paulicza @ 5 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=852474Mam pytanie o filtrowanie, jak to się robi?Nalewki robię przeszło 10 lat. Próbowałam rózne sposoby filtrowania. Jednak od przeszło 4 lat filtruje po "babsku" i jestem bardzo zadowolona. Kupuję 2 pary jasnych rajstop, takie co to na górze mają gęściejszą strukturę. Obcinam nogawki, zawiązuję supełki w miarę wysoko, by została tylko ta część gęściejsza. Ten mój "filtr" piorę, przelewam wrzątkiem, suszę. Naciągam to ustrojstwo na garnek (u mnie 20cm średnicy), tak by było tylko małe wgłebienie, leję nalewkę. Taka ustana szybko przelatuje. Końcówkę leję już umiarkowanie, przykrywam dopasowaną przykrywką (by procenty nie uciekały). Nalewka sobie kapie, kapie, kapie a ja w tym czasie zajmuję się innymi rzeczami. Kiedy już przeleci, na materiale zostają fusy. Zmieniam rajstopy i od nowa filtruję. Brudne, z fusami rajstopy piorę, przelewam wrzątkiem, suszę i używam na następnego filtrowania.
jaxja @ 7 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=853227Można też spróbować przesączyć przez papierowy filtr do ekspresu.U mnie to nie daje efektów...
Filtr bardzo szybko się zapycha, a przelewanie z niego do nowego filtra jest dość kłopotliwe, bo jest wiotki (ja go i tak wkładałam do przeznaczonego na filtr pojemnika z dziurką).
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jednak jest rzadsza tkanina - gaza, płótno, len.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.