- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Wiejska tarta ze śliwkami
Przepis Ayn:
http://aynmark.blogspot.com/2005/08/blog-post_12.html
filiżanka = 240 - 250 ml
Składniki:
Ciasto:
175 g mąki (1 i 1/4 filiżanki)
1 łyżeczka skórki z cytryny (daję mniej, około pół łyżeczki)
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli (u mnie szczypta)
110 g (8 łyżek) zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki kefiru (zamiennie z powodzeniem używam gęstego jogurtu)
Nadzienie:
700 g (4 filiżanki) wypestkowanych i pokrojonych w cienkie plasterki śliwek węgierek
50 g (1/4 filiżanki) cukru (daję trzcinowy)
1 czubata łyżka mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonalnie) - u mnie również Amaretto
1/2 filiżanki płatków migdałowych (opcjonalnie) - u mnie obowiązkowo!
jajko do posmarowania ciasta, gruby cukier do posypania
Tartę można też robić z innymi owocami - jabłkami, brzoskwiniami, morelami, gruszkami, a nawet jagodami.
Przyprawy smakowe:
-do jabłek - 1/2 łyżeczki cynamonu
-do gruszek -1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-do brzoskwinii - 1 łyżeczka miodu itp. itd.
Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto:
Posiekać mąkę z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie - palcami, szybko zagnieść.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżeczkę kefiru.
Rozłożyć na stole arkusz folii spożywczej, położyć na niej ciasto, otoczyć go folią, formując "dysk", zawinąć szczelnie i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przygotować śliwki. Wymieszać je z pozostałymi składnikami.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.*
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Podsypując mąką, rozwałkować ciasto na krążek o średnicy około 32 cm.
Przenieść ciasto na blachę. Nałożyć nadzienie, zostawiając pięciocentymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Piec około 50 minut.
Ponieważ w czasie pieczenia część soku z owoców może wypłynąć, piec tartę na blasze z podniesionymi brzegami.
Podawać ciepłą z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną.
Moje uwagi:
*Jedynym moim odstępstwem od przepisu było to, że piekłam to ciasto w temperaturze 200 stopni C (około 40 - 45 minut), bo wydaje mi się, że 190 stopni to troszkę za niska temperatura na kruche ciasto.
Wałkowałam cieniutko, dla ułatwienia na papierze, na którym je później piekłam.
Od razu po upieczeniu przełożyłam je na ażurową podstawkę do przestygnięcia i odparowania. To moim zdaniem bardzo ważne dla zachowania kruchości ciasta.
Wyszło bardzo, bardzo smaczne. Idealnie kruchy spód i pyszne, śliwkowo- migdałowe nadzienie.
Moja tarta:

Przepis Ayn:
http://aynmark.blogspot.com/2005/08/blog-post_12.html
filiżanka = 240 - 250 ml
Składniki:
Ciasto:
175 g mąki (1 i 1/4 filiżanki)
1 łyżeczka skórki z cytryny (daję mniej, około pół łyżeczki)
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli (u mnie szczypta)
110 g (8 łyżek) zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki kefiru (zamiennie z powodzeniem używam gęstego jogurtu)
Nadzienie:
700 g (4 filiżanki) wypestkowanych i pokrojonych w cienkie plasterki śliwek węgierek
50 g (1/4 filiżanki) cukru (daję trzcinowy)
1 czubata łyżka mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonalnie) - u mnie również Amaretto
1/2 filiżanki płatków migdałowych (opcjonalnie) - u mnie obowiązkowo!

jajko do posmarowania ciasta, gruby cukier do posypania
Tartę można też robić z innymi owocami - jabłkami, brzoskwiniami, morelami, gruszkami, a nawet jagodami.
Przyprawy smakowe:
-do jabłek - 1/2 łyżeczki cynamonu
-do gruszek -1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-do brzoskwinii - 1 łyżeczka miodu itp. itd.
Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto:
Posiekać mąkę z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie - palcami, szybko zagnieść.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżeczkę kefiru.
Rozłożyć na stole arkusz folii spożywczej, położyć na niej ciasto, otoczyć go folią, formując "dysk", zawinąć szczelnie i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przygotować śliwki. Wymieszać je z pozostałymi składnikami.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.*
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Podsypując mąką, rozwałkować ciasto na krążek o średnicy około 32 cm.
Przenieść ciasto na blachę. Nałożyć nadzienie, zostawiając pięciocentymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Piec około 50 minut.
Ponieważ w czasie pieczenia część soku z owoców może wypłynąć, piec tartę na blasze z podniesionymi brzegami.
Podawać ciepłą z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną.
Moje uwagi:
*Jedynym moim odstępstwem od przepisu było to, że piekłam to ciasto w temperaturze 200 stopni C (około 40 - 45 minut), bo wydaje mi się, że 190 stopni to troszkę za niska temperatura na kruche ciasto.
Wałkowałam cieniutko, dla ułatwienia na papierze, na którym je później piekłam.
Od razu po upieczeniu przełożyłam je na ażurową podstawkę do przestygnięcia i odparowania. To moim zdaniem bardzo ważne dla zachowania kruchości ciasta.
Wyszło bardzo, bardzo smaczne. Idealnie kruchy spód i pyszne, śliwkowo- migdałowe nadzienie.
Moja tarta:


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: