Vegeburger

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Masa jest dość sucha jak wykorzystuje się namaczaną ciecierzycę (robiła tak chyba Izolda, doczytaj sobie jej uwagi). Gdy robi się z ciecierzycy puszkowej to masa jest zdecydowanie bardziej wilgotna i wtedy w zależności od rodzaju ciecierzycy może być zdecydowanie konieczne dodanie mąki. Z puszkowanej ciecierzycy burgery są bardzo miękkie (przynajmniej mi takie zawsze wychodziły), z suchej ugotowanej nie wiem.

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Aha, dzięki Shinju
bussi.gif
Ja właśnie z namaczanej robiłam
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Poser, Shinju opisała to idealnie
icon_smile.gif

Ja z suszonej nie robiłam, wolę puszkową. Wydaje mi się, że jeśli masa się kruszy, warto podlać troszkę wody - powinny wyjść wówczas delikatniejsze w konsystencji. Możliwe , że wilgotność ma wpływ na jakość chrupkości skórki
icon_smile.gif

Cieszę się, że Ci smakują!

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
zrobiłam z puszkowego bonduelle, sezam, makę kukurydzianą i 2 jajka dałam, konsystencję plackową miało i tak smażyłam jak placki, smakowało,

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Robilam dzisiaj ale zamiast samej ciecierzycy uzylam puszki mieszanki roznych fasolek (w tym ciecierzycy) i baaardzo nam smakowalo
icon_smile.gif
Ciesze sie, ze znalazlam tak prosty i pyszny przepis z uzyciem duzej ilosci fasoli - dla mnie jako dla wegetarianki to kamien z serca
icon_smile.gif

Zdecydowanie do powtorki! Dziekuje bardzo Mala Mi
cvety.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
doris
daumen.gif

Sylwia, ogromnie się cieszę, że jesteś zadowolona!
icon_biggrin.gif
Super pomysł z tą fasolą, ja też tak spróbuję!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Vegeburger doczekał się w końcu, bym zrobiła mu lepsze zdjęcie. Nie mogę edytować pierwszego wpisu, zatem daję tu:

vegeburger.JPG

Załączniki

• vegeburger.JPG
    vegeburger.JPG
    103.1 KB · Wyświetleń: 2

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
A tak wygląda vegekebab z falafelem, czyli ta sama masa uformowana w kulki obtoczone w sezamie.

Vege_kebab.JPG

Załączniki

• Vege_kebab.JPG
    Vege_kebab.JPG
    99.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zapomniałam! się tu wpisać.
Niedawno robiłam te wegeburgery, wyszły super, smakowały wszystkim domownikom - palce lizać!
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Cinko, ogromnie się cieszę!
icon_biggrin.gif

Shinju, bardzo mi miło!
icon_biggrin.gif

My też je bardzo lubimy i pojawiają się u nas często. Najzabawniejsze, że od tak długiego czasu jakoś nie wychodziło mi zrobienie im lepszego zdjęcia - po prostu jakoś zapominałam o tym, aż do momentu, kiedy było za późno
icon_lol.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy