Torty Dorotyxx

Angelinka81

Member
Sty 14, 2011
10
0
0
Wszystko pięknie pokazane i właściwie opisane.Nic tylko brać się do roboty:)Z takim przewodnikiem napewno wszystko się uda:)
Dorotko piękne są Twoje torciki,jesteś moim guru:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariola196412

Member
Wrz 1, 2010
95
0
0
Dorotka aż głowa boli,
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
teraz to tylko zaopatrzyc sie w niektore rzeczy i do roboty bo wszystko cudne............

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Witam świetne te wasze torty:) Dorotka dzięki tobie a raczej dzięki twojemu przepisowi na masę cukrową nie zaprzestałam robić tortów, bo jak za którymś razem mi nie wychodziła kolejna masa to już chciałam dać sobie spokój, ale trafiłam na twój przepis i się udało - dzięki. Robiłyście może kiedyś tira? - jak się do tego zabrać. Mam zrobić tira Mańka, ale strasznie mało o tym w necie, w przeciwieństwie do zygzaca
icon_smile.gif
Była bym wdzięczna za jakiekolwiek rady:) a niżej kilka moich tortów

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Dodam że bawię się w to 3 miesiące więc nie mam za dużej wprawy
icon_smile.gif
ale cały czas się uczę a najważniejsze że sprawia mi to przyjemność

Załączniki

• tort.jpg
    tort.jpg
    74.5 KB · Wyświetleń: 0
  • kotek.jpg
    kotek.jpg
    72.2 KB · Wyświetleń: 0
  • lala.jpg
    lala.jpg
    29.4 KB · Wyświetleń: 0
  • page__3_.jpg
    page__3_.jpg
    71.1 KB · Wyświetleń: 0
  • PIC_0720xxx.JPG
    PIC_0720xxx.JPG
    863 KB · Wyświetleń: 0

mariola196412

Member
Wrz 1, 2010
95
0
0
Olo piekne twoje torciki tez mam zamiar sie za nie zabrac , tylko troche sie boje mam ochote na te cycki dla meza na 50 urodz. p[odpowiedz moze jak je robilas z czego te brodawki piekne:)
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Wracając do brodawek:) to są one z masy cukrowej, zwykłe kółeczko spłaszczone na końcach żeby lepiej przylegało do masy a potem przyklejałam te małe "wałeczki" hehe, a potem maznełam trochę brązowym. A piersi w sumie prosto się robi. Biszkop upiekłam w okrągłej blaszce. Potem uformowałam kształt jaki mi odpowiadał, a resztki które zostały powsadzałam do małych miseczek, dodałąm troche masy i z góry przykryłam znowu pozostałościami z biszkoptam. Tylko trzeba pamiętać żeby miseczki wyłożyć folią. Tak przygotowane wsadzić do lodówki. Potem tylko delikatnie wyjąć i położyć na przygotowany biszkopt. Potem tak jak inne torty posmarować masą budyniową czy jakiej tam używasz i obłożyć masą. Reszta według uznania. Mam nadzieję że trochę pomogłam:)

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Dziewczyny może macie jakiś sprawdzony przepis na mase budyniową, żeby nie była za słodka bo chce ją dać pod mase cukrową. Dotychczas przekładałam torty bitą śmietaną ale te torty były troche mało stabilne, masa budyniowa pewnie będzie lepsza.

mariola196412

Member
Wrz 1, 2010
95
0
0
olo2009 @ 27 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1082194Wracając do brodawek:) to są one z masy cukrowej, zwykłe kółeczko spłaszczone na końcach żeby lepiej przylegało do masy a potem przyklejałam te małe "wałeczki" hehe, a potem maznełam trochę brązowym. A piersi w sumie prosto się robi. Biszkop upiekłam w okrągłej blaszce. Potem uformowałam kształt jaki mi odpowiadał, a resztki które zostały powsadzałam do małych miseczek, dodałąm troche masy i z góry przykryłam znowu pozostałościami z biszkoptam. Tylko trzeba pamiętać żeby miseczki wyłożyć folią. Tak przygotowane wsadzić do lodówki. Potem tylko delikatnie wyjąć i położyć na przygotowany biszkopt. Potem tak jak inne torty posmarować masą budyniową czy jakiej tam używasz i obłożyć masą. Reszta według uznania. Mam nadzieję że trochę pomogłam:)
A jeszcze powiedz mi z jakiej proporcji zrobilas mase cukrowa na pokrycie tortu piersi zeby mi starczylo
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
ok. 50-80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70-80 ml zimnej wody
cwierć kostki margaryny ,,Planta,,
olejek migdałowy
To jest na jedną porcję, ja użyłam półtora. Tylko ja cienko nie rozwałkowuje bo jeszcze nie doszłam do takiej wprawy, boję się że mi się rozjedzie:)

katrina_m

Member
Sty 16, 2011
32
0
0
witam wszystkich
icon_smile.gif

olo2009 @ 29 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083082Dziewczyny może macie jakiś sprawdzony przepis na mase budyniową, żeby nie była za słodka bo chce ją dać pod mase cukrową. Dotychczas przekładałam torty bitą śmietaną ale te torty były troche mało stabilne, masa budyniowa pewnie będzie lepsza.
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
1/2 litra mleka
1 margaryna

gotujemy budyń: do 250ml mleka dodajemy cukier i zagotowujemy
wlewamy do niego pozostałe mleko wymieszane z budyniami i żółtkami
mieszamy i studzimy
ucieramy z margaryną

używam tego przepisu od bardzo dawna i nigdy mnie nie zawiódł
masa robi się puszysta
jeśli nie chcesz mieć w niej grudek (bo przy budyniu się zdarzają) to radzę albo przykryć ugotowany budyń np. folią spożywczą albo jak ja robię- po wystudzeniu budyniu zciągam z niego ten korzuch
icon_smile.gif

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
W tym roku mam zamówienie na tort z Kitty, czy któraś z Was robiła? Gdzieś znalazłam taki ale nie wiem czy uda mi się tak równo wyciąć z masy postać Kitty...

Załączniki

• kitty_400x400.jpg
    kitty_400x400.jpg
    13.2 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
MMMK3 @ 31 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084128W tym roku mam zamówienie na tort z Kitty, czy któraś z Was robiła? Gdzieś znalazłam taki ale nie wiem czy uda mi się tak równo wyciąć z masy postać Kitty...
Jest sposób...
Jeżeli podoba Ci się akurat ta, to powiększ obraz na monitorze, przyłóż kalkę techniczną i odrysuj.
Przenieś na sztywny papier, wytnij z niego - to będa szablony, więc najlepiej sobie opisz jaka to część Kitty i kolor jaki ma mieć.
Jak rozwałkujesz masę, przykładasz szablon i układasz na torcie (niczym puzzle).
Myślę, że to łatwy sposób aby zachować proporcje i kształty
icon_smile.gif

Cze 30, 2010
54
0
0
MMMK3 @ 31 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084128W tym roku mam zamówienie na tort z Kitty, czy któraś z Was robiła? Gdzieś znalazłam taki ale nie wiem czy uda mi się tak równo wyciąć z masy postać Kitty...
Witam,
przedstawiałam się już w innym wątku o tortach:) Ten tort jest mojego autorstwa. Po pierwsze, jestem dumna, że ktoś znalazł moje dzieło w necie. Po drugie, Hello Kitty robiłam tak, że znalazłam w googlach szablon, który wydrukowałam i pocięłam na kawałki. Później wykroiłam fragmenty z masy. Nie jest to skomplikowane, więc powinno ci się udać
icon_smile.gif

Pozdrawiam
EA
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Evenstar_Arwen @ 31 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084267Witam,
przedstawiałam się już w innym wątku o tortach:) Ten tort jest mojego autorstwa. Po pierwsze, jestem dumna, że ktoś znalazł moje dzieło w necie. Po drugie, Hello Kitty robiłam tak, że znalazłam w googlach szablon, który wydrukowałam i pocięłam na kawałki. Później wykroiłam fragmenty z masy. Nie jest to skomplikowane, więc powinno ci się udać
icon_smile.gif

Pozdrawiam
EA
icon_smile.gif
GRATULACJE dla autorki!!!
Pieknie go wykonałaś, kolorki w sam raz i bardzo starannie ułożone elementy
icon_smile.gif

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
To super że znalazła sie autorka - podziwiam,
anbetung.gif
dobór kolorów też rewelacyjny. Czy korzystałaś z gotowej masy, czy bawiłaś sie barwnikami? A co do szablonu - czy trzeba go było powiększać? jaka duża była Kitty na torcie? Jeśli jeszcze masz szablon to chętnie przygarnę na mmmk3@wp.pl
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy