Torty Dorotyxx

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Czy zasada, że do lukru może dotykać tłusta masa oznacza, że na wierzchu tortu mogę zrobić napis z masy maślanej zabarwionej kakao?

Dokładnie tak, bez problemów możesz napis zrobić z masy maślanej !!
możesz również zrobić z:
-rozpuszczonej czekolady,
- szpryc glazury ( lukier z białek),
-z lukru królewskiego ( Royal icing) : http://tortownia.pl/produkt.php?kid=0&pid=594 , mozna go zrobić samemu . Ja tego nie robiłam bo panicznie boje sie surowych jajek.

a płynnymi barwnikami?

Możesz na talerzyk wylać klika kropelek barwnika i zrobić napis pedzelkiem . Ja rozrabiam barwnik w proszku z wodą i tak wlaśnie pisze jak na tym torcie

kubus2.JPG

Nie mam doświadczenia i zrobienie napisu płynnym lukrem może okazać się zbyt trudne.

zrób lukier :
wyciśnij sok z połowy cytryny , dodaj do tego pół łyżeczki alkoholu dosypuj przesiany cukier ciągle mieszając aż do uzyskania gęstego lukru .
zrób mase cukrowa z małej ilości składników i poćwicz sobie na niej robienie wzorków .
,,Tort w stylu angielksim,, był moim pierwszym tortem,który dekorowałam w ten sposób. To naprawde nie jest nic trudnego. Warto tort zdobic lukrem z soku cytrynowego bo świetnie pasuje jej kwasny smak do słodkiej masy cukrowej, możesz do lukru przyklejać ozdoby a przede wszystkim lukier zasycha tak,że mozna bez problemów go dotykać i nie zniszczyć wzorku.

Pozdrawiam

Załączniki

• kubus2.JPG
    kubus2.JPG
    55.6 KB · Wyświetleń: 0

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Kochana , rozrabiasz jasną galaretke tak jak jest w przepisie, czekasz az zacznie lekko tężeć , maczasz pędzelek w galaretce i malujesz owoce . W taki wlasnie sposób maluje Torty motyle

Obraz_464.jpg

Załączniki

• Obraz_464.jpg
    Obraz_464.jpg
    111.7 KB · Wyświetleń: 0

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Biszkopt jasny:

Upiec 2 duze biszkopty w formie o wymiarach 20 cm. szerokości i 30 cm. długości (mierząc dno formy) z tego przepisu

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Masa czekoladowa :

1,5 litra mleka
2 cukry waniliowe
szklanka cukru
5 zółtek
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 budynie czekoladowe
2 kostki masła
5 łyżek kakao

z 1,5 litra mleka, cukru waniliowego, cukru,żółtek,budyniów,mąki pszennej i ziemniaczanej gotujemy budyn, odstawic do wystygnięcia. Utrzec 2 kostki masła dodając po łyżce budyniu,odkładamy mase na zrobienie kubusia a do reszty dodajemy kakao .

Kazdy biszkopt kroimy na 3 placki, przekładamy masą czekoladową .

Dodatkowo :

dobrej jakości czekolada gorzka
barwniki spożywcze
kokos

Czekoladę rozuszczamy w kąpieli wodnej , za pomocą tyli z okrągłą końcówką malujemy kontury kubusia.
Pozostałą mase dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy barwnik pomarańczowy, do drugiej czerwony a do ostatniej niebieski.
Tymi masami wypełniamy powstałe kontury .
Wolne miejsca dookoła Kubusia posypujemy białym kokosem .

kubus2.JPG

Załączniki

• kubus2.JPG
    kubus2.JPG
    55.6 KB · Wyświetleń: 0

lilka

Member
Mar 29, 2008
245
0
0
A w tej lodówce wytrzyma ona 1-2 tygodnie czy lepiej włożyć do zamrażarki? Ja sie pytam bo chce zrobić tylko ozdoby z tej masy cukrowej a reszte schować.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
lilka @ 26 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=708419A w tej lodówce wytrzyma ona 1-2 tygodnie czy lepiej włożyć do zamrażarki? Ja sie pytam bo chce zrobić tylko ozdoby z tej masy cukrowej a reszte schować.
myśle,ze masa wytrzyma . Mozesz zrobic mase z mniejszej ilości skladników , tak zeby zrobic tylko ozdoby.
tutaj jest przepis na sztuczny marcepan , z którego fajnie lepi sie roznego rodzaju ozdoby : http://www.gotowanie.wkl.pl/forum_watek.ph...31&offset=0

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
w czwartek robie moj tort dla meza, bedzie troche miksem twoich tortow, biszkopcik twoj, wyglad autka a masa cukrowa , mam nadzieje ze wyjdzie.. barwniki juz kupilam i potrzebne produkty tez........ musze tylko robic jak m bedzie w pracy aby niewidzial... to autko ma byc mustangiem zobaczymy jak mi wyjdzie z podobienstwem... moj m marzy o nim wiec sprezentuje mu mustanga tortowego jak zrobie dam foto.....Trzymajcie za mnie kciuki.... chyba sie przy nim napracuje az sie boje

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
freu.gif
icon_eek.gif
piekne , piekne .... brak mi słów ..... Dorotko jesteś prawdziwą mistrzynią ciachową ...
handclasp.gif
gratulacje

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
moni20 @ 26 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=708457w czwartek robie moj tort dla meza, bedzie troche miksem twoich tortow, biszkopcik twoj, wyglad autka a masa cukrowa , mam nadzieje ze wyjdzie.. barwniki juz kupilam i potrzebne produkty tez........ musze tylko robic jak m bedzie w pracy aby niewidzial... to autko ma byc mustangiem zobaczymy jak mi wyjdzie z podobienstwem... moj m marzy o nim wiec sprezentuje mu mustanga tortowego jak zrobie dam foto.....Trzymajcie za mnie kciuki.... chyba sie przy nim napracuje az sie boje
Moni na pewno sie napracujesz, radze zacząć juz od rana . Poszukaj na tych stronach tortów w takim stylu. jest sporo samochodów i na pewno gdzies widzialam mustanga : http://www.24cukiernia.pl/torty.html
http://www.haveyourcakeandeatit.org/#/chil...akes/4513600041
http://www.sugarcreations.co.uk/Celebration/celebration.htm

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Moni jesli ten samochodzik bedzie sie skladal z wielu części to raze go pokryć sztucznym marcepanem , bardziej nadaje sie na lepienie takich małych ozdób niz masa cukrowa
to przepis;

1/2 litra wody
25 dag masla lub margaryny
1/2 kg mąki
2 kg cukru pudru
2 olejki migdałowe

sposób przygotowania
Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.

przepis jest naprawde super

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Biszkopt :

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń kakaowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli
2 łyżki kakao

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , kakao, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Masa:

litr śmietany kremówki ( 30 %)
ok. 10 dag. cukru pudru
2 łyzeczki żelatyny
truskawki ( wiśnie, brzoskwinie, dowolne owoce wg. upodobań)

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody
schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem na końcu wlewamy schłodzoną żelatyne ciagle mieszając.

Biszkopty kroimy na 3 placki , przekładamy bitą śmietaną i truskawkami .

Dodatkowo:

kostka masła dobrej jakości
cukier puder

koste masła ucieramy z cukrem pudrem i tym smarujemy tort

Masa cukrowa:

80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody

Zelatyne zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Postawić naczynie z żelatyną na gazie , mieszać aż żelatyna sie rozpuści i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku).
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając .
Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu

Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Pozostałe kawałki masy barwimy czerwonym barwnikiem i wycinamy dowolne kształty foremką .

wycięte ozdoby smarujemy delikatnie wodą i przyklejamy do tortu .

Obraz_758.jpg

Obraz_756.jpg

Załączniki

• Obraz_758.jpg
    Obraz_758.jpg
    84.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_756.jpg
    Obraz_756.jpg
    83.2 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Drodzy Miłośnicy cukrowych cudeniek! Bardzo dziękuje za wszystkie porady. W ciągu ostatnich miesięcy nauczyłam sie, dzięki Wam, bardzo dużo. Róże i te z linku i prezentowane wcześniej - prześliczne. Moje kwiatki udają róże, ale jak obiecałam zamieszczam komplet - róże na torciku. Zrobiłam teściowej (bo to przecież też mama - mojego męża). Dzięki Dorotaxx za podpowiedź o przyklejaniu. Wczoraj nie miałam tej wiedzy i wybrnęłam z problemu nieco inaczej. Otóż, zanim róże wyschły wbiłam od spodu pół wykałaczki a dzisiaj wkłułam w boczną ściankę i już. Wiem, że prawdziwy cukiernik nie użyłby wykałaczki... no cóż, tak mi przyszło do głowy. Następnym razem zrobię tak jak fachowiec.
im000811ez5.jpg

tak prezentował się w całości (z różami na wykałaczki...)

im000814ep2.jpg

a tak na talerzyku.
Zapomniałam dodać, że czekolady użyłam tak jak zaprawy murarskiej - do sklejenia pionowego płotka. Wystający spód był zamierzony po to, żeby dookoła ułożyć moje kwiatki. Ale już podczas dekorowania uznałam, że byłby to przerost formy nad treścią. Zbyt dużo kwiatków tego kształtu popsułoby efekt.
Cały czas zastanawiam się czy we właściwym miejscu to wklejam, bo to nie książka. Wkład torcika jest niby ptasie mleczko (też z tego forum). Tematyka Dzień Matki...Sama nie wiem co jest przeważające.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy