Torty Dorotyxx

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
ups
icon_redface.gif
zapomniałam http://allegro.pl/zestaw-form-do-ciasta-ta...1439974667.html o to mi chodziło

Cze 30, 2010
54
0
0
MMMK3 @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084525To super że znalazła sie autorka - podziwiam,
anbetung.gif
dobór kolorów też rewelacyjny. Czy korzystałaś z gotowej masy, czy bawiłaś sie barwnikami? A co do szablonu - czy trzeba go było powiększać? jaka duża była Kitty na torcie? Jeśli jeszcze masz szablon to chętnie przygarnę na mmmk3@wp.pl
icon_mrgreen.gif
Masę robiłam sama i dodawałam barwniki. A szablon znalazłam na Googlach w grafice, miał około 10 cm i nie powiększałam go. To był mały tort.

http://www.gadudodatki.pl/uploads/produkty...bc91cc015ab.jpg to był ten obrazek ;)

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Witam wszystkich
icon_smile.gif

Jestem tutaj nowa i nie mam doświadczenia w robieniu tortów. Moje torty smarowałam po prostu kremem i przez tylkę z gwiazdką zrobiłam kilka gwiazdek wkoło, udekorowałam owocami i tyle. Ostatnio mój starszy synuś poprosił mnie o tort ze spodermanem, więc postanowiłam spróbować i wyszedł mi tak:

Załączniki

• zdj_cie0151_001.jpg
    zdj_cie0151_001.jpg
    642.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Bardzo mi się spodobała ta zabawa i postanowiłam, że na walentynki też coś pokombinuję. Wyszedł taki sobie, bo na początku planowałam cały zrobić w kształcie serca przybranego różami i listkami z bitej śmietany. Ale ponieważ chciałam się przekonać jak upiecze się biszkopt w metalowej misce (to była próba na biszkopt do lalki barbie, którą jutro będę robić), to wykombinowałam coś z takiego biszkoptu:

Załączniki

• Zdj_cie0212.jpg
    Zdj_cie0212.jpg
    530.9 KB · Wyświetleń: 0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Wiem, że to nie to co wasze torty, ale mam nadzieję że nie jest tak źle.
Widziałam już gdzieś wcześniej Dorotko twoją instrukcję jak zrobić samochodzik i już wtedy postanowiłam, że zrobię coś takiego dla młodszego synka. Ten również będę robić jutro, bo synuś i córka będą miały wspólną imprezkę urodzinową. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie i czy wyrobię się z dwoma tortami.
Twoje instrukcje Dorotko są bardzo przydatne, a torty wspaniałe. Dziękuję
icon_smile.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Ooo, nie spodziewałam się tak miłego komentarza, bardzo dziękuję
icon_smile.gif

A co do lalki barbie to myślałam o czymś bardzo podobnym. Widziałam wiele lalek barbie, jednak takie jak np. twoja najbardziej mi pasują. Twoja jest prześliczna, mamy podobny gust
icon_wink.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Ciesze się
icon_smile.gif
Gdybyś potrzebowała porady pisz! Choć sama mistrzem nie jestem, pieke dopiero od roku
icon_smile.gif
ale kocham zdobić torty może dlatego wychodzą takie słodkie że wkładam w to całe serducho
icon_smile.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Ok, dzięki
icon_smile.gif

Rok to nie mało. Moim zdaniem to już spore doświadczenie. Czy tobie też podczas dekorowania w rękawie robi się po pewnym czasie coraz to rzadsza bita śmietana? Zresztą jak dekorowałam kremem z torebki, to też mi się tak robiło. To chyba od ciepła rąk. Jak temu zapobiegasz? Dekorujesz na raty - co kilka minut do lodówki?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
No to niestety problem, z czasem troche znika bo bedziesz dekorowac coraz szybciej
icon_smile.gif
ale tak na serio, wkładam do rękawa małe ilości kremu, reszte trzymam w lodówce, jak krem mi rzednie wyciskam resztki do miski z caloscia nakladam nowego a ten do lodowki, dzieki temu nie przerywam dekorowania na zbyt dlugo. Jak włożysz krem ze szprycą schladza sie nie równo i przy metalowej koncówce moze złapac mocniej wtedy rozrywa rękaw (jeśli robisz np jednorazówki)

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Jolan @ 22 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1096409Na forum widziałam, że któraś Cinka korzystała z tej foremki. Na str Allegro nijak nie mogę się połapać, bo w przekroju środek ciasta powinien być okrągły, a tam jest serduszko. Musi reklamują inną foremkę,
dontknow.gif
a cena tez niczego.
Na prawdę wychodzi serduszko, cena jak widzę rośnie, ale często piekę biszkopt w tej foremce dla znajomych
icon_wink.gif

Załączniki

• Zdj_cia_0180.jpg
    Zdj_cia_0180.jpg
    326.1 KB · Wyświetleń: 0

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
ja chcialam Dorociexx za przepis na biszkopt podziekowac, bo takiego biszkoptu nigdy mi sie nie udalo upiec, dopiero po przeczytaniu tego tematu i juz dlugi czas pieke z moimi modyfikacjami i jestem b. zadowolona. Bez tluszczy, lekki, piankowy, super deser
icon_smile.gif
)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy