ja jadę wyłącznie na żytnim
tokyoeyes @ 8 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=429253Chlebek był zdecydowanie żytni. To chyba wina zakwasu, następnym razem dam pszenny.Nie bardzo rozumiem dlaczego wyszedł Ci żytni skoro w przepisie jest prawie 20 razy więcej mąki pszennej niż żytniej, a zakwasu w stosunku do innych składników minimalna ilość.
Ja, tak jak Dziunia, zawsze robię na żytnim zakwasie i nigdy nie wychodzi mi z tych składników żytni chleb. Może źle zapisałaś proporcje, np. zamieniłaś ilość mąki żytniej z pszenną
hazo @ 8 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=429341Nie bardzo rozumiem dlaczego wyszedł Ci żytni skoro w przepisie jest prawie 20 razy więcej mąki pszennej niż żytniej, a zakwasu w stosunku do innych składników minimalna ilość.
Ja, tak jak Dziunia, zawsze robię na żytnim zakwasie i nigdy nie wychodzi mi z tych składników żytni chleb. Może źle zapisałaś proporcje, np. zamieniłaś ilość mąki żytniej z pszennąhazo - bo ja głąb jestem i nie dość, że pomyliłam wiejski francuski z białym na zakwasie z san francisco (bo ten ostatni piekłam) to jeszcze zamiast pszennej mąki dałam żytnią, nie mówić o iście żytnim zakwasie.
taki ze mnie piekarz.
spróbowałam raz jeszcze ale o efektach już we właściwym wątku
Lis @ 4 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=443865Villanelle, to niezupełnie jest pszenny zakwas- raczej gęste zakwaszone ciasto pszenno- żytnie, zrobione metodą jednostopniową i solidnie przefermentowane.Czyli w miejscu zakwas mogę użyć żytniego i dalej postępować wg przepisu?
villanelle @ 11 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=447597Czyli w miejscu zakwas mogę użyć żytniego i dalej postępować wg przepisu?Możesz. Ja zawsze robię na żytnim, bo tylko taki aktualnie mam. W czasie, gdy jest leniwy dodaję do mąki przed wyrabianiem ciut drożdży instant.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia