokrycia z dwóch porcji :

do dekoracji z jedej porcji

Dodatkowo:

srebrne perełki

Wykonanie :

Dolny biszkopt naponczować

Wyłożyć na niego połowe masy budyniowej

Na masie ułożyć owoce i posypać krokantem

Przykryć drugim biszkoptem

Naponczować

wyłożyć reszte kremu, owoce i krokant

Obraz_033.jpg

Przykryć ostatnim biszkoptem

Kostke masła utrzec z cukrem pudrem i tym posmarować wierzch tortu

Obraz_034.jpg

Mase cukrową zrobić wg. przepisu . Do rozpuszczonej żelatyny z glukozą mozna dodać dowolny barwnik w proszku lub w paście
Mase rozwałkować podsypujać mąką ziemniaczaną , przeniesć na tort

prezent1.JPG

obkroić niepotrzebne boki .

Zrobić jeszcze raz mase cukrową tym razem z jednej porcji, do rozpuszczonej żelatyny z glukozą dodać ten sam barwnik z tym ze w większej ilosci , tak zeby kolor był wyraźny . Z rozwałkowanej masy wyciąć 8 pasków równej grubosci i długosci

4 paski przykleić do boków tortu .

Z 2 pasków zrobic kokarde

Z ostatnich 2 wstążki

Jako kleju użyć wody .

Ozdobic tort srebrnymi perełkami.
Przykleiłam je za pomocą lukru z wody i cukru pudru

prezent1.JPG

prezent2.JPG

Załączniki

• Obraz_030.jpg
    Obraz_030.jpg
    106.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_033.jpg
    Obraz_033.jpg
    98.5 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_034.jpg
    Obraz_034.jpg
    80.1 KB · Wyświetleń: 0
  • prezent1.JPG
    prezent1.JPG
    19.1 KB · Wyświetleń: 0
  • prezent2.JPG
    prezent2.JPG
    23.6 KB · Wyświetleń: 0
  • prezent1.JPG
    prezent1.JPG
    23 KB · Wyświetleń: 0

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Dorotus czym dzielisz biszkopt na 3 ?? nozem czy masz jakies specjalne ustrojstwo ??

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wow - super wyszedł
icon_mrgreen.gif
Az ma sie ochotę pociągnąć za kokardkę
icon_wink.gif
fiesgrins.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dorota na litość Boską, jestem prawie pewna że ja od Twoich tortów tak tyję ostatnio! Od samego patrzenia, a oprzeć się nie mogę.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0

Załączniki

• smiech1.gif
    smiech1.gif
    419 bajtów · Wyświetleń: 0

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy