Wafle z masą z proszku (Wafle Burmistrzowej)

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
W zamierzchłych czasach byłam u znajomych na obiedzie. Na deser był wafel zrobiony przez żonę ówczesnego burmistrza. PRZEPYSZNY. Dostałam przepis i do tej pory robię tylko z tego przepisu. Jedyne co zwiększyłam ilość masy.

Na parze ubijamy:
4 całe jajka (sparzone)
szklankę cukru 9daję niecałą
czubatą łyżkę cukru waniliowego

Ja nie robię na parze, tylko na maleńkim gazie i co jakiś czas ściągam garnek z ognia.
Potem wlać pół kostki roztopionego masła i 1,5 szklanki mleka w proszku.

Masy wychodzi dużo na przełożenie całej paczki wafli, zawsze mi zostaje. W oryginale były 3 jajka i szklanka proszku.
Jak robię na dwa wafle, a zazwyczaj tak jest, daję 7 jajek i 2,5 szklanki mleka w proszku.

Polecam. Wybitny smak :)

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
Ja nie czekam aż miękną, jem od razu, wtedy są kruche i takie najbardziej lubimy. Na drugi dzień miękną niestety. Ale spróbujcie zrobić, są pyszne 👍

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
haha :)
Tak, do ciepłych, ta ubita masa jajeczna będzie taka biała puszysta, po dodaniu masła i mleka w proszku opadnie.
Dzięki temu że masa jest ciepła to się bardzo łatwo rozsmarowuje.

• Like
Reakcje: reniam_123

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,613
4,741
113
Dzięki Marta, przepis na pewno wykorzystam (y)
Ja bardzo lubię wafle, nieważne czy miękkie czy kruche, jak smaczna masa to zjem każdy :lecker:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Ja te wafle robię od ponad 10 lat, ja daję trzy jajka, ale cukru mniej i nie rozpuszczam masła -roztopi się w ciepłej masie, mleka daję też 1,5 szklanki i też nie ubijam na parze a na maleńkim ogniu, mam gazową kuchnię

Wafle z białą masą
Składniki:
1 paczka wafli
3 jajka
1/2 do 2/3 szklanki cukru
1 masło(200g)
1 lub 1 1 /2 szklanki mleka w proszku
ziarenka z 1 laski wanilii lub trochę domowego cukru waniliowego
Jajka ubić na parze (ok. 15 min.), razem z cukrem oraz ziarenkami z wanilii. Masło pokroić i wrzucić do ubijanej masy, mieszać do rozpuszczenia, na koniec dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać i rozbić grudki z mleka. Gotową, wystudzoną masą przekładać wafle.
marzec 201.jpg

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Wafle pyszne, zrobiłam po świetach i mi się przypomniało, że znam ten przepis. Wydaje mi się, że Margot już wcześniej dzieliła się tym przepisem. Mam zapisane, że używałam tej masy do mazurków i bardzo wszystkim smakowały. Jak nie zapomnę do przyszłej Wielkanocy, to zrobię powtórkę.;)
Przekładałam chłodną masą i zawinęłam w folię , przez dwa dni wafle były kruche,
dłużej nie było co przechowywać.:)
Bardzo polecam ten przepis, ja będę powatarzać w wersji podstawowej, ale też mam już kilka pomysłów na podkręcenie masy różnymi dodatkami.
Marta, dziękuję!

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,775
4,835
113
Lata całe nie robiłam wafli, małych dzieci nie ma, nie miał się kto upomnieć. :)
Zrobiłabym, ale w moim sklepie są tylko wafle bio, bez cukru, z otrębami. Znacie, mogą być? https://www.ceneo.pl/30276677

• Like
Reakcje: MarthaB

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Ja mam paczkę wafli i paczkę mleka w proszku kupionego na kajmak, którego w końcu nie zrobiłam i też myślę, żeby zrobić te wafelki. Tylko może z połowy porcji.

• Like

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,189
7,896
113
Wafle pyszne, zrobiłam po świetach i mi się przypomniało, że znam ten przepis. Wydaje mi się, że Margot już wcześniej dzieliła się tym przepisem. Mam zapisane, że używałam tej masy do mazurków i bardzo wszystkim smakowały. Jak nie zapomnę do przyszłej Wielkanocy, to zrobię powtórkę.;)
Przekładałam chłodną masą i zawinęłam w folię , przez dwa dni wafle były kruche,
dłużej nie było co przechowywać.:)
Bardzo polecam ten przepis, ja będę powatarzać w wersji podstawowej, ale też mam już kilka pomysłów na podkręcenie masy różnymi dodatkami.
Marta, dziękuję!
Mam nadzieję, że podzielisz się z nami tymi pomysłami :) A przepis podstawowy wypróbuję może w weekend, tylko muszę gdzieś mleko w proszku kupić. Rozumiem, że to ma być takie w niebieskim opakowaniu, z którego w czasach kryzysowych robiło się czekoladę.

• Like

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy