Vermont Sourdough

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Wiecie co ja wlasnie zrobilam? Wsadzilam ciasto do wyrosniecia do piekarnika, chcialam lekko go podgrzac i zapomnialam wylaczyc po paru minutach, wiec sie zaczelo piec w misce.
dump.gif
Wywalilam lekko z miski do foremki i czakam co z tego wyjdzie. Mialam niemrawy zakwas, wiec dodalam troszke drozdzy. Moze bedzie zjadliwy...
pinggrins.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
No ja wlasnie mialam gdzies zapytac, jak dbacie o zakwas zima. U nas ostatnio zimniej, a nie zawsze grzejemy np. w nocy. I czasami nie mam jak go grzac, najladniej sobie rosnie latem.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ja mój zakwas trzymam w lodówce, dziś do niego zaglądałam, pięknie bąbelkuje, jak planuję piec, to rano go wyciągam, do wieczora się ogrzeje i jeszcze trochę podrośnie, przygotowuję ciasto zakwaszone z niego, a resztkę zakwasu dokarmiam i chowam z powrotem do lodówki, nie mam z nim żadnych problemów, bez względu na porę roku traktuję tak samo.

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
moj zakwas tez sie jakis niemrawy ostatnio zrobil, nawet sie juz zaczelam zastanawiac, czy jeszcze zyje
ale pachnie ladnie, zobacze, czy wybabelkuje po dokarmieniu...

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
To daj mu jeść porządnie, mój zawsze po wykorzystaniu do ciasta zakwaszonego w nagrodę dostaje słuszną porcję mąki, a później cieszy się z tego w lodówce jak głupi
icon_mrgreen.gif
Nie narzeka na zimowe warunki mieszkania, w tej chwili zajrzałam do niego, ma piękne bąble.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Moj zakwas, niezaleznie od pory roku i temperatury, ma szalony temperament. Obecnie stoi (i wylazi ze sloja) na bardzo chlodnym parapecie kuchennym (nie ma pod nim kaloryfera), mysle, ze ma tam jakies 17 C nie wiecej.
Chlodny ogrzalam dzis rano (ok 9 ) do temp. pokojowej, potem odlalam 2/3. W sloju zostaly 3-4 lyzki zakwasu, do tego dodalam 300g wody zimnej i 200g maki zytniej razowej zarnowej. Ok 4-5 po poludniu, zakwas uniosl sie do samej gory sloja, po 6 z niego "wylazl".

Wnioskuje zatem, ze temp. nie powinna miec wiekszego znaczenia. Owszem, pelne uaktywnienie zakwasu zabierze wiecej czasu w chlodzie; w zimnych pomieszczeniach mozna wykorzystac funkcje "z zarowka" w naszych piekarnikach. Po uzyciu, zakwas dokarmic i wstawic do lodowki.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Tatter zgadzam się z Tobą, że to raczej nie o temperaturę chodzi, mój na stałe ma 7 stopni i cały czas jest aktywny, jak dam mu jeść, to widać jak się podnosi i jakie wielkie bąble się tworzą. Fakt zajmuje mu to więcej czasu niż na blacie w kuchni, ale cały czas pracuje. Mój dostaje mąkę typ 720 w równych proporcjach wagowych z wodą.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,167
544
113
tak, ja moj zakwas ostatnio, z powodu nadmiaru innych zajec, bardzo zaniedbalam i po prostu sie "wyrodzil"

odmlodzenie by mu sie przydalo, czyli dokarmienie, jak pisze tatter bardziej wartosciowa maka. chyba musze mu zmielic ziarno na sniadanie
icon_wink.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Jak zaczelam wypisywac tu na moj zakwas, to sie uniosl (honorem) i pieknie babelkuje, do tego stopnia, ze wczoraj wylecial ze sloika w lodowce. Ten zakwas ma ma swoje zycie;-)

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Moje drugie podejscie do Vermont Sourdough, jeszcze nie perfekt ale blizej niz dalej. Caly proces wedlug przepisy (tym razem autoliza tylko 1-godzine) tylko zmiany w mace (dlatego jest ciemniejszy a nie taki bialy jak chleb tatter na zdjeciu). I tu mam pytanie, jakia make zytnia uzywa tatter ze chleb (y) sa takie biale?. Drugie czy mozna dac sol od razu przy pierwszym wyrabianiu?
DSC01364.JPG

Załączniki

• DSC01364.JPG
    DSC01364.JPG
    57.9 KB · Wyświetleń: 7

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,167
544
113
przepiekny ten chleb
mniam.gif
wedlug mnie wlasnie dlatego, ze troche ciemniejszy.

nie wiem jaka make daje tatter, ale jesli chodzi o kolor tego chleba, to chyba decydujace znaczenie ma tutaj maka pszenna.

ja daje zwykle pszenna biala typ 550, jaka jest u nas na rynku, mieszajac ja z Manitoba, ktora ma duza zawartosc bialka.

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Dzieki
dance.gif
, az dostalem rumiencow od pochwal mistrzow
weihnachten2.gif
. Lubie experymentowac i kazdy moj chleb ma ine skladniki maki. Musze zdobyc biala zytnia make , moze wtedy chleby beda jasniejsze, ale wole raczej chleby bardziej razowe.

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Maka od King Arthur - ta mialem na mysli
icon_mrgreen.gif

Shop > Flours > Flours & grain blends > White Rye Flour

White Rye Flour (biala zytnia maka)
item# 3471 $7.25

This rye flour has the bran and germ removed. (zarodki i otreby usuniete)
Gives your light sandwich rye bread rye taste, without the dark color of pumpernickel.
Store cool & dry 1 year.
In a 3-pound bag.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy