- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
waniliowe muffinki z truskawkami
składniki:
mokre
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( nie olejku!)
suche
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
truskawki
kruszonka:
mąka krupczatka + cukier + masło (proporcje na oko niestety)
Wymieszać mokre składniki w jednej misce, suche w drugiej. Wlać mokrą mieszankę do suchych składników i zamieszać łyżką (chwilkę, aż powstaną grudki). Wlać ciasto do wyłożonych papilotkami foremek (jak pieczemy bez papilotek, to należy wysmarować foremki olejem lub rozpuszczonym masłem). Do muffinek powtykać po truskawce (jak jest duża to połowę). wierzch posypać kruszonką.
piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.
z 1,5 porcji wyszło mi 12sztuk i 15 minimuffinek
czasem dodaję jeszcze rabarbar, czasem zamiast wanilii daje starta skórkę z cytryny

składniki:
mokre
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( nie olejku!)
suche
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
truskawki
kruszonka:
mąka krupczatka + cukier + masło (proporcje na oko niestety)
Wymieszać mokre składniki w jednej misce, suche w drugiej. Wlać mokrą mieszankę do suchych składników i zamieszać łyżką (chwilkę, aż powstaną grudki). Wlać ciasto do wyłożonych papilotkami foremek (jak pieczemy bez papilotek, to należy wysmarować foremki olejem lub rozpuszczonym masłem). Do muffinek powtykać po truskawce (jak jest duża to połowę). wierzch posypać kruszonką.
piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.
z 1,5 porcji wyszło mi 12sztuk i 15 minimuffinek

czasem dodaję jeszcze rabarbar, czasem zamiast wanilii daje starta skórkę z cytryny
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: