- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
QUOTE (dominique @ 11 Feb 2008, 06:06 ) index.php?act=findpost&pid=659619Tak, ale wtedy ten zaczatek bedzie zawieral make pszenna...
No bo ten zaczatek na vermont sourdough ma byc pszenny, wg oryginalnego przepisu oczywiscie!
Mysle, jednak, ze wiele osob piekacych chleby w domu od dawna ( w tym i ja) nie widzi najmniejszego sensu trzymania dwoch czy trzech odrebnych zakwasow....mamy z reguly jedna "matke" i jest ona najczesciej zytnia razowa.
Poza tym, to jaki zakwas lub zakwasy mamy w domu jest podyktowane rodzajami wypiekanych i ulubionych chlebow, znam takich, ktorzy wcale zytnich chlebow nie pieka i zaczatek maja z maki bialej pszennej, w dodatku dwa rodzaje : plynny i gesty.
Tobie, droga Dominique, radze pozostac przy jednym - zytnim razowym, przeciez i z niego mozesz utworzyc kazdy inny
Tak wiec, gdy wybierzesz juz przepis, a bedziesz miala watpliwosci, daj nam znac, jestem pewna, ze znajdziesz pomoc.
Ostatnią edycję dokonał moderator: