TORTY krok po kroku

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Dla wszystkich zainteresowanych tortem makowym zauberi informuje że torcik faktycznie jest niezły. Swietne ciasto, równiutko sie piecze. Mam tylko dwie wskazówki jeśli mogę oczywiście
icon_mrgreen.gif
nie miałam dzemu z aroni i użyłam powideł śliwkowych...niestety nie bardzo to razem się komponuje a druga uwaga to to że mak dość "głośno chrupie" podczas jedzenia więc jeśli ktoś tego w torcie nie lubi musi jednak mak zmielić.
Ale generalnie torcik powala wyglądem i orginalnym smakiem
icon_smile.gif

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
devillwoman @ 1 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1146732Dla wszystkich zainteresowanych tortem makowym zauberi informuje że torcik faktycznie jest niezły. Swietne ciasto, równiutko sie piecze. Mam tylko dwie wskazówki jeśli mogę oczywiście
icon_mrgreen.gif
nie miałam dzemu z aroni i użyłam powideł śliwkowych...niestety nie bardzo to razem się komponuje a druga uwaga to to że mak dość "głośno chrupie" podczas jedzenia więc jeśli ktoś tego w torcie nie lubi musi jednak mak zmielić.
Ale generalnie torcik powala wyglądem i orginalnym smakiem
icon_smile.gif
Dziękuję za uwagi i cieszę się, że smakował
icon_smile.gif
co do dżemu to najlepiej pasuje jakiś nie bardzo słodki więc proponuję w zastępstwie czarną porzeczkę itp. Co do maku to masz rację
icon_smile.gif
chrupie ale nam akurat to nie przeszkadzało
icon_smile.gif
!

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Kochana ZWRACAM HONOR
handclasp.gif
niefortunnie zapomniałam o małym kawałku i przeleżał w lodówce 4 dni !!
kuehl.gif
Jak go spróbowałam .... NIEBO W GĘBIE !!!!
rofl2.gif
coś przepysznego! Krem naprawde nabrał smaku lodów, mak nieco zmiękił... Zdecydowanie torcik makowy będzie moim faworytem baaardzo dłuuuugo
icon_smile.gif
Dziękuje ZAUBERI
cvety.gif

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
devillwoman @ 4 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1148283Kochana ZWRACAM HONOR
handclasp.gif
niefortunnie zapomniałam o małym kawałku i przeleżał w lodówce 4 dni !!
kuehl.gif
Jak go spróbowałam .... NIEBO W GĘBIE !!!!
rofl2.gif
coś przepysznego! Krem naprawde nabrał smaku lodów, mak nieco zmiękił... Zdecydowanie torcik makowy będzie moim faworytem baaardzo dłuuuugo
icon_smile.gif
Dziękuje ZAUBERI
cvety.gif
hehe mój honor uratowany! :D cieszę się, że smakował, pozdrawiam

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
ja też upiekłam ten torcik makowy, ale dałam masę zabaglione. jeszcze nie wiem, jak smakował. dowiem się dopiero we wtorek
icon_smile.gif

niesia007

Member
Lip 11, 2011
1
0
0
Witam. Jestem pierwszy raz na Waszym forum i pierwszy raz przymierzam się do zrobienia tortu. Robiłam wielokrotnie ciasta ale tortu nigdy. Zbliżają się 4 urodziny córci i chciałam sama zrobić tort, a nie kupować jak co roku. Myślałam, że będzie chciała Hello kity, ale niestety chce kucyka pony. Możecie mi doradzić jak zrobić jakiś w miarę prosty tort z kucykiem. Marzy mi się tort w kształcie kucyka, ale to jest pewnie wyższa szkoła jazdy:) Kompletnie nie wiem jak mam się do tego zabrać. Jeżeli w złym miejscu piszę, to przeprasza. Z góry dziękuję za rady. Pozdrawiam i gratuluje wszystkim dzieł sztuki:)

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Niestety nie mam zdjęć jak je robiłam ale myśle że to całkiem prosta robota
icon_smile.gif
robisz normalny okrągły tort z jednego cienkiego biszkopta ( ja najczęściej wylewam na papier cienką warstwe i piekę własnie pod postacie) wycinasz kucyka lub coś innego. Najlepiej zciągnąć sobie obrazek, zrobić z niego szablon i nacinając linie łączące np.szyje z tłowiem itp, podnosząc delikatnie kawałek po kawałku odrysowywaćź. Uff... ale to skomplikowanie brzmi
gruebel_2.gif
wiem ze dziewczyny podawały linki do takich sposobów kopiowania ale przepraszam cie nie mam czasu na ich szukanie wiec wklejam zdjęcia kucyka i słonia według sposobu ktory opisałam oraz ApsiDaisy ktora jest poprostu namalowana
icon_smile.gif
mam nadzieje ze choc troche pomogłam. Pozdrawiam i trzymam kciuki
icon_mrgreen.gif
koniecznie pochwal się efektami
icon_smile.gif

Załączniki

• cc22.jpg
    cc22.jpg
    148.6 KB · Wyświetleń: 0
  • ponny_zmniejszony.jpg
    ponny_zmniejszony.jpg
    319.9 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
i mala instrukcja Apsi Daisy

Załączniki

• DSC05818.JPG
    DSC05818.JPG
    71.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05819.JPG
    DSC05819.JPG
    64.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05820.JPG
    DSC05820.JPG
    101.5 KB · Wyświetleń: 0
  • ApsiDaisyccc.jpg
    ApsiDaisyccc.jpg
    194 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
A ja mam pytanie dotyczące pieczenia biszkoptu w misce - jaka to była miska ? Zwykła szklana miseczka ? Nie ma ryzyka ,że pęknie w takiej temperaturze ?
gruebel_2.gif

SweetLana

Member
Lut 20, 2012
2
0
0
Dzień dobry dziewczyny.
Fajny oraz bardzo potrzebny temat macie
cvety.gif
Pokaże jeden ze swoich tortów, miałam akurat czas zrobić foto jak robię tort "Gitara"
Przepis na ciasto brałam tu http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-...em-czekoladowym , przekładałam bitą śmietaną z wiśniami z kompotu.
MK1.jpg
MK1a.jpg ciasto piekłam na prostokątnej blaszce, przekroiłam na pół, oraz nasączyłam słaba kawą
MK1aaa.jpg kolorowe kulki z Biedronki cukierki, dekorowałam bitą śmietaną, kolor z barwników w proszku(dla mnie bomba!!! kroplą wody rozcieńczam i dodaje do prawie ubitej śmietanki. Bardzo wydajne te barwniki w proszku) Ozdóbki - nutki... roztopiona czekoladą rysowałam na papierze do pieczenia i w lodowce schłodziłam, potem delikatnie nożem przeniosłam na tort.
Napis wydrukowałam, włożyłam w folder przezroczysty (taki do dokumentów) roztopioną czekolada obrysowałam napis...do lodówki...nożem na tort...wypełniłam śmietanką w potrzebnym odcieniu.
Dziewczyny, proszę wybaczyć mi ewentualne błędy, nie pochodzę z Polski, więc pisanie idzie mi z oporami
icon_redface.gif

Załączniki

• MK1.jpg
    MK1.jpg
    80.8 KB · Wyświetleń: 0
  • MK1a.jpg
    MK1a.jpg
    77.3 KB · Wyświetleń: 0
  • MK1aaa.jpg
    MK1aaa.jpg
    51.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
w jaki sposób nasączacie ponczem? nigdy nie wiem czy wystarczy już zakraplanego płynu czy jeszcze trochę, a nie lubię jak biszkopt jest za suchy:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy