Tradycyjny chleb ukraiński

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Zakwasowy debiut
icon_smile.gif

Piekłam już drożdżowe chlebki, ale jak każdy - wreszcie dorwałam się do zakwasu. Ten chlebek wyglądał pysznie, w dodatku z drożdżami, więc wiedziałam, że będzie wsparcie dla mojego początkującego zakwasu.
No ale muszę wbić sobie wreszcie do głowy: nie kroimy gorącego chleba! Głupia kobieta. Wyobrażacie sobie, co poczułam, kidy trzęsącymi z wrażenia rękami kroję go... a tam w środku mokro zupełnie? Byłam bliska załamania ;)
Ale odczekałam trochę i teraz widzę, że robi się normalny... mniaaaam...

Zdjęcia nie wrzucę, bo nie mam aparatu, ale z moich uwag to tak: odrobinkę mi opadł - ale nie wiem, czy go po prostu nie przydusiłam nieco przy tym niepotrzebnym i zbyt wczesnym rozkrajaniu. Nie wyrósł aż tak, jak niektóre tu na zdjęciach, ale tez nie zupełny plaskacz, więc ok. Skórka ię spiekła, ale bałam się, że z kolei będzie niedopieczony - zdarzało mi się, że drożdżowe chlebki mi wycodziły nieco niedopieczone :/ W dodatku niedawo się przeprowadziłam, a tego piekarnika tutaj jeszcze dobrze nie znam.

Ale smak... ojaaaaa... nawet ten mokro-dziwaczny kawałek, który odkroiłam, jest suuuuper...

No, to pierwsze koty za płoty ;)

Marzy mi się jakiś razowy na miodzie... możecie coś polecić?
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
upiekłam, oto mój ukraiński, za duze blaszki wzielam troche do niego i wyszedl niski. pieklam z maki pszenne razowej i zytniej razowej, otreby dalam pszenne i owsiane

f_0025463.jpg


f_0025464.jpg


pyszny jest ten chleb, wkrótce znowu go piekę
icon_smile.gif
 

olgaaa

Member
Maj 23, 2007
31
0
0
Tez go dzis upieklam, z podwojnej porcji w dwoch keksowkach. Wyrastal mi godzine. Jest przepyszny. Po prostu poezja smaku
icon_smile.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,269
1,830
113
No to wreszcie upieklam. Ale musialam dodac sporo maki wiecej, bo byl niemal plynny!

ukrainski_cc.jpg

W rezultacie za malo soli, ale zapach boski.
qd
 

Załączniki

  • ukrainski_cc.jpg
    ukrainski_cc.jpg
    28 KB · Wyświetleń: 39

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Wyjęłam przed chwilką z piekarnika. Wygląda pięknie, a piekłam w szklanym, okrągłym naczyniu. Mam tylko pytanie: chleb w piekarniku jeszcze mi podrósł (to rozumiem
icon_mrgreen.gif
), ale w połowie pieczenia zaczął się kurczyc
dontknow.gif
, stopniowo odstając od ścianek naczynia i na wysokości tyż
gruebel_2.gif
Nie, nie opadł mi. On się po prostu kurczył
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,889
5,039
113
Wydarłam ten przepis z czeluści i otchłani cicin i mam ochotę go upiec i w związku z tym mam pytanie. Czy zakwas na zaczyn daję taki z lodówki nie dokarmiony?
Tzn, ja go karmię ok 1-2 razy w tygodniu przed każdym pieczeniem chlebka, ale czy to wystarczy czy jednak go nakarmić dzień wcześniej?

Zaczyn:
150 g żytniego zakwasu
450 g wody
1/2 łyżeczki świeżych drożdży
10 g otrębów żytnich
50 g otrębów mieszanych (Pszenicznych, orkiszowych, owsianych etc)
Przeczytałam cały wątek i z pierwszych postów zrozumiałam, że ma być taki niedokarmiony, ale czy ja dobrze zrozumiałam :gruebel:
Aaa i ile dać suchych drożdży do zaczynu bo w przepisie jest, żeby dać pół łyżeczki świeżych ? Czy szczypta wystarczy?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy