Torty Dorotyxx

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Co Mistrzyni to Mistrzyni...Jestem pełna podziwu i uznania.

Już wiem co przed chwilą zrobiłam źle. Swój tort dla Mamuśki wkleiłam do tortów książek...Przepraszam za zaśmiecanie stron. Teraz nie wiem czy mam to przenieść? (tylko jak - zlikwidować tamten wpis i na nowo tutaj się pojawić?)
Zapomnijcie o tamtym, a ja dodam tutaj to co mama mojego męża dostała:
im000807qp5.jpg

W środku niby ptasie mleczko z galaretką
im000814rx7.jpg

Cała moja wiedza pochodząca z forum.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dzięki. W środku niby ptasie mleczko. Galaretka rozpuszczona w połowie porcji wody (użyłam 2-ch paczek wiśniowej, więc w dwóch szklankach wrzątku rozpuściłam.) Czasami daję śmietanę kremówkę. Tym razem nie miałam dlatego ubiłam gotową masę ajerkoniakową z torebki ale bez dodatku masła. Do pianki wcisnęłam wcześniej pociętą galaretkę. Był taki jak lubię, nie za słodki i lekki. Acha biszkopty były nasączone galaretką agrestową. To prosty torcik który smakuje mojej rodzince.
 

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
H-elen tort jest PRZECUDNY!!!!!!!!! Nic dodać, nic ujac!!!!! Naprawde jest idealny ,odpowiednia ilosć dekoracji , jestem pod wrazeniem. Nie pisz ,ze Twoje kwiaty ,,udają róze,, bo one nimi są!!! a z tymi wykałaczkami to całkiem dobry pomysł na umieszczanie większych ozdób z boku tortu, na pewno kiedys wykorzystam ten pomysł.

Pozdrawiam i Gratuluje!
 

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Przepraszam za zaśmiecanie stron.


Obyś częściej tak ,,zaśmiecała ,, moje przepisy !!! Będe dumna z tego ,ze wklejacie takie cuda pod moimi torcichami!!!




Teraz nie wiem czy mam to przenieść? (tylko jak - zlikwidować tamten wpis i na nowo tutaj się pojawić?)


Nigdzie tego nie przenos!!!
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Zieloności to rzeczywiście melisa. Czasami daję też miętę. Uznałam, że w tym zestawie kolorystycznym zieleń mięty zdominowałaby cały wystrój (inaczej mówiąc, przyćmiłaby moje pierwsze cukrowe róże...)
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
skonczylam robic...siedzi teraz w lodowce, pozniej wkleje fotki..jak na 1 raz niejest az tak tragicznie
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Nameczylam sie, perfekcyjnie nie wyszlo moglo byc lepiej ,ale mezus zadowolony w ekscytacji byl ze nikt jeszcze mu takiej niespodzianki niezrobil, a to wazniejsze ... autko troche niedorobione, ekscesy mialam z plynnym barwnikiem (nigdy wiecej!!! nastepnym razem kupie w proszku, niestety niedostalam innego tylko w plynie). Zabraklo mi tego barwnika a resztka pomalowalam auto(oczywiscie pedzelkiem) i wyszlo troche pomaziane.
IMGP1902111.jpg
 

Załączniki

  • IMGP1902111.jpg
    IMGP1902111.jpg
    71.6 KB · Wyświetleń: 0

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Dorotko, masa jest fajna na pewno bede powtarzac zabawe z ta masa, musze sie pouczyc cosik z niej lepic
icon_smile.gif
icon_smile.gif

Przepis na biszkopt rowniez fajny
icon_smile.gif
icon_smile.gif

dziekuje za pomoc

Dorotka sprobuje zrobic biszkopt z przepisu hichotki niezawiedziesz sie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Biszkopty :

Upiec 2 biszkopty , jeden w blaszce o średnicy 28 cm. . Drugi w blaszce o średnicy 20 cm ( z mniejszej ilości składników) .


8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

kiedy biszkopty ostygną , przeciąć każdy na 3 placki


Obraz_005.jpg

masa na większy biszkopt:

litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
cukier waniliowy
pół szklanki cukru
kostka masła
wiśnie
prażone orzechy

z podanych składników ugotować budyń
masło utrzeć, dodawać po łyzce zimnego budyniu



Masa na mniejszy biszkopt,
MASA Z ADVOKATEM;


- 0,5 litra śmietany słodkiej 30%
- 2 Śnieżki ( śmietanki )
- 1 szklanka advokatu
- 1 duża paczka biszkoptów podłużnych
- 2-3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 biała czekolada
- 3 łyżki słodkiego mleka
- 2 łyżki żelatyny




Zaczynamy od zalania żelatyny dwiema łyżkami zimnego mleka. Odstawiamy, żeby żelatyna napęczniała, a następnie podgrzewamy ją na ogniu, aby się ładnie rozpuściła. Zestawiamy do ostygnięcia.
Białą czekoladę roztopić z jedną łyżką mleka. Można bezpośrednio na ogniu lub na parze ( na ogniu szybciej ).

Śmietanę 30% ubić ze Śnieżką, dodać adwokata, pokruszone biszkopty, wiórka kokosowe, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, oraz żelatynę









Masa pochodzi z przepisów na WŻ
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis26860.html




Masa cukrowa do pokrycia tortów :

Na duży biszkopt 3 porcje masy z tego przepisu : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414

na mniejszy biszkopt masa z 1 porcji , dodatkowo dodałam barwnik czerwony


Wykonanie :

w jednym z większych biszkoptów na środku wycinamy dziure ( jesli tort będzie stał na paterze)


Obraz_007.jpg


smarujemy kremem budyniowym


Obraz_009.jpg

dodajemy wiśnie i orzechy


Obraz_010.jpg

kładziemy kolejny biszkopt i znowu wycinamy dziure, następnie smarujemy masą , dodajemy wiśnie, orzechy , przykrywamy ostatnim duzym biszkoptem. Wierzch tortu smarujemy masą budyniową ( zostawic troche masy na posmarowanie mniejszego tortu)


Obraz_013.jpg

pokrywamy tort masą cukrową, wycinamy na środku dziure i dekorujemy tort


Obraz_019.jpg

Mniejszy biszkopt przekładamy masą z advocatem,wierzch smarujemy masą budyniową . Pokrywamy masą cukrowa i dekorujemy

Obraz_020.jpg Obraz_021.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_005.jpg
    Obraz_005.jpg
    95.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_007.jpg
    Obraz_007.jpg
    117.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_009.jpg
    Obraz_009.jpg
    66.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_010.jpg
    Obraz_010.jpg
    114.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_013.jpg
    Obraz_013.jpg
    73.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_019.jpg
    Obraz_019.jpg
    83.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_020.jpg
    Obraz_020.jpg
    95.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_021.jpg
    Obraz_021.jpg
    86.5 KB · Wyświetleń: 0

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
piękny ?! dzis sa urodziny mojej córeczki ale ja nie upieke tak pieknego tortu !?
wysokośc biszkoptu mnie zaskoczyła ????jeszcze nigdy nie widziałam tak wysokiego biszkoptu
icon_mrgreen.gif
wspaniały ....
ile dodałaś kokoa ?

ps. ja chcę taki piękny tort na swoje urodziny ...
ccgb.gif
icon_mrgreen.gif
 

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
piękny ?! dzis sa urodziny mojej córeczki ale ja nie upieke tak pieknego tortu !?

Ewelinko podaj adres , szybko coś upieczemy i wyśle pocztą
icon_wink.gif
a tak powaznie to jest masa pięknych tortów dla dziewczynek , na pewno zrobisz taki tort ,jesli chcesz to podaj maila a ja wyśle ci kilka fotek takich tortów



wysokośc biszkoptu mnie zaskoczyła ????jeszcze nigdy nie widziałam tak wysokiego biszkoptu
icon_mrgreen.gif
wspaniały ....

jest to naprawde niezawodny , pyszny biszkopt . Polecam , na pewno wyjdzie



ile dodałaś kokoa ?

2 łyzki dobrego kakao , i dodałam budyń czekoladowy zamiast śmietankowego


ps. ja chcę taki piękny tort na swoje urodziny ...
ccgb.gif
icon_mrgreen.gif


Tobie zrobie z przyjemnością hehe_____.gif
 

Załączniki

  • hehe_____.gif
    hehe_____.gif
    320 bajtów · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy