Wietnamskie bagietki

dana

Member
Sie 9, 2005
53
0
0
Jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź, chciałam się upewnić. Co do mąki ryżowej kupiłam najzwyklejszy ryż i już go zmieliłam wyszła super mąka. Mam nadzieję, że dzisiaj uda mi się upiec. Jestem nimi oczarowana czy po upieczeniu również tak zostanie... zobaczymy Pozdrawiam !!!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zrobilam zdjęcie zdjecia w książce, z duzym zoomem
jesy niewyrazne - ale i tak widac, ze to złączenie to NAPRAWDĘ nei jest nacięcie żadne, tylko miejsce powstałe po zwinięciu

zastanawialam się, jak mi sie to udawalo osiągnąć i wazne zeby ciastto sie ze sobą zlepiało dość dobrze (zeby nie bylo warstw), zeby nei bylo zbyt cienko rozwałkowane (zeby nie bylo tych warstw zbyt wielu) oraz zeby to jajo nie bylo byt szpiczaste - bo wtedy w czasie zawijania warstwy stają się coraz węższe i je widać... nie umiem lepiej opisac

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kasiu, ależ bym zjadla taka bagietkę, w dowolnym ksztalcie... a piekarnik nie chce sie bawic :evil: :evil: :evil:

są bardzo fajne - troszkę sklejenie trzebaby wyprostowac, zeby było wzdłuż (jak na zdjeciu tym rozmazanym) i by bylo idealnie

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tak mi się wydaje - ze tak musi byc... bo ja juz sama zgłupialam. Wycięlam sobie pod waszym wpływem z papieru jajo i zwinęlam. Zwinęło się tak jak u Was - oczywiscie. No i starałam sie sobie przypomnieć, jak ja to robiłam (bo ja zwijałam raczej patrząc na zdjęcie, niż stosując się dokładnie do instrukcji - która, jak widzicie jest do dooopy :lol: ) - i czyba to musi być jajo mało szpiczaste - może coś na kształt prostokąta z zaokrąglonymi brzegami, dość grube, tak, żeby po zwinieciu spojenie było niemal na całą długość

coś mi się wydaje, że ja miałam wiecej szczęścia niż rozumu :lol: :lol: :lol:

będę to testować, jak mi zreperują piekarnik i zdam relację

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Bardzo pocieszające dla mnie jest, że jak widzę nie tylko moje nie chciały sie równo przyrumienić. Oryginalne są piękne, a nasze (moje i trzkasienki) powiedziałabym z wyglądu takie sobie. ;) Oczywiscie w porównaniu z oryginałem, bo smak to inna sprawa.
Czy te zdjęcia z książki są napewno do tego przepisu? Bo nasze to ani ten kształt, ani kolor. :cry: :lol:

Trzkasienka: ile czasu siedziały w piecu? Dla mnie 15' to było stanowczo za krótko.

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
CYTATile czasu siedziały w piecu? Dla mnie 15' to było stanowczo za krótko.
siedzialy przepisowo ni wiecej ni mniej co do ksztaltu no to... w sumie na zywca nie wygladaja az tak zle- przyznam sie, ze na zdjeciu gorzej wyszly
icon_smile.gif
ale przeciez szukamy ciagle idealu czyli recepty na idealna forme i kolor ja jestem ciekawa kto w koncu pochwali sie efektem takim jak na pierwszym zdjeciu

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hazo- te zdjecia nie sa z ksiązki (poza ostatnim, rozmazanym) - ale te w ksiązce są identyczne i napewno do tego przepisu. Lisko - no potwierdz! :mrgreen:

Kasiu mi one wyszły naprawdę podobne jak w książce... ale z cała pewnością nei udentyczne nie tak puchate.

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
no wlasnie Malgosimi- te na pierwszym zdjeciu wydaja sie byc zrobione nawet nie z tego ciasta takie jakies dmuchane- cos w rodzaju bagietki francuskiej, tylko o wiele grubszej, no i z tym rozcieciem na srodku (moze sie zakradl jaks blad redaktorski ;) ).. te moje to smaczne ruloniki ale nie maja tak lekkiej konsystencji
icon_smile.gif
ale draze ten temat ;) ... w sumie to najwazniejsze, ze smaczne
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
moje tez nie mają lekkiej konsystencji! Przypominają mi bardzo Pain A L'Ancienne Reinharta -za którym również przepadam

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Jeszcze raz wpatrywałam się dokładnie w obydwa zdjecia wklejone przez Małgosię na 1 stronie. To są zdjecia dwóch różnych bułek. Wg mnie te małe z pierwszego zdjęcia nie są wogóle zwijane, tylko uformowane i przecięte. Ślady nawet po pojedyńczym zawinięciu byłoby widać na czubku. Na tych dużych widać wyraźnie na czubkach, że są zwijane.
Tak czy siak, trzeba zrobić jeszcze raz i pokombinować. ;)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no na tym rozmazanu widać własnie na czubkach zwiniecie, moim zdaniem... niestety moj aparat nei umie zrobić ostrzejszego zdjecia - może Liska da radę??

Kasia, Trzeba by spytać Bajaderkę - jakie one są w oryginale: puszyste, czy nie... - bo z tego co wiem własnie dla nich kupiła ksiązkę Alforda...

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Czasem się pojawia...

zrobilam już adnotację przy zdjęciu

ale na tej z kapeluszem to też mi wyglądają na zawinięte...
może właściwie warto je spóbowac bezczelnie utoczyć w ,,pociski" i zwyczajnie przez srodek nożem ciachnąć?

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zdjecie z bułeczkami chyba jakoś inaczej zawijanymi - nizej na temat techniki długa dyskusja

wiesz co Malgosimi- ja wlasnie je nastepnym razem utocze i przetne, zobaczymy, co z tego wyjdzie

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zmienić ten podpis? no bo sama nie wiem, co napisac... a to zdjecie tak mi się podoba , ze nie chcę go wywalać... :lol:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hehe - czyśby Alford nas oszukał??? :lol:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no kolejny raz przecyztałam ten przepis i on jasno łobuz jeden pisze, ze seal ma wyglądać jak litera V i przechodzić przeż srodek

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy