Tradycyjne ciasto na pizze

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Tradycyjne ciasto na pizze

1 szklanka cieplej wody
2 lyzki mleka
1 lyzeczka cukru
1 1/4 lyzeczki soli
1 lyzka masla
1 lyzka oliwy
1 lyzka kaszki kukurydzianej lub semoliny
1/2 szklanki maki zytniej
2 1/2 szklanki pszennej maki
1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy

Do duzej miski wlac ciepla wode, dodac mleko, cukier, sol, maslo i olej, wymieszac az sol i cukier sie rozpuszcza, dodac drozdze, make i wyrobic miekkie, ale nie klejace ciasto. Przykryc i zostawic do wyrosniecia okolo 45 minut. Kiedy ciasto bedzie wyrosniete, lekko przycisnac i zostawic na dodatkowe 15 minut. Uformowac pizze przez rozciaganie ciasta (podobno ciasta na pizze sie nie walkuje), dodac dowolne nadzienie wedlug wlasnych upodoban i natychmiast (nie zostawiac do ponownego wyrosniecia) wstawic do mocno rozgrzanego piekarnika - temperatura 230ºC. Piec na najnizszej polce, najlepiej na kamieniu do pieczenia pizzy okolo 10-15 minut, az ciasto zacznie nabierac koloru i ser bedzie ladnie rozpuszczony.

Z tej porcji wychodzi jedna "gruba" pizza lub dwie ciensze.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Ciasto to jest genialne, robiłam je już kilka razy i było przepyszne.
Wczoraj zrobiłam ogromną pizzę i połowa została na kolację.
Po kilku godzinach ciasto było nadal mięciutkie i przepyszne.
Spód jest cienki, ale miękki, góra lekko chrupiąca, a brzeżek ciasta znakomity.
W smaku ciasto przypomina mi bułkę wrocławską ale taką świeżutką :lol:
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Wspaniale ciasto!! Miekkie i pulchne, od spodu chrupiace. Zamiast kaszki kukurydzianej dodalam maki kuk. bo kaszkni nie mialam. Rewelacja!! Bajaderko, dzieki za kolejny super przepis!!

I jak Ty to robisz, ze masz takie wspaniale przepisy? Przyznaj sie, ze jestes zawodowym chef'em
icon_biggrin.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Ja pominełam w przepisie kaszkę kukurydzianą :lol:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Wreszcie mi wyszła tak chyba, jak trzeba! :banana:

Bo zwykle wychodziła pyszna, ale twarda. :|

Zmieniłam - drożdże świeże (chociaż przeterminowane :oops: ), piekarnik był nagrzany do 250 st. C z blachą w środku, oczywiście. I mąka żytnia wreszcie była normalna biała, a nie razowa. No i nie czekałam, aż brzegi pizzy zbrązowieją... :dump: :mrgreen:

Ach, jaka dobra mi wyszła... Nadal jestem w szoku! :mrgreen:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Potwierdzam co piszą moje poprzedniczki.
Mało tego ciasto leżakowało w lodówce dwa dni i też wyszło świetne.
 

Michelle

Member
Lis 21, 2005
7
0
0
Przepis cacy .
Pizza spasowala malzonkowi,ktory gustuje w cienkim ciescie,wiec musial byc dobry.
Pominelam kaszke kukurydziana i tez wyszlo ;) .
 

an666

Member
Lis 22, 2007
28
0
0
Moja rodzina oszalala na punkcie tej pizzy. Wczesniej robilam troche inaczej , z duzo wieksza iloscia drozdzy i ciasto bylo puchate i bez wyrazu.... a to jest cienkie i chrupiace. Najczesciej robie z tunczykiem , papryka. oliwkami, serem zoltym i plesniowym. Robi sie szybko i jest przy tym duzo frajdy. Moja corcia uwielbia mi pomagac , sama rozklada przygotowane skladniki na wierzch pizzy. Dzieki za przepis. To jest absolutny strzal w dziesiatke jesli chodzi o pizze.
anbetung.gif
bussi.gif
POLECAM:))))))
lecker.gif
 

postri

Member
Gru 20, 2006
23
0
0
Zrobiłem pizze wg. tego przepisu, jedynie pominąłem kaszkę kukurydzianą a jako zamiennik dodałem mąki ziemniaczanej.
Na wierzch położyłem to co było w lodówce: sos pomidorowy, papryka, pomidor, tuńczyk,ananas, pepperoni, ser żółty i mozarella. Tuńczyk po jednej stronie, pepperoni po drugiej, także dwa rodzaje pizzy w jednej. Ilościowo wyszło na całą blachę.
Czas zrobienia pizzy : 1,5 godziny

Wyszło super, rodzina zajada się i nawet żona pochwaliła mnie....
Obraz_004.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_004.jpg
    Obraz_004.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 3

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ciasto na pizze powinno jednak rosnac od 4 do 6 godzin. Mozna wtedy uzyc minimalnej ilosci drozdzy.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Mam kaszę (nie kaszkę) kukurydzianą, ale ona jest gruboziarnista, grubsza od np. kaszy manny. Nie wiem jak wygląda kaszka, czy jest drobna czy właśnie taka grubsza jak moja. Mam też mąkę kukurydzianą i teraz nie wiem, co lepiej użyć do ciasta - kaszę, czy mąkę ???
Poradźcie
icon_smile.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Maka czy kaszka kukurydziana nie jest skladnikiem tradycyjnej pizzy.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Tradycyjne skladniki to zwykla maka pszenna / zblizona do chlebowej /, oliwa, sol, cukier, drozdze i woda. Mozna oczywiscie kombinowac z innymi rodzajami maki / semolina, orkiszowa i innymi /.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Linn @ 15 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=661488Tradycyjne skladniki to zwykla maka pszenna / zblizona do chlebowej /, oliwa, sol, cukier, drozdze i woda. Mozna oczywiscie kombinowac z innymi rodzajami maki / semolina, orkiszowa i innymi /.
Wypróbowałam już wiele przepisów na tradycyjną pizzę, jeszcze nie mam swojego faworyta. Chciałam wypróbować coś nowego i dlatego zainteresował mnie ten przepis.

Tylko, że dalej nie wiem co mam użyć mąkę kukurydzianą czy kaszę kukurydzianą, jak pisałam wyżej mam kaszę, a nie kaszkę i stąd mój dylemat.