Torty Dorotyxx

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
Dorotaxx @ 14 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=775522kolce są ze sztucznego marcepanu , dodalam do niego kakao zeby miały taki kolor . odrywałam malutki kawałek i formowałam kolce na dłoni. robiłam je cos ok. 45 minut
dziekuje, troche czasu to zajmuje ale efekt jest
anbetung.gif
na pewno przy jakims torcie wyprobuje
icon_mrgreen.gif

emo

Member
Paź 9, 2006
17
0
0
Dorotaxx mam pytanie czy przepis na tort "prezent" jest bardzo słodki bo chce zrobić dziewczynie w czwartek na urodziny.A czytałem opinie że może być słodkie. Wiadomo bez skrajności ;) Naprawdę świetna robota z tymi tortami
icon_exclaim.gif
icon_exclaim.gif

Pozdrawiam

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
te torty naprawde nie są bardzo słodkie, wg. mnie są ,,w sam raz,, . Przed nałozeniem masy cukrowej mozesz tort posmarowac powidłami śliwkowymi. Kwasny smak powideł bedzie swietnie pasowal do słodkyczy masy cukrowej. aha i nie zapomnij dodac do masy olejku migdałowego, wtedy smakuje jak marcepan .
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za miłe słowa

emo

Member
Paź 9, 2006
17
0
0
dzięki za odpowiedz a ile w końcu powinno sie zrobić tych porcji masy cukrowej w tym prezencie bo dla mnie jest trochę nie jasne 1x pokrycie i 1xkokarda.I czy mogę dodać koloru płynnego do tej masy, zmieszam z woda bo sypkiego barwnika nie mam .I Ile mniej więcej się leje tego barwnika.Sory ze cie mecze ale nie będę miał czasy na niewypały
lecker.gif

Magda_

Member
Lip 3, 2008
31
0
0
fiesgrins.gif
upiekę na swoje urodziny taki piękny tort!
fiesgrins.gif
i na pewno mi wyjdzie! (muszę w to uwierzyć bo jak nie to klapa będzie)
icon_smile.gif

Mam tylko jutro czas a urodziny we wtorek, więc musi wszystko się udać.
Chciałam się zapytać w jakiej wielkości blaszce pieczesz ten biszkopt bo z wrażenia to chyba nie doczytałam - aha mam piekarnik gazowy niestety i w większości przypadków biszkopty opadają...to może być przyczyną?
gruebel_2.gif
(muszę znaleść jakieś usprawiedliwienie dla większości moich zakalców)

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Madziu biszkopty pieke w tej standardowej foremce, 28 cm.
Po 45 minutach sprawdz sobie patyczniem, jesli jest suchy to znaczy ,ze biszkopt sie upiekł . Wyłącz piekarnik , uchyl odrobine piekarnik i zostaw w nim biszkopt na jakies 20 minut .Możesz sobie go upiec dzien wcześniej, wtedy będzie ci bardzo łatwo go kroić . Z tego przepisu wyjdzie duzy biszkopt, ktory mozna kroic na 3 placki .

Pozdrawiam i trzymam kciuki

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
emo @ 17 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=776175dzięki za odpowiedz a ile w końcu powinno sie zrobić tych porcji masy cukrowej w tym prezencie bo dla mnie jest trochę nie jasne 1x pokrycie i 1xkokarda.

jesli to bedzie Twoj pierwszy tort w takim stylu to radze na pokrycie zrobić 2 porcje masy cukrowej ,zebys bez problemów go pokrył

a na kokarde zrobić osobno 1 porcje w innym kolorze

I czy mogę dodać koloru płynnego do tej masy, zmieszam z woda bo sypkiego barwnika nie mam .

płynny barwnik moze rozrzedzić mase . chyba ,ze dasz go dosłownie kilka kropli. Radze ten barwnik dodac do masy,która bedzie pokrywac tort a zrobić biała mase . ,,Czysta,, , biała masa jest bardziej elastyczna dlatego bardziej nadaje sie do robienia kokardy . jesli w trakcie robienia kokardy masa zacznie twardniej, wsadz ją do mikrofalówki na 3-4 sekundy i ponownie wyrabiaj, znowu bedzie plastyczna. Zerknij sobie jak sie robi taką kokarde: http://pl.youtube.com/watch?v=6H3xfXHZFKc&...feature=related .

.Sory ze cie mecze ale nie będę miał czasy na niewypały

nic nie szkodzi, pytaj smiało jak tylko bede to odpowiem

Magda_

Member
Lip 3, 2008
31
0
0
No dobra...tak się zestresowałam tym pieczeniem, że mam coraz więcej pytań i wątpliwości....
icon_mrgreen.gif

Najpierw białka ubijam + zółtka mieszam powoli (do tego miejsca załapałam), ale jak wymieszać mąkę z tą delikatną masą??? pojęcia nie mam...

łyżką to robić czy na najmniejszych obrotach mikserem? (ja to jeszcze kompletny laik jestem w pieczeniu i ciasta to tylko z torebki mi wychodzą)
z góry dziękuję za cierpliwość, pozdrawiam

Magda_

Member
Lip 3, 2008
31
0
0
ok, alarm chyba odwołany
icon_mrgreen.gif
z pomocą przyszła Mama i już wiem co i jak - z samego rana lece do sklepu
lecker.gif
ale namieszałam
icon_eek.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Magda_

Member
Lip 3, 2008
31
0
0
dance.gif
UPIEKŁAM! i wyszło! ale jestem z siebie dumna ;) nie wyrósł jakoś gigantycznie ale tak rozsądnie i nic nie opadł,
na 3 dało się podzielić (ja się uparłam, bo niektórzy twierdzili, że się nie da)

da się ,da tylko są ofiary w ludziach ;) lewa ręka oparzona i przecięta nożem tym długaśnym...ale ja sie nie poddam teraz masę trzeba robić a później fotka jeśli dorotko pozwolisz
ccgb.gif
przepis na biszkopt rewelacja!
ccgb.gif
zobaczymy co z resztą

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
emo tak sie sklada,ze ja jestem z Krakowa . Zaopatruje sie w barwniki w hurtowni w której zaopatrują sie cukiernie .To są namiary : Kraków, ul. Pana Tadeusza 6, niedaleko tandety
Hurtownia nazywa sie ,,Damon,, .
Sprawdz sobie na mapie gdzie to jest dokładnie. Jak juz tam dojedziesz to zobaczysz wiele różnych hurtowni. Musisz isc do konca uliczki, przejdziesz przez dużą brame nad którą jest blaszany dach. Skręcisz w prawo , tam znajduje sie hurtownia.

Magda_

Member
Lip 3, 2008
31
0
0
Dorotaxx @ 17 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=776800Madziula ogromnie sie ciesze!!!! Tylko następnym razem przekrawaj biszkopt jak juz bedzie całkiem chłodny.najlepiej piec go dzien wczesniej wtedy bedzie jeszcze łatwiej

Pozdrawiam!
daumen.gif
dokładnie tak zrobiłam, ciasto pieczone w 1 mieszkaniu a jak wystygło to musiałam przetransportować do 2-go. Kroiło sie znakomicie tylko przed tym nóż sobie naostrzyłam no i jeszcze mamę ostrzegałam żeby zabierała ręce przy krojeniu bo ją skaleczę...a tu ciach.

Biszkopt już przełożony masą śmietankową z Twojego tortu z kokardką.Poza tym, że masło do luftu i masa się zsiadła to wszystko poszło gładko, ale szybki telefon do sąsiadki i sytuacja opanowana
icon_wink.gif
jutro rano będę cudowała z tą masą cukrową
icon_razz.gif

Magda_

Member
Lip 3, 2008
31
0
0
ufff... skończyłam ;) ciekawe czy będzie smakował równie dobrze jak wygląda ;) (jestem z niego bardzo zadowolona)

tort1.jpg
zmasacukrowa.jpg
ostatecznawersja.jpg

(ta "wisząca firanka" to tak specjalnie, masy zostało sporo ale nie chciałam kuleczkami go wykańczać)
Baaaardzo dziękuję za przepis :*

Załączniki

• tort1.jpg
    tort1.jpg
    461.9 KB · Wyświetleń: 0
  • zmasacukrowa.jpg
    zmasacukrowa.jpg
    98.8 KB · Wyświetleń: 0
  • ostatecznawersja.jpg
    ostatecznawersja.jpg
    102.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy