Wigilijny żur grzybowy

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Tu był przepis - ponieważ straszy się mnie banem, usuwam, gdyż nie chcę, żeby po zbanowaniu korzystano z moich przepisów, jeśli nie mam prawa tu być.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Skanna, dziękuję bardzo. Na pewno wykorzystam, lubię przepisy regionalne.

Czy jesteś pewna, że tych grzybów aż ćwierć kilo? Bo to objętościowo straszna ilość jest chyba? Na słój litrowy wchodzi około 10 deko, czyli to by było dwa i pół litra. Chociaż patrząc na ilość wody i butelek żurku to może pasować.
gruebel_2.gif
Te butelki to takie ćwierćlitrowe?
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Tak mi teściowa mówiła, ale mogę się jeszcze upewnić. Faktem jest, że jest to ilość przemysłowa, bo wszyscy się najbardziej na ten żur rzucają i jedzą chętnie nie tylko w wigiilę, szwagier, moja mama i my zawsze dostajemy na wynos w słoikach
icon_smile.gif
. No i tych grzybów musi być w zupie duuuuuużo
icon_smile.gif

Jakie butelki żurku też nie wiem, jakoś zakładałam, że wszystkie jednakowe, dowiem się.
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
Teściowa podała dobre proporcje, ale jak ma się mniej grzybów- to daje się mniej. Np. u mnie na ok.2 l wody- 1, 2 garście grzybów suszonych. A wczoraj pierwszy raz był z mrożonych i też był super. Tak jak u adriany jemy z ziemniakami, a zamiast śmietany dolewane jest mleko aby załagodzić smak. U mnie był zakwas kiszony w domu. W necie są też przepisy na"barszcz z grzybami", to regionalna nazwa. I nie tylko w wigilię go jemy, ale potem- już mniej grzybków. Czasem listek laurowy dorzucam.
 

maugosha

Member
Gru 3, 2012
94
0
0
Czy ten zurek to taki zakwas? robisz sama czy kupujesz? Szukalam tu na forum przepisu ale nie znalazlam
icon_frown.gif
moze nie ma a moze ja nie umiem uzywac wyszukiwarki
icon_frown.gif
(bo juz w kazdym razie wiem gdzie jest
icon_wink.gif
)
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
maugosha @ 25 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382895Czy ten zurek to taki zakwas? robisz sama czy kupujesz? Szukalam tu na forum przepisu ale nie znalazlam
icon_frown.gif
moze nie ma a moze ja nie umiem uzywac wyszukiwarki
icon_frown.gif
(bo juz w kazdym razie wiem gdzie jest
icon_wink.gif
)
A masz w domu zakwas chlebowy? Zakwas na żurek czyli to sprzedawane w butelkach łatwo zrobić samemu z tego zakwasu albo po prostu z mąki żytniej. Kiedyś o tym pisałam https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31478 , spróbuj, domowy jest lepszy i bez dodatków. I mozna zamrozić odrobinę.
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Melduję, że zrobiłam parę dni temu, smakowało mi. Tylko ponieważ nie wyobrażam sobie żuru bez ziemniaków, dodałam parę na etapie gotowania grzybów. Na pewno do powtórki.
 

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
U mnie w domu zawsze był taki barszcz na grzybach w Wigilię. Bardzo się zdziwiłam jak poszłam na Wigilię do teściów a tam czerwony z uszkami
icon_smile.gif
.
Ja robię żurek (ten zakwas) sama. Do słoika sypię 2-3 łyżki mąki żytniej bez znaczenia czy zwykła czy razowa, nalewam wodę i dodaję pokrojony ząbek czosnku. Mieszam jak pamiętam. Po 3-4 dniach jest dobry. Jak nie zużyję to wylewam płyn i 2/3 tej mąki z dna, dosypuję mąki, dolewam wodę i czosnek. W zasadzie nie widzę różnicy między takim robionym od poczatku a takim robionym na zaczątku z poprzedniego. Zupę gotuję tak jak Wy czyli na suszonych grzybach (ile mam tyle daję czasem 3 czasem 10) gotuję z cebulą w całości, którą później wyławiam. Na koniec daję ten zakwas żurkowy, to co jest na górze ten płyn bez tej mąki. Dodaję czosnek i śmietanę. Ile zakwasu to trzeba próbować, bo zależy od kwaśności i preferencji. Cały czas się zastanawiałam z jakiego rejonu Polski jest ten barszcz. Wszyscy dookoła jedzą czerwony z uszkami a tylko u nas był taki grzybowy.
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Zdecydowanie osobno, okraszone smażoną cebulką. Tak jak uwielbiam ziemniaki gotowane w zupie, tak tutaj zdecydowanie preferuję tę wersję
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy