Tradycyjny chleb ukraiński

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Agusiu, bardzo sie cieszę bo to mój ulubieniec i jakoś o dziwo nie udało mi się mu zrobić PR na jaki zasługuje
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Czekam aż zacznie rosnąć. Minęło już 45+30 min. i dopiero co drgną. Dodam, że stoi nakryty ściereczką w piekarniku z zaświeconym światłem.

Będzie z niego coś...?
icon_sad.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no on czasem powoli...
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Poczekam na niego w takim razie
icon_biggrin.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Oj nie mam nawet zamiaru poganiać, w końcu to mój debiut zakwasu żytniego, który już swoje odstał i ładnie bąblował.

Zastanawiam się tylko na jaką wysokość ma urosnąć w takiej blaszce kwadratowej 26cm?
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Pragnę zakomunikować, że wyszedł wspaniały(!)
mniam.gif
mimo wyłączenia forum w czasie między rośnięciem a pieczeniem i pozostawieniem mnie chwilowo bez przepisu. Na szczęście jest jeszcze dawne cincinowe forum, które uratowało mnie przed pieczeniem.

Wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu Liski
icon_mrgreen.gif
Jestem zachwycona, że udał się tak dobrze i to dzięki Wam
anbetung.gif


Dziękuję za pomoc i przepis.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
I niesamowicie długo pozostaje świeży! Super!
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
czy to jest chlebek czesto wykonywany przez Lisa??
Bo narobil mi Lis ochoty.



juz wiem.
To na pewno ten!

do ataku!!!!
znaczy do dziela chcialam powiedziec. Moze przestane kupowac w sklepie polskim.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
U mnie wlasnie leniwiec wyrasta
icon_biggrin.gif
ale co tam ma w końcu na to cały dzień. Dzisiaj nie dałam się wyrolować i zrobiłam odpowiednio wcześniej.

Ker z pewnością ci posmakuje!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
W formie:



i w przekroju:



Rósł jak wariat w tej silikonowej formie
icon_lol.gif
Podwojenie zajęło mu 2,5h natomiast poprzednio w metalowej ociągał się przez 6-8h. Ciekawe dlaczego tak
gruebel_2.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

Zieleniak47

Member
Kwi 4, 2007
3
0
0
Upiekłem już wiele chlebków, jak do tej pory cieszyły się tylko gołębie a ja już straciłem nadzieję, że kiedykolwiek uda mi się upiec dobry chleb. Każdy nowy przepis to nowa nadzieja że może tym razem, ale dopiero dzisiaj (po roku doświadczeń) udalo mi sie upiec wspaniały chleb, właśnie ten " Tradycyjny chleb ukraiński" jest naprawdę super.
 

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
witam was serdecznie
icon_smile.gif

wlasnie naszlo mnie na chlebek
icon_smile.gif
ale w sumie nigdy nie pieklam, a chcialabym:/

pytanie mam( prosze niesmiac sie
icon_razz.gif
)
ten zakwas da sie zrobic samemu? jezeli tak to jak?
jezeli nie to tylko smaku mi narobiliscie
icon_razz.gif


z gory wielkie dzieki za pomoc :D
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Witaj katisw,
czytaj i pytaj...z pewnoscia Ci pomozemy...
Tymczasem zacznij od zaopatrzenia sie w odpowiednie maki...
icon_biggrin.gif