Torty Dorotyxx

Magda_

Member
Lip 3, 2008
31
0
0
a ja się jednak nie pochwalę totrem
dontknow.gif
za cienko tą masę cukrową rozwałkowałam
strafe.gif
, a że biszkopty były mocno nasączone to ta masa nasiąkła i brzydko wyglądała...
strafe.gif
ehhh..ale torcik sam w sobie pyszny wyszedł
lecker.gif

Madziu1975 - śliczne torty...tylko jak Ty nałożłaś tą masę że jest tak gładko po bokach? mi falbanki zostają...tak jakby za duży kawałek był..nie wiem sama...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Tort Piętrowy

Biszkopt duży

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli
łyzeczka startej skórki z cytryny ( wcześniej cytryne dokładnie oczyścić)

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodac skórke z cytryny
6. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Biszkopt mały

5 jaj
10 dag mąki
10 dag cukru
pół opakowania cukru waniliowego
pół budyniu śmietankowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki startej skórki z cytryny

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką .
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać . Na końcu dodać skórke z cytryny
6. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Biszkopty można upiec dzien wczesniej

biszkopty.JPG

Masa

Litr mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
budyń waniliowy ( lub smietankowy)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
kostka masła ( dobrej jakosci)
kostka margaryny

0,5 litra mleka zagotować z cukrami
Reszte mleka wymieszać z budyniem , mąką pszenną i ziemniaczaną
Wlać do gotującego mleka, ucierac mikserem aż do zagotowania
Odstawić budyń do wystygnięcia
Masło z margaryną utrzeć . Dodawać po łyzce zimnego budyniu ciągle ucierając żeby nie powstały grudki . Do smaku można dodać sok z cytryny lub jeśli tort jest dla dorosłych troszke spirytusu.

Odkładamy ok. 5 łyżek masy do posmarowania poszczególnych pięter

Dodatkowo

truskawki ( mogą być mrożone )
duża puszka brzoskwiń
dobrej jakosci mleczna czekolada

Wykonanie

Większy biszkopt dzielimy na 3 krążki

Przekładamy masą budyniową , układamy pokrojone w kostke brzoskwienie , posypujemy czekoladą .
Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i kładziemy kolejną porcje masy z brzoskwiniami i czekoladą.
Kładziemy ostatni krążek . Smarujemy tort masą budyniową . Schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny .

Z mniejszym biszkoptem robimy dokładnie to samo zastępując brzoskwinie truskawkami .Schładzamy w lodówce

Biszkoptów nie trzeba ponczowac . Torty będą same w sobie wilgotne dzięki masie cukrowej , która zatrzymuje wilgoć w środku.

Masa cukrowa na pokrycie tortu

ok. 700 g cukru pudru
100 g glukozy w proszku
4 łyzeczki żelatyny
70 ml wody

Żelatynę zalać wodą ( 70 ml) , odstawic na ok 3 minuty aż napęcznieje .

Postawić naczynie z zelatyną nad parą wodną . Mieszać najlepiej samą koncówką od miksera , dodać glukoze , mieszac aż do uzyskania jednolitej masy

Nie Gotować!!

Zdjąć syrop żelatynowo-glukozowy z pary wodnej . Wlać cały olejek migdałowy . Stopniowo dosypywac przesiany cukier puder ciągle mieszając.Wylać na blat , dosypywac reszte cukru ciągle wyrabiając. Wyrabiać do czasu az masa bedzie miała konsystencje plasteliny

Blat posypac mąką ziemniaczaną .Wałkować podsypując od czasu do czasu mąką ziemniaczaną .

Rozwałkować mase na spory ,,placek,, tak aby wystarczył na pokrycie tortu .Wyjac większy tort z lodówki. Delikatnie ułożyć mase na przedramieniach i przeniesc na tort. Wygładzic mase rękoma, obkroic wystające boki .

Mase , która została z większego tortu można delikatnie podgrzać w mikrofalówce ( 3 - 4 sekundy) , rozwałkować i pokryć mniejszy tort . Na pewno wystarczy .

Teraz należy przeniesc mniejsze pietro na większe. Trzeba robić to bardzo delikatnie . Najlepiej jest podniesc mniejsze piętro za pomocą szerokiej łopatki do tortów.

Kiedy juz uda sie połączyć oba piętra zostaje nam najbardziej przyjemna częśc a mianowicie dekoracja .

Kwiatuszki na torcie zrobiłam z resztek masy . Podgrzałam w mikrofali. Ponownie wyrobiłam, rozwałkowałam i wycinałam paski masy cukrowej o długości ok.10 cm i szerokości 2 cm. Wycięłam kilka takich pasków, każdy zwinęłam w rulonik i ułozyłam na torcie .

kwiatuszki.JPG

Pomarańczowe paski zrobiłam z dodatkowej porcji masy cukrowej do której dodałam barwnik .

Krojenie tego typu tortów zaczynamy od górnego pietra ( tak jak na zdjeciach)

bia_y.JPG

w_przekroju.JPG

przekroj.JPG

Załączniki

• biszkopty.JPG
    biszkopty.JPG
    45.3 KB · Wyświetleń: 0
  • bia_y.JPG
    bia_y.JPG
    24.6 KB · Wyświetleń: 0
  • w_przekroju.JPG
    w_przekroju.JPG
    24.5 KB · Wyświetleń: 0
  • przekroj.JPG
    przekroj.JPG
    24.6 KB · Wyświetleń: 0
  • kwiatuszki.JPG
    kwiatuszki.JPG
    19 KB · Wyświetleń: 0

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Magda_ @ 10 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=833184a że biszkopty były mocno nasączone to ta masa nasiąkła i brzydko wyglądała

Madziu1975 - śliczne torty...tylko jak Ty nałożłaś tą masę że jest tak gładko po bokach? mi falbanki zostają...tak jakby za duży kawałek był..nie wiem sama...
Jesli pozwolisz to cos podpowiem

Madziu jeśli pokrywasz tort masą cukrową to nie musisz ponczować biszkoptów. Masa cukrowa zatrzymuje w środku wilgoć przez co tort sam w sobie jest wilgotny.

A wychodzą ci falbanki bo za cienko wałkujesz mase . Zeby ładnie ułożyc ją po bokach musisz miec odpowiednią grubość cukrowego ,,placka,, .
A jak układać twego typu masy na tortach najlepiej zobaczyc na filmikach,ja sie uczyłam właśnie z nich

http://www.youtube.com/watch?v=vecmy4nKT-A

http://www.youtube.com/watch?v=We26gwKS_tw...feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE...feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=lyRy2QX2wKo

Madzia1975

Member
Gru 17, 2008
217
0
0
Magda to moj ulubiony tort ktrory w ostatnim czasie zrobilam dla babci.
Jednak te pierwsze tez nie byly super idealne.Dojdziesz do wprawy,ja wciaz sie ucze.
Dorotko sliczny ten Twoj torcik zawsze mnie czyms zaskoczysz
daumen.gif
daumen.gif

Mam pytanko czy torty kladlas jeden na drugi bez jakiegos dodatkowego usztywnienia?
Czy przed nalozeniem masy cukrowej ,nalozylas jeszcze krem maslany? Pozdrawiam.

Załączniki

• IMGP2458.JPG
    IMGP2458.JPG
    270.1 KB · Wyświetleń: 0

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Madzia1975 @ 12 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=834188Mam pytanko czy torty kladlas jeden na drugi bez jakiegos dodatkowego usztywnienia?
Czy przed nalozeniem masy cukrowej ,nalozylas jeszcze krem maslany? Pozdrawiam.
Przed pokryciem tortów masą cukrową posmarowałam je masą budyniową, którą były torty przełozone . Trzeba czyms posmarować torty przed nałozeniem masy ,zeby miała sie do czego przykleic i zeby miała z czego czerpać wilgoć.

Tak, kładłam jeden tort na drugim. Juz nie daje zadnych ,,usztywniaczy,, bo z tego co widze nie ma takiej potrzeby . Myśle,ze usztywnienia byłyby potrzebne dopiero przy 3 piętrowym torcie ( chociaz nie jestem do konca przekonana, musze to sama sprawdzic) . Wczoraj robiłam pietrowy tort ( na zdjeciu) gdzie mniejsze piętro było złożone z większej ilosci warstw niż to dolne przez co było bardzo ciezkie a mimo to bez problemów wytrzymało .

spiderman8.JPG

Załączniki

• spiderman8.JPG
    spiderman8.JPG
    40.5 KB · Wyświetleń: 0

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Dorotaxx @ 15 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=835490Przed pokryciem tortów masą cukrową posmarowałam je masą budyniową, którą były torty przełozone . Trzeba czyms posmarować torty przed nałozeniem masy ,zeby miała sie do czego przykleic i zeby miała z czego czerpać wilgoć.
Dzieki, odpowiedziałaś na moje wątpliwości. Oznacza to, że mimo posmarowania toru mokrą masą masa cukrowa nie rozpuszcza się
anbetung.gif
A czy zamiast masy budyniowej mozna użyć np czekolady?? Przepraszam za lamerskie pytania, ale w tematyce masy cukrowej świeża jestem
gruebel_2.gif

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
prezent dla mezusia
icon_mrgreen.gif

tylko zdjecia niezbyt mi wyszly
icon_sad.gif

DSC00110.jpg

DSC00114.jpg

Załączniki

• DSC00110.jpg
    DSC00110.jpg
    85.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00114.jpg
    DSC00114.jpg
    91.6 KB · Wyświetleń: 0

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Marg @ 18 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=836405A czy zamiast masy budyniowej mozna użyć np czekolady??
jesli masz na myśli rozpuszczoną czekolade to nigdy tego nie probowalam ale mysle,ze bedzie problem. Jesli pokryjesz tort rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą to ona bardzo szybko zastygnie i znowu bedzie twarda przez co bedziesz miała ogromne problemy podczas krojenia chyba ze noz bedziesz maczac w bardzo goracej wodzie. ja odradzam ci ten pomysł z tego tez względu ,ze czekolada i masa cukrowa są dosyc słodkie . Jesli pokrujesz tort czekoladą i dodatkowo pokryjesz masą cukrową to tort moze byc zdecydowanie za słodki. Do smarowania tortu najlepsza jest masa maslana, budyniowa, zmiksowane dzemy lub powidla śliwkowe,ktore są kwaskowe i świetnie pasują do masy cukrowej

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja też jestem uczennicą Dorotaxx - jak widać całe pokolenie uczy się od Niej. Co prawda mój pierwszy tort nie był tak okazły jak Wasze, ale praktyka czyni mistrza...Wkrótce kolejna próba. Pozdrawiam

Antooosia

Member
Kwi 22, 2009
1
0
0
Witaj Dorotko...przygnała mnie tutaj zbliżająca się Komunia córy...dzięki Twoim wspaniałym pomysłom zaczynam wierzyc,ze i mi może się udac...
póki co...w poniedziałek jadę na Pana Tadeusza po barwniki.
A która masa cukrowa jest lepsza?Z białkiem,czy glukozą?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy